Pratite nas

Danas u Sarajevu čelnici počinju nove razgovore, sve je na stolu, traže rješenje

Objavljeno

na

Danas u Sarajevu sastanci lidera parlamentarnih stranaka s izaslanicima iz EU-a.

Čelnici  stranaka danas će se okupiti u Sarajevu na razgovorima koji imaju cilj posredstvom izaslanika iz Europske unije, točnije iz ureda Štefana Fuelea, europskog povjerenika za proširenje, doći do konačnog dogovora oko provedbe presude Europskog suda u slučaju “Sejdić i Finci”.

Izbor člana Predsjedništva

Kako doznajemo, razgovori će se prvo voditi bilateralno između predstavnika stranaka iz FBiH. Svi prijedlozi koji su se do sada spominjali u razgovorima bit će na stolu i pokušat će se doći do rješenja. Koliko je vjerojatno da će se ono i postići, teško je prognozirati jer su do sada u intenzivnim razgovorima koji su se vodili proteklih tjedana naišli na različite otpore. Prije svega bošnjačke stranke u pregovorima ne mogu doći do zajedničkog prijedloga kako i na koji način birati članove Predsjedništva u Federaciji BiH. Hrvati su već odavno iznijeli svoj stav, a to je princip da pristaju na svako rješenje koje jamči da Hrvatima drugi narodi neće birati člana Predsjedništva BiH kao što je do sada bio slučaj. Kako doznajemo, određenih pomaka u pregovorima je bilo, ali su se razgovori zadržali na tome što u ponuđenim modelima određenim strankama odgovara, a što ne. Bošnjačkim strankama u kojima prednjači SDP nisu odgovarali dosadašnji prijedlozi. Model 5 + 5 županija je taj koji je u konačnici bio predmet razgovora, no i u njemu je SDP našao primjedbe. Još uvijek se traga za rješenjima na principu izravnog izbora, no nije isključen ni neizravni koji je za stol vratio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Europski posrednici

Očito je da nekima odgovara nepostizanje dogovora kako bi Bošnjaci i dalje birali dva člana Predsjedništva iz FBiH, bošnjačkog i hrvatskog. Od principa da sami mogu birati člana Predsjedništva Hrvati neće odustati, a kako se mora osigurati jednakopravnost naroda, jasno je poručeno i iz EU-a. Europski posrednici su i u ranijim razgovorima s liderima iskazali dobru volju da pomognu u traženju rješenja, ali na njima je odgovornost. Ako se predsjednici stranaka dogovore, planiran je odlazak u Bruxelles i potpisivanje dokumenta u nazočnosti europskog povjerenika Štefana Fuelea.

VLM

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

Objavljeno

na

Objavio

NJEMAČKA NIJEMCIMA!

Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

6 milijuna birača na izborima za Savezni parlament dalo je glas Alternativi za Njemačku, a među njima i mnogo Hrvata koji žive u toj velikoj i prijateljskoj zemlji.

Njemačka je napokon krenula pravim putem – 14 posto za AfD je samo početak, ali i dobar putokaz za Hrvatsku.

VIDEO (AfD TV): TVOJA ZEMLJA. TVOJA DOMOVINA. VRATI JE NATRAG!

facebook komentari

Nastavi čitati