Pratite nas

Komentar

Davor Ivo Stier: Očita je podjela u katalonskome društvu

Objavljeno

na

Tjedan neizvjesnosti u Španjolskoj bliži se svom kraju – danas bi se vođa katalonske vlade trebao obratiti regionalnom parlamentu – kada bi, nagađa se, mogao proglasiti neovisnost.

Iako nema znakova da su Katalonci nadomak kompromisa s Madridom, mnogi su posumnjali da će do proglašenja doći nakon govora gradonačelnice Barcelone koja je naglasila da referendum nije temelj za proglašenje neovisnosti već za otvaranje dijaloga.

Svo to vrijeme Europska unija je prema previranjima u Španjolskoj prilično suzdržana. Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova, za Studio 4 javio se iz Strasbourga. Komentirajući odgađanje proglašenja neovisnosti, što se očekivalo unutar 48 sati od referenduma, kazao je da je očita podjela u katalonskome društvu, što se pokazalo i u nedjelju kada su masovno izašli na ulice oni koji su za ostanak Katalonije u Španjolskoj, dovelo do toga da ono što je izgledalo gotovo kao sigurno, dovedeno je u pitanje ili barem oblik u kojem će se to učiniti.

“Osim što je katalonsko društvo podijeljeno, izgleda da su se počele događati određene podjele na strani onih koji su za neovisnost. Imaju i različie pristupe od radikalnije lijevije strukture koja želi odmah proglasiti neovisnost, do onih umjerenijih koji žele iskoristiti referendum ne toliko za proglašenje neovisnosti, nego za zatvaranje procesa političkog dijaloga”, dodao je Stier.

Na pitanje očekuje li danas proglašenje, Stier je rekao da se nagađa da će na sjednici katalonskog parlamenta imati određen proglas, neće to staviti na glasovanje. Izgleda da su podjele i na političkoj sceni i na onoj strani koja je do sada zagovarala neovisnost, s druge strane je veliki pritisak i na katalonsku vladu da ne radikalizita situaciju, pogotovo pritisak od poslovne zajednice u kataloniji koja se boji da bi proglašenjem neovisnosti došlo do radikalizacije, možda i do aktivacije članka 155 španjolskog ustava kojim se može i ukinuti katalonska autonomija. Dodao je kako se situacija iz sata u sat monitorira.

Svi zagovaraju politički dijalog da se pronađe političko rješenje jer je očito da se mora isključivo političkim sredstvima nači način za podijeljno društvo u Kataloniji. Kazao je kako je po nekim istraživanjima više onih koji su protiv neovisnosti, od onih koji su za. Morat će se naći političko rješenje, smatra Stier.

Govoreći o europskim centrima moći i njihovu načinu pristupanja problemu Katalonije, Stier je rekao da je Komisija bila vrlo jasna kada je rekla da je referendum bio protuustavan, s druge strane jasno je da se traži, odnosno očekuje se od Španjolske da ima jedan politički proces dijaloga kojim se može riješiti ovaj problem u okviru postojećeg ustava.

Stier je istaknuo da što se tiče europskih institucija, svi naglašavaju da je situacija jasna s aspekta legaliteta, katalonsko društvo je podijeljeno na pola i očekuje se da se kroz demokratske institucije pronađe neko institucionalno rješenje.

Carles Puigdemont: “Katalonija će proglasiti neovisnost”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marko Jurič: Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Objavljeno

na

Objavio

Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Osim stila visokog letenja i niskog padanja, istog odvjetničkog ureda koji ih brani, radi li se tu o onom surovom hrvatskom primitivizmu, onoj umivenoj i loše prikrivenoj seljačiji?

Ima li tu nekih poremećaja ili dijagnoza koje počinju s riječju narcisoidnost? Sva su trojica vrlo inteligentni ljudi, a doveli se u jednako glupu situaciju.

Sanader se uspeo na vrhove hedonističkog cinizma pa se strmoglavio Čedi Prodanoviću u naručje. Vidošević se spustio u mračne odaje svojega doma, sladostrasno konzumirao sve što je doteklo, a kad je preteklo i on se otkotrljao u naručje Prodanovića, odnosno Jadranke Sloković.

Ivica Todorić se najdulje penjao i najviše uspeo čak do feudalnih Kulmerovih dvora s kojih puca pogled na kmetstvo, ali i njemu je započelo desetogodišnje razdoblje kada će jutra počinjati s Čedom Prodanovićem.

Zašto u Hrvatskoj ljudi ne čitaju malo više, primjerice Ivana Gundulića i njegovog Osmana, gdje kaže: ‘Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje’. Jer kandidata za ovaj klub Čedinih mušterija ima još, samo oni toga, na njihovu žalost, za sada nisu svjesni.

Navodno su rimski cezari nakon vojnih pohoda kada su Rimom prolazili ispod slavoluka pobjede, praćeni ovacijama svjetine u dnu kola imali šaptača koji im je govorio ‘ne zaboravi ti si samo običan čovjek’.

Možda to nije istina, ali je istina da ovi naši hrvatski cezari imaju gomilu šaptača koji ih uvjeravaju da su postali nadljudi, mesije, božanstva, superstari. A kad hrvatski cezari padnu onda hrvatski šaptači postaju USKOK-ovi pokajnici.

Možda je ovo faza prvobitne akumulacije kapitala, možda ono divlje doba pretpovijesti kada se stvaraju plemići. Čini se da to baš ne uspijeva jer do sada se još ni jedan nije stvorio.

Možda zato što tituli plemić prethodi titula vitez, a ona se stječe plemenitim djelima požrtvovnosti i junaštva. Hrvatski nadri plemići preskaču tu fazu. Draža im je metoda glembajevštine koja žrtvenike prepušta junacima.

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

facebook komentari

Nastavi čitati