Dani sjećanja na Vladu Gotovca

4

U Zagrebu se od 4. do 7. prosinca održavaju Dani sjećanja na Vladu Gotovca

Pod pokroviteljstvom zagrebačke Gradske skupštine, od 4. do 7. prosinca, održavaju se Dani sjećanja na Vladu Gotovca koje je u petak predstavila njegova supruga Simona Šandrić Gotovac rekavši da brojnim tribinama, susretima i razgovorima Institut Vlado Gotovac želi podsjetiti da je on bio političar, ali prije svega pjesnik, književnik, filozof i novinar.

– Vlado Gotovac zasigurno spada među tri najvažnije osobe u modernoj hrvatskoj političkoj povijesti. Sve što je govorio prije 15-20 godina vrijedi i danas. Zato bi nam dobro došao takav političar – rekao je Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine te najavio da će se Skupština sljedeće godine zasigurno uključiti u obilježavanje 15. godišnjice smrti Vlade Gotovca.

Podržat će i inicijativu Instituta Vlado Gotovac da se tim povodom postavi spomenik Vladi Gotovcu na Krešimirovom trgu, ispred zgrade nekadašnje 5. vojne oblasti JNA, gdje je održao svoj povijesni govor 30. kolovoza 1991.

– Bio je to jedan od najsnažnijih govora u Domovinskom ratu u kojem je Gotovac pozvao građane da ne popuste vlastima u Beogradu i JNA, govor u kojem je davao nadu – rekao je Kosor.

Simona Gotovac rekla je da je Vlado Gotovac u javnosti prepoznat kao političar, ali dodala kako im je želja da tribinama i susretima sa studentima i srednjoškolcima približe Gotovca, prije svega, mladima kako bi ga upoznali i kao pjesnika, kako se i sam najviše volio vidjeti, kao književnika, filozofa i kao novinara.

– Vlado je bio čovjek kulture, živio je za kulturu. Napisao je dosta filozofskih eseja, no najjači je bio u pjesništvu. Zbog članaka koje je pisao kao novinar i urednik završio je u zatvoru, a potom mu je bilo ograničeno kretanje – kazala je Simona Gotovac podsjetivši na njegovo promicanje ideja Hrvatskog proljeća.

Istaknula je da će u Institutu Vlado Gotovac biti najsretniji kad se ostvari njihov cilj: očuvanje Gotovčeve političke, duhovne i književne baštine.

Institut Vlade Gotovca u subotu će imati izbornu skupštinu, a u nedjelju, 7. prosinca, na 14. godišnjicu smrti, predstavnici Instituta otići će na njegov grob na Mirogoju. (Hina)

facebook komentari

  • diablo

    Ivona hvala ti što si se sjetila ovog velikog čovjeka hrvatske povijesti…

    • wolf

      Svaka cast za Gotovca,ma jopet on dobro nije Marta sad je Ivona,a neka neka :)))))