Davor Pavuna: Otvoreno pismo Ivi Josipoviću

Davor Pavuna, znanstvenik koji je u prvom krugu podržavao predsjedničkog kandidata Ivana Vilibora Sinčića, oglasio se otvorenim pismom predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, povodom objave intervjua u Večernjem listu. Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine Predsjedniče,

davor pavunaNa žalost prvo zaustavljeni a kasnije kraćeni intervju koji je danas trebao izaći u dnevnom tisku, žalostan je dokaz čistog udba-boljševizma u medijima. Vijest o današnjem hapšenju predsjedničkog kandidata i narodnog aktivista gospodina Ivana Vilibora Sinčića ponukala me da Vam na ovaj način kažem gospodine Predsjedniče Josipović demokracija u Vašem mandatu je farsa …

Iskreno, stvarno ne vidim što će nam ‘’pravedan’’ predsjednik kad se ovakve stvari uopće događaju sa ‘slobodnim’ medijima kad jedan fizičar kojeg i osobno poznajete i koji se u znanstveno-tehnološkom segmentu bori za slične vizije kao i Vi, ne smije izraziti čuđenje. ZAŠTO se uopće KANDIDIRATE nakon činjenično pet godina neuspjeha zemlje: 70 posto puka siromasi, pola mladih nezaposleno, branitelji i dalje na ulici,  efektivni specijalni rat lijevo-desni, nedostatak EU+ vizije …

Bez obzira tko dobije izbore u nedjelju, demokracija i Vi osobno ste već izgubili jer kao znanstvenik mogu vrlo precizno i koherentno posvjedočiti sustavne blokade koje doživljavam u medijima  tijekom Vašeg mandata, vjerojatno  samo zato jer jasno i radosno svjedočim javno.

Ne mogu šutjeti i gledati ovako jadnu naciju u kojoj sam oduvijek se borio za izvrsnost i boljitak.

Usput, Gđa Karolina Vidović Krišto je 29.12. 2014. dobila otkaz na HTV-u jer se bori ze ljudska prava koja i sindikati podržavaju! … Maloprije sam saznao da je gospodin Ivan Vilibor Sinčić uhapšen na nekoliko sati …

Iskreno, uz takvu medijsku ‘’novu-pravdu’’ stvarno se možemo složiti pa po kriterijima demokracije Vi svakako u pet godina kao Predsjednik Republike Hrvatske niste uspjeli podići nivo nacije nit medija: sve je zaista čak i gore nego u boljševizmu kojeg sam preživio…

Molim se za Vas i Vašu obitelj,

Te Vama i obitelji i suradnicima želim Blagoslovljenu 2015!

Davor Pavuna

EPFL, Švicarska

Predsjednik HSK Švicarske

15 kom.

MILJAVAC: “U stvaranju je Memorandum 3, a Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora”

Uoči posljednjih priprema za svečanost ‘Sloboda 2017.’ u povodu dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako Srbija polako, ali sigurno jača borbenu i vatrenu moć svoje vojske te najavio je i da Srbiji iduće godine stiže još šest helikoptera.

U sklopu priprema za svečanost ‘Sloboda 2017.’ Vučić je izjavio kako Srbija nabavkom novih deset MiG-ova 29 ima snagu u zraku kakvu nemaju sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno.

General Pavao Miljavac potvrdio je kako je MiG 29 snažan zrakoplov, no kako ne znamo kako je opremljen. “Treba saznati s kojim je radarskim,  raketnim sustavom i obrambenim sustavom opremljen”, rekao je general za Direktno.hr i dodao kako je jedino za sad sigurno da su ojačali zrakoplovstvo i da to treba respektirati.

Međutim, general Miljavac ističe da je izjava Aleksandra Vučića malo pretjerana. “Naše Ministarstvo obrane sada nabavlja zrakoplove i Srbija neće dugo biti dominanta u zraku nigdje osim u možda u Makedoniji. Mađari imaju Gripene, ako se ne varam Rumunji su naručili 26 komada F 16 s modernom elektronikom, tako da izjava o jakom zrakoplovstvu ni sad ne drži vodu, a uskoro uopće neće”.

Miljavac je poslao i znakovitu poruku.

“U stvaranju je Memorandum 3, a Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora. Uvijek su imali potporu svojih akademika i vojnih stručnjaka u tim težnjama te samo pronalaze nove načine da izmišljaju nove probleme kako bi djelovali. Čak i događaji koji su se nedavno događali kod nas imaju potporu izvana, a koliko će ta djelovanja biti uspješna i koliko će to biti prepoznato ovisi o onima koji vode državu sada i oni koji su odgovorni za sigurnost države”, upozorava general Miljavac te dodaje kako se jako malo stvari u visokoj politici i međunarodnim odnosima događaju slučajno.

Miljavac napominje da Hrvatska mora biti na oprezu jer stvari se ne poboljšavaju u odnosima sa Srbijom već se s novim tezama i problemima dodatno kompliciraju.

“Teza o građanskom ratu koju je izrekao ministar obrane Republike Srbije u Hrvatskoj pokušaj je izvrtanja istine o Srbiji na ovim prostorima, a sa zakonom o međunarodnoj juridistikciji pokušaj je pretvaranja Srbije u moralnu vertikalu koja želi na ostale prebaciti dio svoje krivice.”

General Miljavac napominje da odnosi nisu više jednostavni i da će se dodatno komplicirati, a da je sve to dio jednog hibridnog rata. “U parlamentu se tijekom rasprave o nabavci zrakoplova moglo čuti kako je potrebnije financirati znanost, no kako može znanost na grubu silu odgovoriti.  Već smo iskusili rat, platili veliku cijenu upravo zbog toga što nismo imali s čime se braniti”, rekao je Miljavac, piše Direktno.hr

Vučić: Srbiju više nitko ne može nekažnjeno napasti

Odgovor predsjednika Vlade Plenkovića slovenskom premijeru Ceraru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković odgovorio je predsjedniku Vlade Republike Slovenije Miri Ceraru te zahvalio na pismu upućenom 16. listopada ove godine.

U odgovoru predsjednika Vlade Plenkovića navodi se:

“U pismu potvrđenu privrženost  Slovenije dobrosusjedskim odnosima i dijalogu s Hrvatskom, što u potpunosti zrcali i već poznata hrvatska stajališta, vidim kao dobar temelj za nastavak našeg dijaloga započetog prigodom susreta u Ljubljani 12. srpnja ove godine.

Koristim stoga ovu prigodu ponovno Vas pozvati u Zagreb, kako bismo, slijedom već ranije obavljenih priprema, održali naš idući sastanak u terminu koji bi nam zajednički odgovarao.

Slovenska stajališta o arbitražnom postupku i arbitražnoj odluci dobro su mi poznata kao što sam siguran da su Vama poznata hrvatska stajališta o tome.

No, razlika u polaznim stajalištima ne bi nas trebala priječiti da u konstruktivnom ozračju, u duhu partnerstva i međusobnog razumijevanja, pronađemo konkretna rješenja koja bi bila u interesu i na korist naših dviju država i naša dva naroda.

Predlažem stoga da na našem sastanku raspravimo sva otvorena pitanja između naših dviju država, uključujući i pitanje granice”, stoji u odgovoru predsjednika Vlade Republike Hrvatske  slovenskom kolegi.

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice