Na današnji dan 2007. godine preminuo je jedan od najvećih heroja Domovinskog rata MARKO BABIĆ

5

Marko Babić ( 16. veljače 1965. – 5. srpnja 2007.) legendarni hrvatski branitelj Domovinskog rata i pukovnik Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na današnji dan 2007. godine preminuo je Marko Babić, hrvatski branitelj i heroj obrane grada Vukovara. Umro je od posljedica moždanog udara. I to u 42. godini života. Sahranjen je pokraj posljednjeg počivališta generala Blage Zadre (kojem je bio ratni zamjenik) i njegova sina na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Jedan od onih po kojima bi ulice trebale dobivati imena. Bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca te zamjenik legendarnog zapovjednika, general-bojnika Blage Zadre. Marko će ostati i upamćen po tome da je u jednom danu uništio na Trpinjskoj cesti čak 14 neprijateljskih tenkova. Nakon pada Vukovara borio se na mnogim bojištima sve do konačnog oslobođenja Republike Hrvatske.

Marko Babić je nekoliko godina proveo na privremenom radu u Švicarskoj. Uoči agresije na Hrvatsku u travnju 1991. godine vraća se u Vukovar. Priključuje se hrvatskim braniteljima na Trpinjskoj cesti. Bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca i zamjenik legendarnog zapovjednika, general-bojnika Blage Zadre.

Pukovnik Marko Babić je napustio HV-u do 1997. godine kada se časno skinuo. Zajedno s redateljem Eduardom Galićem i producentom Dominikom Galićem, producirao je dokumentarac Heroji Vukovara. Umro je od posljedica moždanog udara. Marko Babić pokopan je na vukovarskom Memorijalnom groblju Hrvatskih branitelja 9. srpnja 2007.

Epizoda “Groblje tenkova 2” dokumentarca “Heroji Vukovara”   je o Marku Babiću, koji je sam uništio 14 neprijateljskih tenkova, najviše od svih branitelja u obrani Vukovara. U detalje je opisan način na koji su tenkovi uništeni, metode kojima su se Marko i njegovi suborci služili da bi došli u poziciju da unište tenk.

Analizira se i kronološki tijek i način ratovanja na slavnoj Trpinjskoj cesti. Ljudi prikazani u ovoj epizodi promijenili su doktrinu ratovanja istoka i zapada. Poslije Trpinjske ceste tenk više nije imao jednaku ulogu u ratu kao prije. Glavni akteri ove epizode su Marko Babić, Iva Leutar, Stipe Majić-Pipe, Mirko Brekalo, Zoran Janković, Ivan Mlinarić, Marko Petrovecky.

Njegovi suborci sjećaju ga se kao velikog borca, ali i čovjeka velikog srca. Bio je, kažu, čovjek koji je pomagao svakom koji je pomoć zatražio. Sjećaju ga se s tugom, ali i ponosom te ističu kako je poražavajuće da ni jedan trg ili ulica ne nose ima Marka Babića.

> MLADEN PAVKOVIĆ: Sramotno je da Marko Babić živi još samo u sjećanjima

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  Imamo ISTINSKE i DOKAZANE PRAVE HEROJE koje je ova država, u kojoj još uvijek glavnu riječ vode komunjare (i one iz HDZ-a!), gurnula na margine društva, sa željom da se podpuno zaborave i da se malo pomalo kriminalizira Domovinski rat, jer od te ideje nisu odustali. Osim u par rijetkih slučajeva nema imena istinskih heroja na ulicama i trgovima, na školama i na državnim institucijama, dok još uvijek ponegdje egzistiraju imena komunističkih zločinaca, pa se čak moramo i natezati s njima da bi ih skinuli ! Da takvu situaciju objasnimo (što ,,naša” diplomacija nije ni pokušala zbog udbaških kadrova) zapadnim ,,demokracijama” ne bi nam vjerovali koliko je to ludo i nevjerojatno!

 • miro

  Marko Babić junak domovinskog rata zaslužio je da ulica na kojoj je uništio najviše tenkova zločinačke jna nosi njegovo ime i da bude spomenik njegov na toj ulici.Braćo Vukovarci ne smijemo zaboraviti velikog Hrvata i ratnika, svi se mi moramo odužiti takvim bojovnicima koji su iznjedrili Nezavisnu Hrvatsku Državu.

 • Alan B’Stard

  Slava mu!

 • Pingback: MLADEN PAVKOVIĆ: Sramota! Marko Babić ni deset godina nakon smrti nema svoju ulicu ili trg! – PORTAL DNEVNIH NOVOSTI | Glasilo hrvatskih branitelja()

 • Zdravko Sondic

  Hrvatski heroji i vitezovi se nikada ne zaboravljaju.Takvi domoljubi dali su zivot za jedinu domovinu Hrvatsku i neka im je vijecna slava.Takvi nisu kalkulirali o foteljama nego su dobrovoljno branili svoja ognjista. Neka mu je vijecna slava i simbol junastva za
  buduce generacije.Neka ga dragi Bog nagradi vijecnim kraljevstvom.