Pratite nas

Pregled

Dario Kordić – Da se ne zaboravi

Objavljeno

na

Korenica/Plitvice – U Pastoralnom centru na Mukinjama sinoć je održano predstavljenje knjige “Dario Kordić – Da se ne zaboravi” koju su napisali Mladen Pavković i Miroslav Piplica. Predstavljanju je bio nazočan i Dario Kordić, koji je ispred Pastoralnog centra svakoga dočekao stiskom ruke i poljubcem.

Miroslav Piplica je nastojao usporediti Zvonka Bušića i Darija Kordića. “Imaju isti zajednički hrvatski duh, isto su disali za Hrvatsku”. “Zvonko je sanjao o hrvatskoj samostalnosti, vjerovao je u svoje ideale, bolju Hrvatsku i položaj Hrvata i da njegova žrtva neće biti uzaludna. Darijev životni san bila je sloboda hrvatskoga naroda i svoj je doprinos dao na prvoj crti bojišnice, osjetio je laži i izdaju Hrvata na svojim leđima, ali on hrvatski narod voli i nikada mu nije bilo žao što je bio i ostao dio tog naroda. Otišao je u zatvor ponosan i častan, vjerovao je da će dokazati svoju nevinost. U zatvoru je dočekao 17 Božića i rođendana svoje djece, ali je ostao ponosan i jak …”- kaže Piplica i ističe kako knjiga “Dario Kordić – da se ne zaboravi “ svjedoči o velikom čovjeku i domoljubu koji diše za svoj hrvatski narod, čovjeku kojega se s poštovanjem i ljubavlju moramo sjećati i poštovati njegovu žrtvu. Sve te godine Darijeva uzništva patila je i njegova obitelj, supruga Venera i njihovih troje djece, njegovi roditelji koji su imali samo jednu želju vidjeti slobodna sina i nisu dočekali – umrli su s njegovim imenom na usnama.

dario kordić lika tribina 2
Sud je nudio nagodbu Dariju Kordiću da optuži Franju Tuđmana, Gojka Šuška i Matu Bobana, on je sve te ponude odbio. Kada je osuđen na 25 godina zatvora Kordić je rekao:“S ljubavlju i ponosom nastojim nositi maleni križ prikazujući ga Isusu Kristu za dobro i boljitak svojeg hrvatskog naroda.

Ne želim ni minutu ranije izaći dok to ne bude Božja volja, jer On je taj koji odlučuje”. Dario Kordić je sinoć na tribini progovorio iz srca držeći stalno u ruci krunicu. Posvjedočio je kako je u zatvoru imao “susret s Bogom” , osjetio je blisku prisutnost Krista u zatvoru…Svaki dan u zatvoru je molio u ranim jutarnjim satima dok su u sobi  drugi zatvorenici spavali i kasno navečer. Svaki dan je škropio svetom vodom sobu i molio za sve zatvorenike i potrebne. Iznad kreveta u sobi je imao križ, a na stolu sliku Bogorodice Marije.

Ispričao je kako je jedan od zatvorenika iz njegove sobe na ormar u sobi nalijepio sliku sotone,…Dario Kordić se dvije godine molio za njega. Jednoga dana taj zatvorenik je rekao:” Dario, danas sotona ide u koš, a ti mi daj sliku Majke Božje da ju zalijepim na ormar”.Dario Kordić je svjedočio o mnogim milosnim trenucima kada je molio za druge i bio uslišan. Čvrsto je vjerovao da Bog ima s njim plan i da je Božja volja da bude onoliko u zatvoru koliko je potrebne za njegovo dozrijevanje u dubokoj vjeri i predanju Kristu.”Nikada ne bih izbrisao iz svojega života ovo vrijeme provedeno u zatvoru”- govorio je Kordić. U teškim trenucima za njegovu djecu, koja su ostala bez oca , kada su imala dvije, četiri i osam godina, pronalazio je snagu u molitvi i predanju Božjoj volji. Djeca su odrastala bez oca i proživljavala svoje rođendane i Božiće bez oca…Dario Kordić je došavši kući u letu prema Hrvatskoj iz zraka “blagoslovio Hrvatsku”, poljubio je hrvatsku zemlju u zračnoj luci u Zagrebu i kako kaže” govorio sam i ne razmišljajući što i kako govorim, riječi su same iz mene izvirale”.

Duh Sveti je progovarao iz ovoga hrvatskog uznika i na tribini. U svim svojim riječima iznosio je blagoslov i vjeru u Boga. Koliko su djeca teško proživljavala što odrastaju bez oca svjedoči i činjenica da je prvu noć nakon Darijeva dolaska kući, oko tri sata poslije ponoći u krevet došla kćerka od 19 godina i legla između njega i mame. Imala je dvije godine kada je Dario otišao u Haag. Izgubila je djetinjstvo i nježnost oca i sada je htjela doživjeti sebe kao malu koja spava između oca i majke. Dario Kordić je tijekom cijele tribine zračio i odavao čovjeka koji je susreo “živoga Boga” i koji je duboko uronjen u molitvu. Cilj mu je upisati teologiju i krenuti putem svjedočenja i molitve za svoj narod. Na grobu kardinala i blaženika Alojzija Stepinca , koji je nepravedno osuđen kao zločinac, držao je svijeću “In te Domine speravi!”U tebe sam se Gospodine pouzdao!Cijelu večer Kordić je nazočnima svjedočio Krista i ljubav prema Hrvatskoj i narodu. Svjedočio je i svoju vjeru u opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ako je narod s Bogom, on ne može nestati! Dario Kordić je za Hrvatsku dobitak, njegov duhovni put i rad u budućnosti će biti vidljiv svima i autor ovoga članka vjeruje da ono što je dao u borbi za opstanak Hrvata u okruženju, sada će dati u duhovnoj borbi za opstanak hrvatskog naroda. Svi nazočni na tribini otišli su obogaćeni svjedočanstvom žive vjere u Boga uznika Darija Kordića koji je sve stavio u Božje ruke. Povratak Darija Kordića uznemirila je zle duhove, jer on će dati puno hrvatskom narodu na duhovnom planu u budućnosti…Pogledajte VIDEO sa snažnim svjedočenjem vjere Darija Kordića!

likaplus.hr /kamenjar.com

facebook komentari

Pregled

PISMO REISA KAVAZOVIĆA KARDINALU BOZANIĆU

Objavljeno

na

Objavio

Reis Husein Kavazović upozorio na opasnost od pogoršanja odnosa BiH i Hrvatske

Negativno karakteriziranje vjere šteti svima

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović sastao se u srijedu u Sarajevu s izaslanstvom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj predvođenim muftijom Azizom Hasanovićem kako bi razgovarali o istupima hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te o “kampanji koja se vodi u dijelu hrvatske političke i akademske javnosti te medija s ciljem predstavljanja BiH i Bošnjaka kao terorističke prijetnje okruženju i Europi, objavila je informativna agencija IZ u BiH MINA.

Kako je navedeno, reis Kavazović izaslanstvo predvođeno muftijem Hasanovićem “pozvao je na konzultacije” i pri tom mu predao pismo naslovljeno na zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Reis Kazavović je kardinalu Bozaniću prenio osobnu zabrinutost pripadnika Islamske zajednice u BiH zbog “pogoršanja odnosa između BiH i Hrvatske” uz ocjenu kako taj trend prati negativno karakteriziranje vjere i vjerske pripadnosti što šteti i odnosima među pripadnicima islamske i katoličke religije u dvije države.

Poglavar bosanskohercegovačkih muslimana je kardinalu Bozaniću u pismu prenio uvjerenje kako je u zajedničkom interesu očuvati dobre odnose i spriječiti njihovo ozbiljnije i trajno narušavanje.

– Znam da mi kao ljudi vjere ne možemo izravno utjecati na politike koje vode dužnosnici, no također znam da politički dužnosnici često namjerno ili nenamjerno zanemaruju to što njihovi istupi mogu imati negativne posljedice izvan područja njihova dnevnopolitički određenog djelovanja, pa tako i na međuvjerske odnose koji su dublji i trajniji od stranačkih političkih odnosa – stoji u Kavazovićevu pismu kardinalu Bozaniću.

Poglavar Islamske zajednice u BiH ‘napao’ hrvatsku predsjednicu

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno je u utorak podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji cjelovito objedinjuje njihova prava. “Izradi zakona pristupili smo kako bismo najzaslužnijim za obranu domovine pružili sveobuhvatnu skrb prilagođenu njihovim potrebama”, rekao je ministar branitelja Tomo Medved, dodavši da će se tim zakonom objediniti prava koja su bila disperzirana u niz različitih zakona.

Jakim zakonskim uporištem, propisivanjem temeljnih vrijednosti na kojima je iznikla suverena Hrvatska, te obuhvaćanjem svih hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u jedinstveni pravni okvir željeli smo odati priznanje njihovoj žrtvi i osigurati zaštitu digniteta Domovinskog rata, istaknuo je Medved.

Predsjednik Odbora Josip Đakić (HDZ) pohvalio je zakonski prijedlog naglasivši da on predstavlja “velik napredak”, te pozvao sve zastupnike da se donese konsenzusom i time prestane politizacija hrvatskih branitelja.

Zdravko Ronko (SDP) pridužio se pohvalama, posebice izdvojivši pravo prednosti pri zapošljavanju hrvatskih branitelja. “82.000 hrvatskih branitelja je nezaposleno, prosjek godina im je preko 50 i uglavnom je riječ o stručnoj spremi koja ne može naći posao”, kazao je.

Upozorio je da bi trebalo razjasniti odredbu koja propisuje otpis nedospjelih i dospjelih potraživanja prema korisnicima kredita za zapošljavanje hrvatskih branitelja. “Kome je otpisano 208 milijuna do sada i kome ćemo još otpisati 110 milijuna. Volio bih znati koje su to tvrtke, poduzeća, pravne osobe kojima ćemo to otpisati”, rekao je Ronko.

Od 3066 dodjeljenih kredita za zapošljavanje hrvatskih branitelja u vrijednosti 320 milijuna kuna, otplaćeno je 67, a dosad je otpisano 1829 kredita, dodao je. Medved je obećao da će zastupnici prije rasprave u sabornici dobiti detaljan prikaz svih korisnika tih kredita, čime će se otkloniti bilo kakve sumnje u pogodovanje.

Nezavisni zastupnik Željko Lacković upozorio je na odredbu kojom se širi krug ovlaštenika na obiteljsku mirovinu, naglasivši da bi se ta mjera trebala strogo restriktivno koristiti i vezati uz imovinski cenzus. Odbor za ratne veterane na sjednici je također prihvatio  izvješće o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2016. godinu, pri čemu je Mostov Miro Bulj apelirao na ravnatelja Centra Antu Nazora da pripremi dokumentaciju koja bi se poslala Vladi kako bi se uklonili “spomenici koji nose četnička obilježja”.

facebook komentari

Nastavi čitati