Davor Štern: Ovo stanje je neodrživo

7

Premijer Andrej Plenković na Badnjak je objavio da je Hrvatska izgubila arbitražni spor u Ženevi u slučaju INA-MOL.

Uz to, Vlada je odlučila vratiti vlasništvo Ine otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL.

Naftni stručnjak i bivši predsjednik Uprave Ine Davor Štern izjavio je u HRT-ovom Studiju 4 kako mu nije drago zbog odluke Arbitražnog suda u vezi s Inom.

No vijest me nije iznenadila. Sad trebamo čekati odluku druge arbitraže. Vjerujem da će se do tada cijela situacija s Inom razriješiti, napomenuo je.

Štern je istaknuo kako se slaže s odlukom da Hrvatska treba otkupiti MOL-ov udio u Ini.

Ovo stanje je neodrživo. Previše je zle krvi koje nije pomoglo nikome.

Kada brak ne funkcionira, bolje je da se raziđu. Budimo svjesni da to neće biti lak proces.

Tu će raditi vrhunski stručnjaci s mađarske strane, kazao je Štern.

Odgovarajući na tvrdnje kritičara koji kažu da će se Hrvatska u procesu otkupa Ine nepotrebno zadužiti, Štern je upitao – što to znači nepotrebno zadužiti.

Ako Ina stane na noge i ako će donositi profit, to onda nije nepotrebno bačen novac.

Treba tome pristupiti hladne glave i s maksimalnim znanjem, kazao je.

Govoreći o budućnosti Ine Štern je rekao da je Ina veliki sustav.

Ima mnoge dijelove koji su svi zapušteni, a njena je perjanica Crosco.

Rafinerije su zaostale u razvoju i trebaju modernizaciju. “Rijeka” je razvijenija i njoj malo treba da dođe do europske razine. “Sisak” bi trebao opstati jer mora opstati.

To je stvar državne politike. Čak bi i Domovinski rat bilo teže voditi bez sisačke rafinerije, kazao je Štern.

Lanac maloprodaje, veleporodaje, skladišta. Sve to treba staviti ponovo u funkciju u najboljoj mogućoj mjeri.

No treba naći kadrove koji neće doći po političkoj liniji i koji će moći u kratkom vremenu uhvatiti bika za rogove i izvesti Inu na pravi put, izjavio je između ostalog Štern u HRT-ovom Studiju 4.

facebook komentari

 • Tyrex Rex

  Kako se sad svi prave pametni ,Ovaj Štern je cijeli život u INI i imao je prste uvučene duboko. u med.I sad pametuju u medijima … Štern je bio glavni zagovornik prodaje INA-e ,MOL-u.

 • Lisica65

  Karamarko je ispravno procjenio situaciju i predlagao povlačenje iz arbitraže, ali Božo Petrov je tvrdio drugačije, na osnovu, kako je on rekao provjerenih informacija koje je on dobio od ne zna se koga, da Hrvatska dobro stoji u tim arbitražnim postupcima! Kad je prvi arbitražni postupak okončan i to na štetu Hrvatske, Plenković i Petrov su se dosjetili jadu i Plenkovići je na vrat na nos odlučio kupiti cijeli paket INA-inih dionica u vlasništvu MOL-a, kako bi preduhitrio rezultate druge arbitraže u Washingtonu, koja će se a to je više nego sigurno završiti na štetu Hrvatske i Hrvatska će morati platiti MOL-u ogromnu odštetu od jedno 6-7 milijardi Kuna! Znači ta njegova najava je bila samo pokušaj kontroliranja štete nastale krivdom Petrova i kako bi rekli pokušaj spašavanja “vojnika Petrova” od još veće blamaže, a sam Petrov se je nekuda skrio i nije ga se moglo vidjeti ni čuti,a dobro znamo zašto! Sad se možemo zapitati, jesu li Mađari uistinu toliko glupi, da bi prodali dionice INAe hrvatskoj vladi pred objavom ishoda i drugog arbitražnog postupka u Washingtonu i tako se odrekli tih 6-7 milijardi kuna! Mislim, da će oni počekati na rezultat te arbitraže, a tek onda sjesti za stol s hrvatskom vladom za dogovor oko prodaje paketa INA-inih dionica i to po cijeni koju će sami odrediti i koja može biti prilično veća od tržne cijene, po sistemu “take it, or leave it”! znači uzmi ili ostavi! Ali ovi naši političari žive u prošlosti, kad je INA bila krava muzara partiji i političarima u tadašnjoj Yugi i s nostalgijom se sjećaju tih vremena! Ali to je prošlost, a budućnost će biti bitno drugačija i nafta neće više bit energent No 1. nego će njena proizvodnja i upotreba opasti, a prednost će imati elektrika i druge čiste i obnovliive energije, a umjesto benzina i dizela, automobile će pokretati elektrika! Naši političari, kao Plenković i Petrov to još nisu skužili i time dokazuju, da nisu dorasli položajima koje obnašaju i načinit će još mnogo štete ovoj državi prije nego nam uspije skinuti ih sa položaja, na bilo koji način!

  • kostresh

   “Ali ovi naši političari žive u prošlosti”
   a sto je drugacije za narod? isto drustvo uziva tekovine…

  • Maks

   Zorac Sprajc jedini koji je objavio bar dio istine!!
   https://youtu.be/9g011hlMr5s

 • Plavac Plavi

  Je li se to Štern (sa svojim kompanjonima koji su upropastili INA-u) nudi da “uhvati bika za rogove”??

  • bakran

   Upravo on. Muljator i ignorant koji je izgradio ‘karizmu velikog stručnjaka’. Znam iz prve ruke kako jje tamo 90-tih najurio iz INA-e čovjeka koji je vrhunski informatički stručnjak, kad se je ovaj s ‘vrećom argumenata’ usprotivio kupnji nekih informatičkih softvera koji kasnije nisu služili svrsi. A da se ne govori kako je taj prevarant i lopov, skupa s ostalom bagrom oko onog kriminalca F. Gregurića, bio jedan od kumova prodaje INA-e ruskim razbojnicima ‘najvišeg kalibra’, koji i MOL-om drmaju. Tog odurnog prevaranta treba držati što dalje od svega, a pogotovo INA-e.

 • kostresh

  naj prije treba uhvatiti “bikove” koji su doveli do ove bijede