Pratite nas

Kolumne

Davor Domazet Lošo: Sukob anglosaksonskoga atlantizma i europskoga njemačkog kontinentalizma

Objavljeno

na

 Sukob na vrhu države nije banalan

Požari su otkrili ne samo nesuglasje nego posve različite poglede na geopolitičko pozicioniranje Hrvatske, u sve vidljivijemu preslagivanju ne samo jugoistoka Europe, između predsjednika vlade Andreja Plenkovića i predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

A to nesuglasje i ta različitost geopolitičkoga pristupa slomilo se na ministru obrane Damiru Krstičeviću. Sukob predsjednika Vlade i predsjednice Republike, kao što napisa novinarka Višnja Starešina, nije banalan. Uistinu, nije nimalo banalan.

S geopolitičkoga stajališta, sukob je naviše strateške razine. Naime, na djelu je sukob anglosaksonskoga atlantizma i europskoga njemačkoga kontinentalizma u koji su itekako uključeni ruski neoazijatizam i turski neoosmanizam. Dakle četiri geopolitike vode rat na području ‘Nove’ ili ‘Katoličke Europe’.

Samo središte sukoba jest područje ‘Južno od Alpa i sjeverno od Grčke’, s gravitacijskom stožernom točkom od rijeke Mure do poluotoka Prevlake. Tko će pobijediti? Atlantizam ili složaj kontinentalizma i neoosmanizma? Na koju stranu će Hrvatska? Hoće li ponovno biti na gubitničkoj strani? To su pitanja na koja aktualna hrvatska politika ne daje vjerodostojne odgovore.

Hrvatska se tijekom svoje duge povijesti vezivala za kontinentalizam i svaku put bila veći ili manji gubitnik. Samo će jednom hrvatska geopolitika odstupiti od toga i vezati se za atlantizam, točnije na američku geopolitiku, i to u procesu svojega osamostaljenja. Na tome pravnom opredjeljenju uspijeva pobijediti u Domovinskom ratu, i to u odnosu vojnih snaga koji joj nikako nije išao na ruku.

Geopolitika triju mora – odgovor na protuhrvatsku njemačku politiku

Tri mora

Danas njemačka geopolitika kontinentalizma, a to se i ne krije, igra na kartu Srbije kao novog starog hegemana na području ‘južno od Alapa i sjeverno od Grčke’.

Ne treba previše trošiti riječi u opisivanju da je takva geopolitika pogubna za opstanak Hrvatske kao samostalne i samosvjesne države. U biti, Njemačka ponavlja ono što je već viđeno. Ponovno, po treći put u sto godina, krenula je otvoreno, pa i grubo, ostvarivati geopolitičko geslo – ‘prodor prema istoku’.

Odgovor na tu njemačku protuhrvatsku geopolitiku geopolitika je ‘triju mora’, odnosno jedna od sastavnica američke geopolitike atlantizma, iako joj je prije mnogo godina idejni začetnik bio poljski general. O geopolitici od Baltika do Jadrana, ili geopolitici “triju mora”, autor ovih redaka pisao je prije više od šet godina, i kada ona još nije bila obznanjena.

Nema nikakve dvojbe, ili je ne bi trebalo biti, da ova sastavnica američke geopolitike atlantizma korespondira s hrvatskim nacionalnim interesima, u mnogo čemu slično kao što se to dogodilo devedesetih godina prošloga stoljeća.

Za predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović nedvojbeno se može utvrditi da itekako razumije o čemu je riječ, ali je zato posve upitno razumije li to i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Ako je suditi po njegovim postupcima – ne! Naime, predsjednik je Vlade Andrej Plenković osobno bio protiv Strategije nacionalne sigurnosti u kojoj bi civilna zaštita i vatrogastvo postali integralni dio nacionalne sigurnosti.

U disfunkcionalnome pristupu hrvatskoj geopolitici dvoje glavnih nositelja izvršne vlasti ministar obrane Damir Krstičević vuče nekoliko značajnih i odvažnih poteza kako bi se zaustavila daljnja entropija hrvatske pobjedničke vojske. Ti će ga potezi dovesti u poziciju da se nađe između ‘čekića i nakovnja’.

Oni koji znaju ‘čitati između redaka’ dobro znaju da je opremanje Hrvatskih oružanih snaga borbenim zrakoplovima opredjeljenje za strateškog geopolitičkog partnera, a ne samo kupovanje jednoga borbenog sredstva.

Hrvatskoj u ovakvim geopolitičkim odosima, kakvi su danas u Europi i svijetu, ne može strateški partner biti ni Švedska ni Južna Koreja, što god tko o tome mislio. Kada je američki ministar obrane ‘urbi et orbi’ izrekao hvalospjeve o operaciji Oluja, a time posljedično i Domovinskome ratu, i kada je hrvatski ministar obrane svojim odlukama počeo vraćati dostojanstvo hrvatskim braniteljima, a dijelom i hrvatskome narodu, to je neke silno uznemirilo.

U ovome treba tražiti uzroke ministrove ’emotivne’ ostavke. Ali povlačenje ostavke pokazuje ono što se sustavno, ne samo medijski u asimetričnom ratu prikriva: braniteljska i domoljubna Hrvatska zalog su za budućnost.

Zato nije nimalo iznenađujuće da je nakon povlačenja ministrove ostavke ne samo jedan vjerni komentator na portalima uzviknuo: Bravo, generale! Ubuduće će biti i većih napada, ali dajte im do znanja tko vodi pobjedničku vojsku.
Zato se s pravom može utvrditi: itekako je živ hrvatski braniteljski duh!

admiral Davor Domazet Lošo
Hrvatski tjednik

Višnja Starešina: Hrvatska u škripcu američko-njemačkog rata

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Suočavanje s Todorićem

Objavljeno

na

Objavio

Kada je Ivica Todorić prije nešto više od pola godine prihvatio Plenkovićev „Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku“ te svoju tvrtku predao na upravljanje i restrukturiranje Vladinu izvanrednom povjereniku Anti Ramljaku, bilo je jasno da se Agrokoru crno piše.

Samo se nije znalo koliki su dugovi. Todorić je u toj prigodi uznosito priopćio naciji: „Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi.“ Kako je odjeknuo taj priopćaj?

Odjeknuo je kao opća uvrjeda.

Danas znamo i približnu dubinu te uvrjede: dvadesetak milijarda kuna!

Policija je u skladu s tim znanjem krenula u potragu za dokazima o mogućim nezakonitostima u Agrokorovu poslovanju. Krenula je silovito. Drugi vele: spektakularno! Dobro, ali moglo je biti i spektakularnije da policija nije svoju akciju najavila samo probranim medijima. Što točno radi policija? Kako: što?! Pa „provodi izvide“! Dakle, „izviđa“. Pola godine nakon predaje? I to – gdje i kako? Istodobno na mnogo mjesta, po dvorima, kućama, stanovima. Pretresa, uhićuje, privodi, ispituje.

Najmršaviji nalaz bio je u Kulmerovim dvorima. U dvorcu ponad Zagreba policija nije našla nikoga i ništa. Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan odavno nisu u Hrvatskoj. Nagađalo se da su u Nizozemskoj, u Srbiji, u Rusiji. Najobavješteniji od njihovih odvjetnika, Čedo Prodanović, veli da je Ivica već druže vrijeme poslovno u Londonu te da su mu i djeca tamo zaposlena. Todorićevu izvanobiteljsku upravljačku elitu policija je zatekla na logu. Pretresla je kuće i stanove dvanaestero ljudi, ništa nije našla, ali je ljude pouhićivala i privela u istražne urede i podnijela kaznene prijave. Akcija je izazvala silan dojam u javnosti.

S pravom, tvrde znalci. Razvoj događaja, koji je Plenkovićeva Vlada spriječila u zadnji čas, bio je neusporedivo gori od „bujanja ustaštva i fašizma“. Kako to? Jednostavno, tobožnje ustaštvo i tobožnji fašizam ne ugrožavaju nikoga, ni najzadrtije jugane. Te su floskule u stanovitom smislu blagotvorne. One svakodnevno služe gubitnicima hrvatskoga Domovinskog rata za razbijanje frustracije, a nerijetko i za izbijanje kakve-takve kunske utjehe iz državnoga proračuna.

A stečaj Agrokora? To bi bilo nešto nalik na smak svijeta.  Stečaj bi ugrozio opstanak 40-ak tisuća Agrokorovih zaposlenika i njihovih obitelji. Stoga je mudra Plenkovićeva Vlada, da spasi Agrokor, izradila onaj zakon kojim je privremeno suspendirala liberalni fetiš nepovrjedivosti privatnoga vlasništva i uvela prisilnu upravu svoga povjerenika Ante Ramljaka u Todorićevu tvrtku. A kako je Agrokor u proizvodnji, preradi i distribuciji poljoprivrednina alfa i omega u Hrvatskoj i „regiji“, Plenković je tim potezom stekao naslov spasitelja hrvatske poljoprivrede.

Uostalom, da je Agrokorov kašalj za hrvatsko društvo pogibeljniji od tobožnjega ustaštva i fašizma, pokazuju i reakcije vlasti na te pojave. Zbog bujanja „ustaštva i fašizma“ Plenković je osnovao doduše elitnu, ali ipak izvanparlamentarnu (savjetodavnu) ideološku komisiju pod umiljatim imenom „Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima“. Vijeću predsjeda predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akad. Zvonko Kusić. A na drugoj strani HDZ-ovi su i SDP-ovi [narodni] zastupnici u Hrvatskomu [državnom] saboru osnovali parlamentarno „Istražno povjerenstvo za Agrokor“, koje predvodi bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Na prvi je pogled jasno da su ta dva tijela po zakonskoj snazi i ugledu u društvu nesumjerljiva.

Izneseni su argumenti pozitivno šuškavi. Ništa manje nego Plenkovićevo obećanje da spašavanje Agrokora ne će i zahtjev Predsjednice Republike da spašavanje Agrokora ne smije hrvatske državljane stajati ni jednu kunu. Zar smo zaboravili da nas je to spašavanje već stajalo barem 5.000.000 puta više, koliko je Vlada dala istražnim tijelima za osnaženje istrage?

Na što će sve to izaći? U ovom času nitko to ne zna. Ne znamo ni što će istraživati Miljenićevo „Povjerenstvo“ ni hoće li uopće išta istraživati ako uskoro počne sudbeni postupak. Kusićevo je „Vijeće“ malo preširoko fokusirano na „posljedice vladavine nedemokratskih režima“. Hrvatskom su naime od njezina postanka do uspostave Republike Hrvatske vladali nedemokratski režimi. Zato su i tu rezultati neizvjesni. U tomu je mraku jedina vedra stvar hrvatska pravosudna praksa. Iz predmeta Ive Sanadera i Tomislava Horvatinčića može se gotovo sa sigurnošću zaključiti:  ima nade za Ivicu Todorića.

Benjamin Tolić/Hrsvijet

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Metastaza velikosrpskoga karcinoma

Objavljeno

na

Objavio

Učinkovit lijek protiv karcinoma velikosrpstva pronađen je 1995. godine u mjesecu kolovozu, a on može i danas liječiti, samo kad se s nezaraženoga tkiva hrvatske vlasti odstrani bolesno velikosrpsko tkivo, čijim bi metastazama mogao biti doveden u pitanje cjelokupni život suverene hrvatske države

Nakon poruke glasnogovornika Srpske pravoslavne crkve Irineja Bulovića kako SPC ne će više podupirati dijalog Beograda i Prištine, jer prostor Kosova smatra dijelom srbijanske države, susjedne će se države ozbiljnije pozabaviti najavljenim donošenjem t. zv. Deklaracija o opstanku srpske nacije i ponovnim buđenjem velikosrpskoga karcinoma.

Tim će budućim dokumentom Srbija i Republika Srpska navodno štititi prava Srba na uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, proučavanje i njegovanje srpske kulture, proučavanje srpske povijesti i njegovanje tradicija te očuvanje kulturnog nasljeđa.

Naime, bački episkop Irinej smatra kako je Zapad postao politički neučinkovit te da Srbija glede Kosova stvar treba preuzeti u svoje ruke, a to će joj omogućiti održavanje srbijanskoga referenduma o Kosovu. Kosovo je, naime, samo prva dionica u povratku u povratku pod jurisdikciju srpske države.

Na taj način ne samo da SPC ignorira međunarodne dogovore, nego ona priprema i politički teren za buduće zaposjedanje kosovske države.

U tom smislu i t .zv Deklaracija o opstanku srpske nacije samo je okvir za novu velikosrpsku ekspanziju. Naravno, u međunarodnim okolnostima koje će biti prikladnije novom osvajanju.

Što znači ta zaštita proučavanja srpske povijesti i kulture, najbolje svjedoče srbijanski udžbenici, u kojima se današnji naraštaji školaraca podučavaju kako su, bez obzira na svoja nacionalna imena, zapravo muslimani i katolici u BiH i Hrvatskoj Srbi, samo što toga oni još uvijek nisu svjesni.

Naime, muslimani i katolici, za razliku od pravoslavnih u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori nisu navodno sačuvali svoju srpsku nacionalnu svijest.

Kao nadopuna školskom programu, SPC već skoro dvadesetak godina poslije srbijanskih ratnih poraza u svim poslanicama svojih patrijarha ne želi priznati hrvatsku državu pa čestitke blagdana pravoslavnim vjernicima upućuje u Dalmaciju, Rijeku, Liku, Banovinu, Kordun, Slavoniju i Hrvatsku.

Tako bi se u kontekstu prihvaćanja Deklaracije politički program mogao odnositi ponajprije na održavanje svijesti već osviještenih Srba kako bi se na temelju usvojenih znanja mogli uspješnije boriti za očuvanje svojih zemalja. U radikalnijem slučaju program iz Deklaracije mogao bi se provoditi i na dijelove još uvijek neosviještenoga srpstva, koje srbijanske prosvjetne vlasti prepoznaju pod t. zv. regionalnim imenima kao što su Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci.

U sklopu jezično-političkih projekata, kojima se na tragu velikosrpskoga programa Vuka Karadžića iz 19. stoljeća sve štokavce proglašava Srbima, nastala je i nedavna sarajevska Deklaracija o t. zv. zajedničkom jeziku, koja na političkoj razini, poput srbijanskih udžbenika, niječe hrvatski, crnogorski i bošnjački jezik.

Za razliku od jezikoslovnih projekata, srbijanske vlasti uz pomoć svojih agenata u Hrvatskoj gotovo svakodnevno manifestiraju moć političkim projektima.

Tako je nedavno u Rijeci obilježena navodno 300. godišnjica nazočnost pravoslavlja. U sklopu velikosrpskoga projekta što ga promiče SPC ovaj je put, nakon nedavnoga promicanja odcjepljenja Istre od Hrvatske, odabrana Rijeka, kao posebna regija, u kojoj eto pravoslavlje stoluje tri stoljeća.

Kako bi se pak omalovažilo hrvatsko stradanje tijekom srbijanske agresije u gradu Vukovaru, nedavno je, na dan pogibije zapovjednika vukovarske obrane generala Blage Zadre, bio dogovoren i nogometni susret lokalne srpske momčadi iz Vukovara s beogradskom Crvenom zvijezdom.

Sličan karakter političkoga omalovažavanja ili pak nijekanja hrvatske borbe imaju izmišljene obljetnice t. zv. stradanja Srba, poput nedavno manifestativne komemoracije za navodno stradanje t. zv. kozaračke djece u Sisku.

Sve je to manje-više poznato hrvatskoj javnosti, nu unatoč tomu, ni Državno odvjetništvo, ni redarstvo, a ni političke strukture ne reagiraju na ta širenja lažnih vijesti, kojima je već desetljeće i pol podvrgnuta hrvatska javnost.

Nasuprot tomu i represivni aparat i Državno odvjetništvo još se uvijek trude goniti hrvatske branitelje optužene da su navodno počinili zločine protiv Srba.

Učinkovit lijek protiv karcinoma velikosrpstva pronađen je 1995. godine u mjesecu kolovozu, a on može i danas liječiti, samo kad se s nezaraženoga tkiva hrvatske vlasti odstrani bolesno velikosrpsko tkivo, čijim bi metastazama mogao biti doveden u pitanje cjelokupni život suverene hrvatske države.

Ivan Svićušić/Hrvatsko slovo

facebook komentari

Nastavi čitati