Pratite nas

Događaji

Dani Neretve u Zagrebu i Slavoniji

Objavljeno

na

Ovogodišnji Dani Neretve otvoreni su 10.10.2014. okruglim stolom pod nazivom Put do strategije razvoje doline Neretve na kojem su gospodarski i znanstveni stručnjaci ukazali su na potrebu izrade jasne strategije za razvoj doline Neretve.

Umjesto Zagrepčanima, ove je godine humanitarna podjela mandarina bila namijenjena poplavljenim mjestima slavonske Posavine.

Predstavnici organizatora Dana Neretve posjetili su poplavljena mjesta slavnoske Posavine, a među njima su bila i dva naša člana – Mirko Volarević i Srećko Ilić, koji je s nama podijelio svoje dojmove:

Udruga Dani Neretve u Zagrebu, umjesto građanima Zagreba, a u dogovoru s gradonačelnikom Milanom Bandićem, dana 11.10.2014. godine, donirala je 10 tona mandarina, koje su bez naknade osigurali članovi Neretvanske udruge voćara Mandarina i to građanima Gunje, Rajevog Sela, Drenovaca, Račinovaca i Posavskih Podgajaca, koji su ove godine bili pogođeni katastrofalnim poplavama. U delegaciji Udruge dana Neretve u Zagrebu bili su: predsjednik Udruge Zdravko Kapović te članovi udruge Nada Podnar, Jelena Đugum, Mirko Volarević, Mladen Bušić, Davor Romić i moja malenkost. Ističem da je član BK Neretva Zoran Glavinić dao bez naknade na korištenje kombi vozilo sa 8 sjedala, s kojim smo se dovezli do Slavonije i nazad. Oko 11 sati stigao je kamion s mandarinama (i mi s kombijem) u mjesto Drenovce gdje nas je dočekao Načelnik općine Jakša Šestić, načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić te gosp. Penava iz Zagrebačkog crvenog križa, kao posebni izaslanik gradonačelnika Bandića. Djeci koja su nas dočekala podijelili smo par stotina kilograma mandarina, a ostatak je viljuškarom istovaren ispred Doma kulture u Drenovcima. Svakom od gore navedenih mjesta bit će uručeno cca 2 tone mandarina. Oko 12 sati smo se s načelnikom Gunje uputili u Gunju gdje još uvijek cca 50 % kuća nije useljeno, ali se na svakom koraku osjeća neka pozitivna energija i zajedništvo i želja za što bržom normalizacijom života.

U mjestu Županja nas je dočekao župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i gradonačelnik Županje Davor Miličević s kojima smo bili na ručku odmah uz nogometno igralište NK Graničar (osim prve nogometne u Županju je donesena i prva teniska lopta u Hrvatskoj). Nakon ručka smo išli na humanitarnu utakmicu odigranu također za poplavljene i to između veterana reprezentacije Vatrenih iz ’98. i reprezentacije poplavljenih sela. Vatrene je vodio izbrnik Srebrić, a nastupila su poznata imena poput golmana Pavlovića te igrača, Mamića, Tudora, Živkovića, Jarnija, Šukera, Vlaovića, Krpana, Cvitanovića i dr. U ovakvoj utakmici rezultat nije važan, ali ipak usputno spominjem da su Vatreni dobili rezultatom 5:2 (Šuker dvostruki strijelac).

Cijeli dan u kontaktima s ljudima iz poplavljenih sela osjetili smo jednu zahvalnost koja se ne može opisati riječima. Odista, čovjek je čovjeku najveća medicina, što kaže jedna afrička izreka.

Okrugli stol Put do strategije razvoja doline Neretve

 

Ovogodišnja je manifestacija, osim tradicionalne humanitarne podjele mandarina, imala i stručni dio koji se održao u zagrebačkom hotelu International. Na Okruglome stolu pod nazivom Put do strategije razvoja doline Neretve stručnjaci iz pojedinih gospodarskih i znanstvenih područja nastojali su ukazati na iskorake nužne za izradu kvalitetne i jasne strategije razvoja doline Neretve. Važno je napomenuti da je Okruglom stolu nazočila zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Marija Vučković, gradonačelnik Metkovića Božo Petrov, Opuzena Ivo Mihaljević i Ploča Krešimir Vejić te načelnik općine Kule Norinske Nikola Krstičević, Slivna Smiljan Mustapić i Zažablja Ivan Obradović. Okrugli stol počeo je uvodnim izlaganjem prof. Željka Treznera s Veleučilišta Vern. Panelisti su bili Marija Vučković, mr. sc. iz područja financija, koja je govorila o donjoj Neretvi – izazovima, prijeporima i razvojnim smjernicama. Predsjednica LAG-a Neretva Tomislava Bule Radaljac, mag. oec., predstavila je LAG i njegovu razvojnu strategiju. Prof. dr. sc. Davor Romić s Agronomskog fakulteta izlagao je na temu Prirodni resursi kao temelj za razvoj poljoprivrede doline Neretve. Doc. dr. sc. iz područja prehrambene tehnologije Jelena Đugum, viša savjetnica specijalist u Ministarstvu poljoprivrede, izložila je svoja razmišljanja o gospodarskim šansama i izazovima delte Neretve, s osvrtom na industrijske kapacitete vezane uz poljoprivredne proizvode. Profesorica na Fakultetu prometnih znanosti Sanja Steiner, dr. sc. iz područja prometnih znanosti, imala je temu Značaj prometa, koridora i logistike za dolinu Neretve, a dr. Živko Ilijevski s Brodarskoga instituta govorio je o Energiji i energentima u sklopu projekta B.E.P.O.
Nakon izlaganja otvorena je diskusija, a u završnome dijelu Okruglome se stolu pridružio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je posebno istaknuo važnost okupljanja svih Neretvana za jednim stolom u svrhu boljitka doline Neretve.

Humanitarna utakmica u Županji

U Županji nas je dočekao župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i gradonačelnik Županje Davor Miličević, s kojima smo bili na ručku odmah uz nogometno igralište NK Graničar (u Županju je donesena i prva nogometna i prva teniska lopta u Hrvatskoj). Nakon ručka išli smo na humanitarnu utakmicu koja se za poplavljene igrala između veterana reprezentacije Vatrenih iz ’98. i reprezentacije poplavljenih sela. Za Vatrene su nastupila  poznata imena: golman Pavlović te igrači, Mamić, Tudor, Živković, Jarni, Šuker, Vlaović, Krpan, Cvitanović…, a izbornik je bio Srebrić. U takvoj utakmici rezultat nije važan, ali spominjem da su Vatreni dobili 5:2 (Šuker dvostruki strijelac). Cijeli smo dan u kontaktima s ljudima iz poplavljenih sela osjetili zahvalnost koja se ne može opisati riječima.

Odista, čovjek je čovjeku najveća medicina, što kaže jedna afrička izreka.

izvor.metković.hr

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Plenković i Krstičević na Europskom tjednu sporta na Jarunu

Objavljeno

na

Objavio

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u subotu, 23. rujna 2017. na otvorenju Europskog tjedna sporta na zagrebačkom Jarunu istaknuvši: “Sport je za mene pokretačka snaga i bitan segment u profesionalnoj karijeri.

Također, sport i tjelesna spremnost jako su bitni za razvoj hrvatskog vojnika i pridajemo veliku važnost sportskim aktivnostima i zdravom načinu života.”

Na otvorenju Europskog tjedna sporta na Jarunu, uz ministra Krstičevića bili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državna tajnica Janicu Kostelić te mnogi drugi gosti i sportaši.

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Ove godine, od  23. do 30. rujna 2017. uz moto #Be active, građani će se imati prilike upoznati s raznim sportskim aktivnostima, a svečana završnica europskog sportskog tjedna bit će 30. rujna 2017. u Vukovaru.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati