Danas susret predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Trumpa

1

Američki predsjednik Donald Trump stigao je u četverodnevni posjet Europi.

Predsjednički avion Air Force One sletio je sinoć u Varšavu u Poljskoj gdje će se Trump danas sastati s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te će sudjelovati na sastanku Inicijative triju mora, javlja HRT

Zasebni sastanak hrvatske predsjednice i američkog predsjednika, još prije nego što se on obrati javnosti na Trgu Krasicki, trebao bi biti potvrda izvrsnih odnosa s Washingtonom. Teme – od bilateralnih, do strateških, primjerice stanja u jugoistočnoj Europi te energetike i energetske sigurnosti, gdje je za Hrvatsku najvažniji projekt LNG-terminala na Krku.

Hrvatska će predsjednica u Varšavi moderirati Transatlantsku sjednicu koja će se održati u Kraljevskom dvorcu.

Inicijativa triju mora je zajednički hrvatsko-poljski projekt pokrenut radi jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora. Okuplja 12 zemalja – od Hrvatske, Poljske, Češke i Slovačke do Slovenije i Austrije. Uz SAD – inicijativu podupire i Kina.

Za hrvatsku predsjednicu nema dvojbe – Inicijativa triju mora kruna je njezina vanjskopolitičkog angažmana.

No, hoće li Trump u okviru NATO-a nastaviti pomagati istočnoj Europi? Hoće li se ona u budućnosti više oslanjati na američki ukapljeni ili plin iz ruskih plinovoda? Upravo to ključna su pitanja Inicijative triju mora.

Nakon Poljske Trump će otputovati u Njemačku gdje će prvi put sudjelovati na summitu najrazvijenijih zemalja svijeta G20, 7. i 8. srpnja Hamburgu.

Trumpovo četverodnevno putovanje po Europi bit će obilježeno njegovim prvim susretom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i sastankom s kineskim šefom države Xi Jinpingom.

Glavna tema tih susreta u Hamburgu, na marginama G20, bit će Sjeverna Koreja koja je u utorak objavila da je uspješno testirala interkontinentalni balistički projektil sposoban pogoditi ciljeve bilo gdje u svijetu.

Moskva je danas priopćila kako se nada da će prvi sastanak u četiri oka između Putina i Trumpa omogućiti “učinkovit radni dijalog”.

Sastanak, koji bi se trebao održati u petak, izbliza će se pratiti u trenucima kada su odnosi i veze između dviju zemalja i dalje zategnuti, prije svega zbog američkih navoda o ruskom hakiranju tijekom američke predizborne kampanje, zbog stanja u Siriji, pitanja Ukrajine te skandala koji je izbio u Sjedinjenim Državama, a odnosi se na veze Trumpovih suradnika s Moskvom.

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Sa ponosom možemo pratiti djelovanje i način predstavljanja države, od strane KGK, jer još nisam primijetio da nas je Predsjednica ni u jednoj prilici ,,osramotila”. Uz ostale korisne međunarodne aktivnosti, jedan je od pokretača ovog projekta, koji pokazuje i ekonomsku i političku opravdanost i pokazuje da i u Hrvatskoj ima ljudi sa vizijama i dobrim promišljanjima, te nas tako uzdiže iz političkog sivila i sitnih političkih grabežljivaca i kalkulanata poput Zlovenije, Srbije i t.d. I onda mi se samo nameće uspoređivanje sa njezina dva predhodnika, za koje se ne zna tko je bio veća šteta i sramota za Hrvatsku?!