Davor Pavuna, dolazi u Široki Brijeg

1

Ugledni hrvatski znanstvenik, fizičar i izumitelj svjetskog glasa, Davor Pavuna, održat će javnu tribinu u Širokom Brijegu na temu ”Suvremeni mladi čovjek u dodiru vjere i znanosti – Moji uvidi o post-kvantnoj fizici i o Bogu”.

Javnu tribinu organizira Inicijativa za Široki Brijeg, a održat će se u petak, 24. siječnja u 19 sati u velikoj dvorani Zavoda sv. Obitelji na Puringaju u Širokom Brijegu.

Davor Pavuna
Švicarski Institut za Tehnologiju, Lausanne

Primjereno je prodiskutirati najnaprednije uvide postkvantne fizike i znanosti, te se zapitati moće li suvremeni čovjek dobiti sve odgovore iz znanosti ili susret s Bogom donosi neku dimenziju čovjeku, koju znanost ne nudi; na koncu, svi postavljamo pitanja i samima sebi i svima oko nas, pa se zapitajmo TKO ima informaciju: čovjek, Svemir ili Bog direktno.

Znanost eksperimentalno INDUKTIVNO nudi sve bolje modele i odgovore o svemiru i životu, a progres je ograničen dimenzijom percepcije čovjeka, te samim intelektualnim procesom koji opisuje ‘realnost-izvan-osobe’, u idealnom slučaju konsistentnim matematičkim jezikom.

Susret sa Živim Bogom ide kroz transcedentalni kanal percepcije u ‘stapanju’ osobe u Božju Osobu i zato religija (religio = absolut) po definiciji ima DEDUKTIVAN pristup, a dar vjere jest Milost Božja.

Znanost i religija se smiju i čak trebaju imati i neslaganja i pozitivne ‘susrete za dobrobit društva, no u konačnici, i znanstvena otkrića i vjeru ”osvaja” čovjek svojom potpunom osobnom predanošću, a je li poklon dolazi iz SveMira ili od Boga jest izazov svakoj osobi koji ćemo svi zajedno podijeliti.

Davor Pavuna je eksperimentalni fizičar koji je pola života proživio kao tzv. nevjernik, a danas kao aktivan vjernik, profesor fizike, diljem svijeta 90% istraživanja odrađuje s tzv. nevjernicima, pa osobne uvide znanstvenika i vjernika voli podijeliti u ljubavi i zajedništvu, u komunikaciji Života.

jabuka.tv

facebook komentari