Davor Ivo Stier o arbitraži: Proces je kontaminiran, za nas 29. lipnja nije ključan datum

2

Za Hrvatsku je važniji datum 29. srpnja 2015. kada je Sabor donio odluku o izlasku iz kontaminirane arbitraže od 29. lipnja ove godine kada će arbitražni sud objaviti svoju odluku, izjavio je u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Odgovarajući na novinarska pitanja, osvrnuo se na odluku koju će 29. lipnja Arbitražni sud u Haagu donijeti vezano uz arbitražu sa Slovenijom.

“Hrvatska ima vrlo jasan stav. Arbitraža je kontaminirana i za nas je završena. Odlukom Sabora. Učinili smo sve potrebne radnje prema Bečkoj konvecniji da izađemo iz tog procesa. Jasno je da je potrebno imati bilateralni dijalog sa Slovenijom za koji smo spremni.

Za nas 29. lipnja nije nikakav ključni datum, već je to 2015. kad je Sabor donio odluku. Naša diploimacija je artikulirala sve argumente, u ovom periodu ne očekujemo da države članice EU kažu je li Hrvatska i Slovenija u pravu, već je to bilateralan stav”, kazao je Stier.

Na pitanje koji će biti prvi hrvatski koraci ako Slovenija krene primjenjivati tu odluku, Stier odgovara kako će sve službe raditi zadaće koje su u njihovoj nadležnosti.

“Mi imamo važeći bilateralni sporazum koji je ratificiran sredinom 90-ih i u Hrvatskoj i Sloveniji, a to je Sops. On je artikuliran tako da se izbjegnu bilo kakve neugodnosti za naše i slovenske građane. Moramo i dalje bilaterlano raditi”, kazao je Stier.

Odluku o granici RH i Slovenije objavljuju 29. lipnja!

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    ,,Koji će biti naši koraci, ako Slovenci krenu primjenjivati ,,odluku” “? Pa valjda smo država i znamo čime i kako spriječiti neprijateljsko djelovanje, bez iznimke o kome se radi ?!!

    • kostresh

      je je, bili mi i prije drzava. u uniji juga i sijevera… smrc!