Davor Božinović: Ili je proces čist ili je kontaminiran, ovdje je jasno o čemu se radi

1

U radijskoj emisiji “U mreži Prvog” gostovao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Govorio je o stanju sigurnosti u zemlji, našim granicama, o reakcijama na spornu arbitražu sa Slovenijom, o problematici migranata te o novim sigurnosnim izazovima s kojima se susreće i naša zemlja. Komentirao je ima li započeta reforma MUP-a budućnost i koji su mu prioriteti, piše HRT

Stajalište Hrvatske potpuno je jasno još od 2015. kada je RH zbog kontaminiranosti arbitražnog procesa od strane slovenske diplomacije i njihovog suca izašla iz tog procesa jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora, dakle, za nas je taj postupak kontaminiran, mi smo iz njega izašli i ništa nas ne obvezuje vezano za daljnju sudbinu tog procesa, naglasio je Božinović.

Dodao je da jučerašnje priopćenje MVEP-a nije moglo drugačije ići s obzirom na to da imamo apsolutni konsenzus u zemlji o tome. Istaknuo je kako je Slovenija važan susjed, naš dobar susjed, da imamo brojne veze sa Slovenijom, surađujemo na svim područjima i važno je nastaviti dijalog s tom zemljom kako bismo riješili ovo i druga pitanja.

EK je jučer konstatirala da se radi o bilateralnom sporu, ona nema instrumenata kojima bi prisilila bilo Hrvatsku, bilo Sloveniju na djelovanje u određenom smjeru, smatra. Hrvatska pokazuje svojom odlukom o izlasku iz arbitraže da je na strani međunarodnog prava jer to ne znači dovršiti svaki proces pod svaku cijenu. Kada se radi o protupravnim radnjama koje su pokazane, dokazane, njihovi agenti i sudac su zbog toga dali ostavku, Hrvatska na to dalje nije mogla pristati i sudjelovati u tom procesu. Ili je proces čist ili je kontaminiran, a ovdje je potpuno jasno o čemu se radi, dodao je Božinović. Rekao je kako će Hrvatska u svakom slučaju i u svakom segmentu znati zaštititi svoj interes.

Smatra kako je važno da se održi sastanak dvojice premijera, važno je da postoji komunikacija na svim razinama jer to je u interesu obiju zemalja i građana dviju država. Dijalog je nešto što nema alternativu i jedini način da se sporovi riješe.

Odgovarajući na pitanje imamo li dovoljno policajaca za nadzor državne granice, ministar je izjavio kako je stanje na našim granicama stabilno, naša granična policija radi ozbiljan, odgovoran posao štiteći interese RH, sprječavajući eventualne ilegalne prelaske granice te cijeli niz poslova koji su u opisu granične policije.

Što se tiče sigurnosne situacije, ona je stabilna. Naravno da pratimo trendove ne samo u regiji nego i u svijetu. U Talinu će jedna od glavnih tema biti imigracijska politika. Bitno je shvatiti da se sigurnosni izazovi ne mogu ograničiti na teritorij pojedinih država, sve su to transnacionalne prijetnje, a odgovor može biti samo zajedništvo i koordinacija između demokratskih država članica EU-a, NATO-a.

Govoreći o prioritetima MUP-a, kazao je da se radi o velikom sustavu u kojem postoje brojni kvalitetni profesionalci i ponosi se onim što rade. Tak kada dođete u takav sustav i počnete dobivati dnevne informacije o tome što hrvatska policija sve radi, možete dobiti potpunu sliku o naporima koje tisuće ljudi dnevno ulažu da bi zaštitili javni red i mir u RH – profesionalan sustav koji se može i dalje unapređivati pogotovo s obzirom na nove prijetnje koje obilježavaju policijski rad u današnje vrijeme.

Posao svakog novog ministra je rad na podizanju opće učinkovitosti, na jednom proaktivnom djelovanju u smislu prevencije kaznenih djela, dodao je ministar.

facebook komentari

  • Istina

    Hrvatskom narodu u Hrvatskoj više zla čine lopovi i kriminalci koji pljačkaju Hrvatsku kao i političari koji ju rastaču, nego stranci koji ulaze u Hrvatsku. Policija bi trebala uhićivati one koji nas sustavno plnačkaju i one koji rastaču Hrvatsku, a ne nepoduzimati gotovo ništa po tom pitanju. Na žalost i MUP postupa po dvostrukim mjerilima.