Connect with us

Komentar

Davor Gjenero: Kolindu se želi diskreditirati za razliku od njezinih prethodnika

Published

on

“Nakon Račana, SDP je ušao u eksperimentalni autoritativni model vođenja stranke. Prva žrtva je 2007. bio Mato Arlović, ali ne i zadnja.

“Kriteriji kojima se podvrgava Kolinda Grabar Kitarović sasvim su drugačiji od kriterija kojima su bili podvrgnuti njezini prethodnici. Sigurno je da je predsjednica dovedena u situaciju gdje se mjeri svaka njena odluka i potez”, komentirao je Davor Gjenero prvih nekoliko dana mandata predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Politički komentator i neovisni analitičar smatra kako neki mainstream mediji stvaraju situaciju u kojoj bi se relativiziralo što je predsjednica iznijela u govoru kao projekt svoga predsjedništva.

U tome joj ne ide u prilog niti retorika vladajućih, posebno premijera Zorana Milanovića, istaknuo je u emisiji Bujica.

“Nakon Račana, SDP je ušao u eksperimentalni autoritativni model vođenja stranke. Prva žrtva je 2007. bio Mato Arlović, ali ne i zadnja. Milanović se bavi diskreditacijom svih aktera koje smatra političkim protivnicima. Ne gradi savezništva. Naslijedio je visoku vrijednost koalicijskog bloka, ali pogledajte danas”, smatra Gjenero.

Politički komentator smatra kako parlamentarni izbori trebali dogoditi što prije „budući da ne postoji više reformski kapaciteti Vlade niti je ona sposobna napraviti bilo što suvislo i zakonski.“

“Ne postoji niti jedna politička reforma koju ova Vlada može osmisliti, promisliti i budžetski ostvariti. Uspjela je skrpati budžet za ovu godinu, vidjet ćemo hoće li se održati. Hrvatska se ne bi smjela dovesti situaciju da izbore imamo u studenom jer bi novu Vladu dobili negdje oko Božića, što znači da bi prva tri četiri mjeseca Vlade bili izgubljeni za reforme, a vrijeme nam za ozbiljne reforme izrazito curi”, rekao je Gjenero.

Da ne provodi reforme na koje se obvezala, po mišljenju Gjenera, smatra i Europska Komisija.

“Današnja reakcija EK istovjetna je reakciji predsjednice Kolinde. Ona traži sazivanje tematske sjednice vlade i uspostavljanje reformskog paketa koji bi se trebao početi provoditi odmah”, rekao je Gjenero.

Istaknuo je Hrvatska postala članicom EU mimo Milanovićevog angažmana.

“U predvečerje pristupanja njegova koalicija se poigravala sa zakonskom infrastrukturom koja je ispregovarana kako bi zaštitio jednu konkretnu, odnosno dvije osobe ali i skup političkih interesa. Nije stvorio mrežu prijateljstava i suradnje. On Hrvatsku nije učinio prepoznatljivom. Mi jesmo,a li kao da nismo zastupani u EU”, komentirao je Gjenero.

Odnose predsjednice Grabar Kitarović i premijera Milanovića komentirao je i prvi hrvatski glavni državni odvjetnik Željko Olujić.

“Ljevica je na uzmaku. Od pobjede Kitarović, ljevica se povlači na pričuvne položaje i laže vrlo masno. Manekenka ljevičarskog novinarstva Elizabeta Gojan to je pokazala na prijenosu inauguracije. Lažima se nastoji omalovažavati povrjedu predsjednice na izbore pa i pobjedu hrvatskog naroda. Kitarović se diktira da mora biti predsjednica svih građana, ali to ne znači da mora biti poslušna prema bezobraštini i aroganciji Milanovića. Protuprosvjedi s odvijaju pod izlikom da se nema što jesti što je posljedica politike ove Vlade. Žarko Puhovski širi laži pogotovo kada kaže da je Kolinda predsjednica samo pola Hrvatske. To je izraz bijesa ljevičarskih intelektualaca, rekao je Olujić.

U emisiju se javio i Ante Gugo, koordinator za medija Udruge blokiranih koji se predsjednici zahvalio na brzoj inicijativi.

“Prvi put da je jedna institucija pomogla da se počne rješavati dužnička kriza u Hrvatskoj. Odvjetnici koji žive od ovrha neće na taj potez blagonaklono reagirati. Za banke nisam siguran, njima je u interesu da se dugovi vraćaju, a to može jedino ako se nešto događa. Sada se dugovi ne vraćaju. DORH i Uskok bi se trebao zainteresirati za veze odvjetnika, bankara i teleoperatera….”, rekao je Gugo.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Komentar

Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH

Published

on

By

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da neće nuditi rješenja za posrnuli hrvatski koncern Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke, nego pomoći u povezivanju ljudi iz Hrvatske i Rusije kako bi se uklonila “buka u komunikacijskom kanalu”.

Boraveći ovaj tjedan u posjetu Rusiji, Grabar-Kitarović je izjavila kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.

“Ja se ne zavaravam da ja osobno mogu nešto riješiti. Međutim, vidim da postoji buka u komunikacijskom kanalu, da neke stvari nisu jasne ni s ruske ni s hrvatske strane i zato sam se ponudila da spojim ljude koji to rješavaju”, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT.

“Neću nuditi rješenja jer za to nisam ni ovlaštena niti kompetentna, ali mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka ako je to potrebno pomoći u rješavanju ovog pitanja”, dodala je.

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je navodno sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s Grabar-Kitarović.

Gref je istaknuo da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad poduzela hrvatska vlada vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, uključujući Sberbanku.

Grabar-Kitarović je u intervjuu ponovila da Inicijativa triju mora, koju je u Moskvi predstavila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije uperena protiv Rusije.

“Htjela sam to raščistiti, a najbolji način je da nekom date projekte da se iz njih vidi o kakvoj je inicijativi riječ – izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture”, rekla je predsjednica govoreći o neformalnoj platformi dvanaest, uglavnom istočnih članica EU-a, koju podupire SAD.

Upitana dijele li njezin stav SAD, baltičke zemlje i Poljska koje su u lošim odnosima s Rusijom, istaknula je da se ne radi o “striktnoj inicijativi” u kojoj članice moraju usuglašavati nekakvu politiku.

“Ako nekim državama ne odgovara suradnja s Rusijom u smislu ulaganja kapitala, na javnim natječajima ne moraju se birati ruski izvođači”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe da Hrvatska dijeli politiku EU-a i NATO-a, ali ne može zanemariti ulogu Rusije na jugoistoku Europe, posebno u BiH i Srbiji.

“Vrlo mi je važno da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i konstitutivnoj ravnopravnosti sva tri naroda u BiH te da Rusija potiče da se Hrvatska i Srbija približe rješavanju otvorenih pitanja”, istaknula je Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Continue Reading

Komentar

Andrej Plenković: Dobro je što je predsjednica posjetila Rusiju

Published

on

By

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć u Bruxellesu da je dobro što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otišla u posjet Rusiji.

Rekao je kako je put u Rusiju pripreman posljednjih desetak mjeseci. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić vodila je hrvatsku delegaciju prije dva tjedna u Moskvu, pripremila sadržajno ovaj posjet, sve ono što se odnosilo na gospodarski dio suradnje.

Hrvatska gospodarska komora kao i obično koordinira naše gospodarstvenike koji su zainteresirani za sudjelovanje na gospodarskom forumu, bilo je dvoje ministara iz Vlade, jedna državna tajnica i cijeli tim savjetnika. Mislim da je predsjednica bila sasvim dobro praćena u svojim aktivnostima, istakno je Plenković.

Komentirao je i navodne izjave šefa Sberbanka Hermana Grefa da je lex Agrokor oštetio njegovu banku i da će se boriti za povrat uloženog novca, rekavši kako je ključno da Sberbank stalno sudjeluje u privremenom vjerovničkom vijeću. Ima informacije o svemu što se radi, sudjeluje u procesu donošenja odluka, dolazili su s predstavnicima drugih banaka u Vladu prije donošenja zakona i imali su sav prostor kao i drugi vjerovnici. Bilo bi dobro da Sberbank bude jednako konstruktivan kao i druge banke koje su prije davale kredite Agrokoru, kaže Plenković.

Premijer je rekao da nije znao za podatak da je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) proteklih godina davala kredite Agrokoru u ukupnom iznosu od 905 milijuna kuna. Pročitao sam u medijima i kada se vratim u Zagreb, želim vidjeti cjelinu informacija o odlukama HBOR-a proteklih godina i različitim kreditima koji su davani, rekao je Plenković.

facebook komentari

Continue Reading