David Cameron želi referendum o EU u lipnju 2016.

0

Britanski premijer David Cameron podržava održavanje referenduma o članstvu u EU u lipnju 2016. ako čelnici drugih država članica prihvate njegove reformske prijedloge na summitu u prosincu, objavio je u ponedjeljak The Times.

[ad id=”68099″]

Cameron je obećao da će redefinirati britanske odnose s EU-om i do kraja 2017. održati referendum o članstvu.

Cameronov ured objavio je da britanska vlada još nije donijela odluku o datumu održavanja referenduma. Kako je premijer kazao, tajming referenduma odredit će ishod pregovora, u okviru roka određenog za kraj 2017.

Cameron bi u utorak trebao objaviti pismo predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku sa svojim reformskim prijedlozima. Također će upozoriti da bi, ako dogovor ne bude moguć, mogao podržati izlazak zemlje iz EU-a.

Pozivajući se na dužnosnike, The Times navodi da je europskim partnerima kazano da će, ako prosinački summit EU-a prođe dobro, Cameron radije održati referendum u lipnju 2016. Dodaje da su ga drugi europski čelnici uvjerili da referendum ne bi trebalo odgađati s obzirom na to da se idućeg ljeta očekuje nova migracijska kriza.

Ankete pokazuju da većina Britanaca želi ostati u EU iako se razlika između onih koji to žele i onih koji ne žele zadnjih mjeseci smanjuje, velikim dijelom zbog migracijske krize.

facebook komentari