Pratite nas

Davor Ivo Stier: Spreman sam preuzeti nove i veće odgovornosti!

Objavljeno

na

ODGOVOR KARAMARKU S FEJSBUKA

Nakon niza smjena u hrvatskim strankama nije nikakvo čudo da je veliku pažnju javnosti izazvala smjena HDZ-ovog europarlamentarca Davora Ive Stiera s mjesta stranačkog međunarodnog tajnika. Službeno objašnjenje je da Stier nije mogao spojiti svoju (međunarodnu) dužnost u Bruxellesu i Strassbourgu s mjestom (međunarodnog) tajnika, koji navodno treba svaki dan sjediti u Zagrebu.

No, malo tko je prihvatio takvo objašnjenje, već i stoga što bi to značilo da se Stier dobrovoljno odrekao mjesta u predsjedništvu stranke, koje automatski dolazi s mjestom međunarodnog tajnika. 


Davor ivo Stier morao je prihvatiti ono što je odlučio sam predsjednik stranke i zatim to proveo na stranačkom predsjedništvu, gdje u načelu više nema opozicijskih stajališta. Stieru se tako i dalje zamjera što je svojedobno glasao protiv isključenja Jadranke Kosor. Sve odluke praktično se donose na relaciji Tomislav Karamarko – Milijan Brkić.
[pullquote_right]Hoće li se Stier na proljeće 2016. kandidirati za potpredsjednika ili za predsjednika stranke? [/pullquote_right] Jasno je da Stier nije zadovoljan ovakvom naprasnom odlukom, bez obzira što nam neki u HDZ-u govore da ona za njih nije iznenađenje. Stier još nije otvoreno komentirao smjenu, no, da nije zadovoljan da se naslutiti i iz statusa kojeg je ostavio na svojem profilu na fejsbuku.

“Dragi prijatelji, svima puno hvala na vašim porukama i potpori. Nastavljam s jasnom nacionalnom i demokršćanskom politikom – za Hrvatsku koja se u Europi neće stidjeti svojih korijena, za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH, za povratak proizvodnje i radnih mjesta u Hrvatskoj. Faza međunarodnog tajnika HDZ-a je sada završena. Vrijeme je da otvorim novo razdoblje, spreman preuzeti nove i veće odgovornosti. Bog vas blagoslovio i neka Bog čuva Hrvatsku!”, napisao je Stier  i time zaradio stotine lajkova.

davor-ivo-stier-facebook-102

Na kakve nove i veće odgovornosti Stier misli, možemo samo nagađati. Kao i je li Tomislav Karamarko doista ozbiljno mislio kad je rekao da i dalje računa da Stier brani boje HDZ-a u Bruxellesu te hoće li ga na predstojećim izborima za europski parlament staviti na mjesto na listi na kojem doista ima realne šanse. No, Stier bi sreću mogao okušati i na redovitim stranačkim izborima, koji bi se trebali održati za dvije godine, te se kandidirati za mjesto potpredsjednika stranke, ili – zašto ne – i za predsjednika stranke.

Ako Tomislav Karamarko, koji je izigrao obećanje o prijevremenim stranačkim izborima, na koncu doista na proljeće 2016. ostvari svoje obećanje o izborima po načelu jedan-član-jedan-glas, a situacija u Saboru mu ne bude išla u korist (već ovisno i o tome kad će se održati parlamentarni izbori), svi ishodi su mogući.

politika+

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

facebook komentari

Nastavi čitati