Bez dogovora o Vladi F BiH, Komšić, zbog “hitnog poziva”, napustio pregovore

2

Dogovor o raspodijeli resora u Vladi Federacije BiH nije postignut, potvrdili su upravo predstavnici stranaka koje bi trebale formirati vlast na federalnoj razini Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, Dragan Čović lider HDZ BiH i koalicije HNs-a i Sifet Podžić glavni tajnik DF, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Oni su se novinarima obratili po okončanju pregovora o Vladi F BiH koji su, u zgradi Predsjedništva BiH počeli, nakon postizanja dogovora o Vijeću ministara, nešto prije 18, a završili u 19 sati.

Izetbegović je kazao da su pregovori vođeni bez predsjednika DF-a Željka Komšića, da je ovo bila prva runda i da će biti nastavljeni u Komšićevu prisustvu u srijedu.
Glavni tajnik DF-a Podžić kazao je kako je Komšić morao napustiti sastanaka zbog “hitnog poziva”. Dodao je da je atmosfera bila dobra i da će DF učiniti sve da u nastavku pregovora u srijedu dođe do dogovora.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, kazao je kako su uz njega, u ime koalicije Hrvatskog Narodnog Sabora, u pregovorima o formiranju Vlade F BiH sudjelovali i predsjednik F BiH Marinko Čavara, te predsjednik HSS-a Mario Karamatić.

Kazao je kako je dogovoreno da se ne izlazi u javnost s informacijama koje resore tko želi i što je do sada dogovoreno, ali je ponovio da je jedna trećina, odnosno šest, od 17 pozicija u Vladi F BiH, minimum za stranke HNS-a koje su dobile apsolutnu potporu jednog konstitutivnog naroda.

-Vjerujem da ćemo u srijedu postići dogovor i do kraja tjedna imati vlast i na razini BiH i na razini F BiH, jer jedno bez drugog nema smisla, kazao je novinarima Čović.
Na Čovićevo spominjanje šest ministarskih pozicija, Izetbegović je kazao kako ne želi govoriti o nerealnim zahtijevima HDZ-a ili DF-a, dodavši da vjerujem da će se u srijedu “napraviti iskorak” prema dogovoru o Vladi F BiH

[ad id=”40551″]

Ranije danas: Danas sastanak lidera stranaka: dogovor o državnim resorima

Lideri stranaka koje čine vlast na državnoj razini trebali bi danas nastaviti razgovore o raspodjeli resora u novom Vijeću ministara BiH. Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić, Mladen Bosić, Željko Komšić otvorit će razgovore kako bi pokušali postići konačan dogovor kojoj stranci ide koje ministarstvo i koja stranka dobiva i koliko zamjeničkih mjesta, piše VečernjiList

Nakon sastanka od prije nekoliko dana u Sarajevu, lideri su izjavili kako je dogovor blizu, a rješenja samo nisu mogli naći za jedno ministarsko i jedno zamjeničko mjesto. Hrvati u pregovorima traže, kako je i izjavio lider HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, tri ministarska mjesta i četiri pozicije zamjenika ministara. “Za sada je jedino sigurno da imamo Ministarstvo financija BiH, a sve ostalo će biti tema razgovora”, dodao je Čović. Kandidat koalicije HNS-a i HDZ-a BiH za novog ministra financija je još uvijek aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. – Ne postoji nijedan razlog da svi ne budu zadovoljni bez obzira na to kako su krenuli. Puno smo toga otvorili u razgovorima, kazali želje i jedne, druge i treće strane i svatko od nas pojedinačno”, kazao je Čović. Dodao je da bi svaka od tri strane trebala dobiti po dva malo značajnija ministarstva i da bi trebali biti svi zadovoljni. Čović je rekao kako je uvjeren da će dogovor biti postignut u nedjelju i da će odmah nakon toga razgovarati o Federaciji BiH.

“Dogovor je bio da prije dolaska visoke predstavnice EU Federice Mogherini u ponedjeljak završimo razgovor o Vijeću ministara, ali vrlo je važno naglasiti da nema realiziranja dogovora u Vijeću ministara bez dogovora o Vladi Federacije, zato ćemo nastaviti razgovarati o Federaciji u nedjelju”, zaključio je Čović. Vlada Federacije BiH je nakon izbora u tzv. tehničkom mandatu održala skoro 20 sjednica, donose se odluke koje su štetne. Zbog toga je predsjednik FBiH Marinko Čavara i donio nalog kojim se “odgovornim osobama u Vladi FBiH i drugim pravnim subjektima izvršne vlasti u FBiH nalaže da odmah obustave sve aktivnosti donošenja odluka koje nisu neophodne za funkcioniranje Federacije BiH do konstituiranja novog izvršnog tijela vlasti sukladno izbornoj volji građana Federacije BiH”. To se odnosi na sva kadrovska rješenja i nova zapošljavanja u institucije izvršne vlasti i poduzeća u kojima Federacija ima upravljačka prava.

facebook komentari

 • trunjaši

  Libo me taki…dajte sve Čoviću ili dajte sve Komšiću isti K.
  Samo gledaju gdje će pokupiti kajmak.

  • EMINƎM

   ?
   bol je nadvladala razum, ili obrnuto
   😉 to mi je drago čuti