David Cameron žestoko kritizirao odluku Španjolske da se uvede taksa od 50 eura za ulazak na prostor Gibraltara

0

Britanski premijer  rekao je kako je “jako zabrinut” oko eskalacije tenzija između Španjolske i Gibraltara koji se nalazi pod britanskom kontrolom. Naime, iz Madrida poručuju kako razmatraju niz prijedloga uključujući i onaj oko naplaćivanja nove takse od 50 eura za prelazak granice iz Španjolske prema Gibraltaru. Cameron ističe kako se španjolske vlasti po niti jednom od ovih pitanja nisu savjetovali s britanskom vladom.

BBC prenosi kako su španjolske vlasti znatno povećale pregled vozila koja prelaze granicu prošlog vikenda zbog čega je došlo do znatnih zastoja u prometu. U intervjuu za španjolski list ABC ove nedjelje, španjolski ministar vanjskih poslova, Jose Manuel Garcia-Margallo, istaknuo je kako Španjolska razmatra naplaćivati ulazak i izlazak iz Gibraltara preko španjolske granice.

Garcia-Margallo je također dao nagovijestiti kako Španjolska priprema i druge mjere, uključujući i porezne istrage po pitanju nekretnina koje u Španjolskoj posjeduju stanovnici Gibraltara, kao i zatvaranje zračnog prostora ze letove prema Gibraltaru.

Na ove poteze žestoko je reagirao i glavni ministar Gibraltara, Fabian Picardo, istaknuvši u razgovoru za BBC: “Stvari o kojima priča gospodin Garcia-Margallo više podsjećaju na izjave Sjeverne Koreje nego na EU partnera. Već smo vidjeli ovakve komentare za vrijeme Francove vlasti 60-ih godina, no vjerujem kako smo se svi nadali da se ovakve politike više neće vraćati”.

Mnogi smatraju kako je španjolski stav rezultat izgradnje umjetnog grebena u blizini Gibraltara. Štoviše, Garcia-Margallo je istaknuo u razgovoru za španjolski list kako bi se novcem od prelaska granice “pomoglo ribarima koji su pogođeni uništenjem lovišta”.

Španjolska osporava britansku vlast nad Gibraltarom koji se nalazi na samom jugu Pirenejskog poluotoka. Britanija upravlja Gibraltarom od 1713. Gibraltar je dio tzv. “Britanskih prekomorskih teritorija”. Anglo-nizozemske snage zauzele su Gibraltar od Kraljevine Kastilije 1704. godine. Španjolska i dalje tvrdi kako ovaj teritorij pripada njima. No, stanovnici Gibraltara – njih oko 30,000 – izjasnili su se referendumima 1967. i kasnije 2002. da žele ostati pod kontrolom Britanije. Prema Ustavu iz 2006. Gibraltar upravlja sam sobom, izuzev pojedinih sfera kao što su obrane i vanjska politika koje se i dalje nalaze pod jurisdikcijom Britanije.

izvor(i): BBC | ABC

facebook komentari