Pratite nas

Pregled

Davor Ivo Stier: Hrvatsku sada nitko ne može prisiliti na implementaciju odluke

Objavljeno

na

Kakvo će stajalište europske države zauzeti o arbitraži hrvatsko-slovenske granice? Zašto je sud nastavio s radom nakon slovenskog pokušaja namiještanja arbitraže? Kako spriječiti incidente u jeku turističke sezone?

U emisiji OTVORENO su gostovali:

Smiljana Knez – slovenska veleposlanica u Hrvatskoj,
Davor Ivo Stier – saborski zastupnik HDZ-a, bivši potpredsjednik Vlade,
Peđa Grbin – saborski zastupnik SDP-a,
Giovanni Sponza – predsjednik Kluba zastupnika IDS-a,
Danilo Latin – ribar iz Savudrije

Jako pozdravljamo stajalište Europske komisije koja se stavlja na stranu međunarodnog prava. Slovenija će se suzdržati od incidenata i to isto očekuje od Hrvatske, kazala je Smiljana Knez. Dodala je da očekuje dijalog.

Voditelj ju je potom pitao je li razgovor slovenskog suca Sekoleca i Simone Drenik iz slovenskog Ministarstva vajnskih poslova, koji je kompromitirao arbitražu, primjer tog međunarodnog prava.

Arbitražni sud se time bavio u novom sastavu. On je sastavljen od vrhunskih međunarodnih pravnika i mislim da ga stvarno treba poštovati. Nije na Sloveniji ni na Hrvatskoj da ocjenjuje kakvu težinu imaju određeni postupci, kazala je Knez.

Dodala je kako je na prvi pogled jasno da u ovom postupku nema pobjednika.

Nije na Arbitražnom sudu da procjenjuje je li on kršio ili nije kršio postupak i je li on bio kontaminiran,nadovezao se Davor Ivo Stier. Istaknuo je kako sada nitko Hrvatsku ne može prisiliti  na implementaciju odluke, ali isto tako smatra da je dijalog potreban. U Hrvatskoj postoji konsenzus i to je ono što daje snagu vanjsko-političkoj poziciji RH, dodao je.

Ovo što smo čuli od Europske komisije nije dobro za Hrvatsku, ali nije ni toliko katastrofalno, smatra Peđa Grbin. Kazao je da, bez obzira na to što je arbitražni postupak bio kompromitiran, Slovenija u ovom sporu nije uspjela.

Slovenija, od svih onih zahtjeva koje je postavila, nije uspjela gotovo niti u jednom, osim u onome što se tiče granice na moru u zaljevu. Bez obzira na sve što su radili, uspjeh nisu ostvarili, rekao je.

Grbin je kazao i to kako je teza koju zastupa Slovenija smiješna jer bi isto tako Bjelorusija mogla sutra doći u Latviju i zatražiti svoj dio mora u Riškom zaljevu i reći da je za vrijeme Sovjetskog saveza imala pristup otvorenom moru.

Slovenija, s obzirom na inicijalne zahtjeve u ovom postupku, definitivno nije dobro prošla, kazao je Giovanni Sponza.  On, kao i Knez, smatra da u ovom procesu nitko ne pobjeđuje. Kazao je kako dijalog nema alternativu i da treba gledati rješenja koja idu u obostranu korist. Ipak, jednu razinu kompromisa trebat će učiniti, smatra.

Treba imati na umu kako olaškati život ljudima uz granicu. Poznavajući njihov mentalitet, s jedne i druge strane, očekujem da će sve teći normalno, kazao je.

Vanjska politika Slovenije prema Hrvatskoj uvijek ide na kartu ucjenjivanja, kazao je Danilo Latin. Istaknuo je kako je na sam dan čitanja odluke Arbitražnog suda policijski gliser Republike Slovenije prešao crtu razgraničenja sredinom Tršćanskog zaljeva.

To je još jedan primjer manipulacije slovenske strane javnim mnijenjem. Uvijek se apostrofira Piranski zaljev, a svi događaji odvijaju se u Tršćanskom zaljevu. Zbog odsutnosti hrvatske diplomacije i informiranja javnosti, percipira se da se sve događa u Savudrijskoj vali, tvrdi Latin. To nije istina, rekao je.

Napomenuo je kako je Badinterova komisija rekla da će granice novonastalih država na teritoriju bivše SFRJ odrediti po granicama bivših socijalističkih republika. Pita se zašto se od toga odstupilo.
Rekao je da je on prvi za dijalog i da žali zbog svake intervencije policije na moru.

MVEP: Odluka arbitražnog suda Hrvatsku ne obvezuje i neće je primijeniti

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno je u utorak podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji cjelovito objedinjuje njihova prava. “Izradi zakona pristupili smo kako bismo najzaslužnijim za obranu domovine pružili sveobuhvatnu skrb prilagođenu njihovim potrebama”, rekao je ministar branitelja Tomo Medved, dodavši da će se tim zakonom objediniti prava koja su bila disperzirana u niz različitih zakona.

Jakim zakonskim uporištem, propisivanjem temeljnih vrijednosti na kojima je iznikla suverena Hrvatska, te obuhvaćanjem svih hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u jedinstveni pravni okvir željeli smo odati priznanje njihovoj žrtvi i osigurati zaštitu digniteta Domovinskog rata, istaknuo je Medved.

Predsjednik Odbora Josip Đakić (HDZ) pohvalio je zakonski prijedlog naglasivši da on predstavlja “velik napredak”, te pozvao sve zastupnike da se donese konsenzusom i time prestane politizacija hrvatskih branitelja.

Zdravko Ronko (SDP) pridužio se pohvalama, posebice izdvojivši pravo prednosti pri zapošljavanju hrvatskih branitelja. “82.000 hrvatskih branitelja je nezaposleno, prosjek godina im je preko 50 i uglavnom je riječ o stručnoj spremi koja ne može naći posao”, kazao je.

Upozorio je da bi trebalo razjasniti odredbu koja propisuje otpis nedospjelih i dospjelih potraživanja prema korisnicima kredita za zapošljavanje hrvatskih branitelja. “Kome je otpisano 208 milijuna do sada i kome ćemo još otpisati 110 milijuna. Volio bih znati koje su to tvrtke, poduzeća, pravne osobe kojima ćemo to otpisati”, rekao je Ronko.

Od 3066 dodjeljenih kredita za zapošljavanje hrvatskih branitelja u vrijednosti 320 milijuna kuna, otplaćeno je 67, a dosad je otpisano 1829 kredita, dodao je. Medved je obećao da će zastupnici prije rasprave u sabornici dobiti detaljan prikaz svih korisnika tih kredita, čime će se otkloniti bilo kakve sumnje u pogodovanje.

Nezavisni zastupnik Željko Lacković upozorio je na odredbu kojom se širi krug ovlaštenika na obiteljsku mirovinu, naglasivši da bi se ta mjera trebala strogo restriktivno koristiti i vezati uz imovinski cenzus. Odbor za ratne veterane na sjednici je također prihvatio  izvješće o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2016. godinu, pri čemu je Mostov Miro Bulj apelirao na ravnatelja Centra Antu Nazora da pripremi dokumentaciju koja bi se poslala Vladi kako bi se uklonili “spomenici koji nose četnička obilježja”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su predvodili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas je, u utorak, 19. rujna 2017. uz predstavnike DUSZ-a, vatrogastva i lokalne uprave i samouprave boravilo u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Osnovni cilj bio je dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta vojarni, izaslanstvu su održane prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

“Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini.

Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod ’91. godine, tako ste i vi danas – kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja”, poručio je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom. “Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji”, rekao je general.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane. “Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo”, poručio je Longin vojnicima.

U sklopu programa posjeta, izaslanstvo je obišlo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”. Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici.

Foto: MORH/ T. Brandt

facebook komentari

Nastavi čitati