Pratite nas

Pregled

Davor Ivo Stier: U ovom trenutku oblikuje se neki novi poredak u Europi i u svijetu

Objavljeno

na

Što će biti s Brexitom? Kako će izgledati europsko-američki odnosi nakon inauguracije Donalda Trumpa? Što će se dogoditi s odnosima Rusije i Europe? Čeka li nas novi migrantski val na proljeće i kako će ga Europa dočekati?

U emisiju OTVORENO su analizirali: DAVOR IVO STIER, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova (HDZ), VESNA PUSIĆ, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova (HNS), dr.sc. SENADA ŠELO-ŠABIĆ, Institut za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu.

Karte se ponovno miješaju. Već dugi niz godina ključne članice EU-a gotovo bez rukavica vode politiku koja je osnovana prvenstveno na nacionalnim pozicijama, rekao je Davor Ivo Stier. Istaknuo je kako ima onih koji žele vratiti pozicije koje su izgubili u posljednjih 25 godina. Smatra da će transatlanstki odnos između Njemačke i SAD-a, s administracijom Donalda Trumpa, definitivno biti na kušnji. Za Brexit tvrdi da je ogroman udarac kojega još svi nisu do kraja svjesni. U ovom trenutku oblikuje se neki novi poredak u Europi i u svijetu.

Vesna Pusić tvrdi da je završilo jedno dugačko razdoblje u kojem su se  stvari podrazumijevale.Podrazumijevalo se da je europsko zajedništvo dobro, da su EU i SAD samorazumljivi partneri i da su svi za projekt Europske unije.

Dodala je kako se podrazumijevalo čak i kako EU ima lidera, a što već duže vrijeme nije istina. Smatra da svaka zemlja za sebe mora odlučiti je li EU dobar projekt. Senada Šelo-Šabić rekla je kako EU mora biti klub dobrovoljnog članstva. Sada dolazi trenutak kada utakmica iziskuje doprinos svakog igrača.

Gosti su analizirali tenzije u regiji i odnose sa susjednim zemljama. Stier je rekao da je stabilnost BiH za Hrvatsku prioritet iz niza razloga. Ključ stabilnosti je da se ostvari ravnopravnost tri konstitutivna naroda u BiH.

Činimo sve da bi kroz EU i NATO pridonijeli stabilizaciji, ali moramo imati i kanal komunikacije s Rusijom  i Turskom, tradicionalnim igračima na ovom prostoru, rekao je. Istaknuo je radikalni islamizam ka prijetnju za cijelu Europu, pa tako i za Hrvatsku, Srbiju i BiH.

Na upit može li Aleksandar Vučić u ovom trenutku biti partner, Stier je rekao da treba raditi na uspostavljanju dijaloga. Smatra da je susret Plenkovića i Vučića na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu dobra prilika za to.

Mi smo u takvom susjedstvu u kojem se često događaju generalne probe za globalne kataklizme, rekla je Pusić. Smatra da, ako bi došlo do sukoba u BiH, jedino Hrvatska i Srbija mogu reagirati i imati nekog utjecaja. Ako nećemo biti u stanju reagirati u slučaju takve grozne opasnosti, kao što je rat, ja ne vidim da će netko drugi sad reagirati.

Moramo se moći dogovoriti o tom najnižem zajedničkom nazivniku da rata ne bude. Komentirala je i izjave slovenskog ministra vanjskih poslova da će Slovenija sabotirati hrvatski turizam. Smatra da se to ne može dogoditi.

Šelo- Šabić tvrdi da Hrvatska ima dovoljno prostora da artikulira vrlo jasnu, pragmatičnu, i za sebe uspješnu, vanjsku politiku i da istovremeno jača pozicije drugih. Komentirala je Šelo-Šabić i novi migrantski val koji se očekuje u proljeće. Smatra da će ovoga puta, ako do toga dođe, biti naglašeniji sigurnosni element. Dodala je kako dizanje zidova, žica i slanje vojske na granice neće pomoći.

Na samom kraju dotaknuo se Stier posjeta predsjednice republike Kolinde Grabar-Kitarović SAD-u i rekao da se tu radilo o korisnim razgovorima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Policija se opet bavi slučajem ‘svastike’ s Poljuda

Objavljeno

na

Objavio

Novi glavni ravnatelj policije Nikola Milina i novi načelnik Uprave krim-policije Ante Gudelj, kako se čini, kreću punom parom odmah nakon svog imenovanja riješiti neke stare slučajeve.

Svjedoči o tome i oživljavanje slučaja “svastika na Poljudu”, koji se dogodio na kvalifikacijskoj utakmici Hrvatska – Italija 12. lipnja 2015.

Taj slučaj nije riješen pune dvije godine i tri mjeseca, koliko PU splitsko-dalmatinska neuspješno traga za počiniteljima toga sramotnog čina, a da nitko zbog sporosti i inertnosti u Upravi nikad nije odgovarao.

Zato su na konzultacije u Zagreb, u Upravu krim-policije, u ponedjeljak pozvani prvi čovjek Sektora krim-policije PU splitsko-dalmatinske Josip Buljan i policijski djelatnik Službe organiziranog kriminaliteta te Uprave, policijski službenik Stipe Kokić, koji je najviše i radio na predmetu “svastika”.

U kuloarima se govorilo da bi iz Uprave krim-policije u Split trebala stići tročlana delegacija koja bi vidjela gdje je zapelo sa “svastikom”, ali se od te namjere očito odustalo, piše Slobodna Dalmacija.

Tijekom krim-istraživanja ovog slučaja ispitano je na stotine ljudi (čak i oni kojima je bazna stanica mobitela locirana oko Poljuda nekoliko dana prije otkrivanja svastike), pregledavane su snimke nadzornih kamera na stadionu koje su bile loše kvalitete, radilo se puno toga, ali dosadašnje istražne radnje nisu dale rezultata ili se ‘nije htjelo’ pronaći počinitelja!?

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Ivica Pandža Orkan: Slučaj Kapetana Dragana dokaz je direktne umješanosti Republike Srbije u rat na ovim prostorima

Objavljeno

na

Objavio

Danas iza podneva, na splitskom županijskom sudu očekuje se izricanje prvostupanjske presude ratnom zločincu Draganu Vasiljkoviću, u Domovinskom ratu poznatom pod nadimkom Kapetan Dragan.

Bio je zapovjednik tzv. “knindži”, crvenih beretki specijalne jedinice srpskih okupacijskih snaga koje su sijale smrt i strah na potezu od Moslavine do Knina.

U Studiju 4 razgovarali su s umirovljenim pukovnikom HV-a Ivicom Pandžom Orkanom, neumornim kroničarom i dokumentaristom, posebno zaplijenjenih velikosrpskih dokumenata.

Dragan Vasiljković je dijete sa srbijanskog asfalta, delikvent. Otišao je u Australiju prije rata i tamo je stekao manja znanja iz sfere vojnih poslova. Bio je idealna osoba koju je prepoznala Služba državne bezbednosti Srbije – Frenki Simatović i Jovica Stanišić. Dragan Vasiljković bio je dobar medijski proizvod na početku Domovinskog rata režiran u ovoj službi i kao takav zajedno s njima u proljeće 1991. došao je na područje Knina, rekao je Ivica Pandža.

Pandža je ustvrdio kako je Crvene beretke u Hrvatskoj financiralo i organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije i ovaj slučaj Kapetana Draga pokazuje direktnu umješanost Republike Srbije cijelo vrijeme rata na ovim prostorima.

Dalje je naveo kako je u proljeće 1991. na području Golubića kod Knina oformljen kamp za obuku gdje su najbolji srpski mladići s područja Hrvatske upućivani na ubrzanu obuku. Nakon toga vraćani su na prostore odakle su rodom i ustrojavali ondje podcentre za obuku, dodao je.

facebook komentari

Nastavi čitati