Dayton: Izgubljeni sporazum slavi 19. rođendan

0

“Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut”. Riječi su to Alije Izetbegovića izrečene nakon ceremonije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma čija se 19. obljetnica obilježava danas, 21. studenog.

Prošlo je 19 godina od parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, pravnog akta koji je parafiran u vojnoj zračnoj luci Right-Paterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

Neuspjeh nakon pola sata

Konferencija u Ohiou je trajala od 1. do 21. studenog 1995. godine. Glavni sudionici u pregovorima su bili predsjednik BiH Alija Izetbegović, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te glavni američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark. Sporazum je službeno potpisan u Parizu 14. prosinca.

Daytonski mirovni sporazum , pravni je akt sporazumnog karaktera u koji je ugrađen i danas važeći Ustav BiH. Jedan od osnovnih principa na kojima je zasnovan jeste teritorijalna organizacija BiH prema kojoj 51 posto područja BiH čini Federacija BiH, a 49 posto Republika Srpska.

Iako su mnoge stvari bile dogovorene, Daytonski sporazum je bio proglašen neuspjelim pola sata prije zatvaranja konferencije, ali je ipak uspio nakon što je u zadnjem trenutku donesena odluka da će se arbitraža u vezi s brčanskim koridorom urediti naknadno.

Shuttle diplomacija

Daytonski sporazum je bio kulminacija takozvane Shuttle diplomacije koju je otpočeo Richard Holbrooke sa svojim timom pod sponzorstvom SAD-a.

Holbrooke, bivši zamjenik američke državne sekretarke Madeleine Albright, bio je svojevrsni arhitekt sporazuma dok su ga, svojim prisustvom potpisivanju, jamčili i tadašnji američki predsjednik Bill Clinton, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Boutros Boutros-Ghali, francuski predsjednik Jacques Chirac, britanski premijer John Major, glavni tajnik NATO-a Javier Solana, njemački kancelar Helmut Kohl, ruski premijeri Viktor Černomirdin te Carl Bildt, dopredsjedavajući mirovne konferencije u ime EU.

No, sporazum, kojim je službeno okončarn rat i koji se ni 19 godina nakon stupanja na snagu nije prestao spominjeti, je izgubljen. Naime, originalni dokument nestao je iz Predsjedništva BiH, a i Srbija je službeno potvrdila kako nema original Daytonskog sporazuma.

dayton

Da originala Daytonskog sporazuma nema ni u službenim arhivama BiH javnosti je otkrio predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, a kasnije je na vidjelo izašlo da nitko u BiH od izravnih sudionika pregovora u Daytonu i svečanosti potpisivanja u Parizu ne zna gdje bi dokument mogao biti, a Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu otvorilo je istragu o slučaju. Naravno, kao i veliki dio istraga kod nas, onda nije pokazala ništa. Čak se spominjalo da se original nalazi kod Radovana Karadžića, koji je u to vrijeme bio u bijegu od haaške pravde.

Osim onoga u Parizu, originalni dokument iz Daytona još se čuva u Hrvatskoj gdje je pohranjen u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. (bljesak.info)

Došlo je vrijeme kada su ljudi iz Bosne i Hercegovine našli jedinstvo u svojoj različitosti. Sada je vrijeme da otkrijete to jedinstvo u miru. Cijeli svijet je na vašoj strani, poručio je prije 19 godina prigodom postizanja sporazuma u zračnoj bazi Wright Patterson u Daytonu američki predsjednik Bill Clinton čiji su suradnici uspjeli za jedan stol okupiti čelnike Hrvatske, Srbije i BiH čime je zaustavljen rat. No, završne riječi bivšeg predsjednika nisu se ostvarile ni devetnaest godina poslije s brojnim prijeporima u BiH koje u biti imaju još uvijek tri medalje hrvatsku, bošnjačku i srpsku. A tako su izgledali i teški, rovovski pregovori u Daytonu, o čemu svjedoče neki od dokumenata o tim događajima s koje je obavještajna agencija skinula oznaku tajnosti. Američke diplomate, uključujući i glavnog tvorca Daytona Richarda Holbrooka, detalji oko sporazuma nisu osobito brinuli koliko im je bilo važno da se postigne rezultat i time potvrde svoj utjecaj zbog čega su pod posebnom prismotrom držali ‘mad dogs’ kakvim su smatrali Harisa Silajdžića koji se protivio benevolentnom Aliji Izetbegoviću. Njegovo ponašanje je čak nazivao zabrinjavajućim jer je remetio harmoniju u bošnjačkom izaslanstvu pa su se oko zemljovida vodili dugi i teški pregovori. Kao i drugi službenici, od kojih su brojni bili očito službenici sigurnosne agencije, tako je i Holbrooke za Izetbegovića koristio naziv Izzy.

“Izzy je danas bio užasno raspoložen te je odbio susrete Miloševića ili Tuđmana, a Tuđman se odbio vidjeti s Miloševićem”, napisao je samo šest dana prije potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu. On je svjedočio i o njihovim različitim karakternim osobinama te problemima koje su imali u pregovorima. – Tako 14. dana se nalazimo gdje smo trebali biti osmog ili devetog dana. Mnogo se toga postiglo ovdje, kao što je istaknuto u popratnom i dužem dopisu koji smo upravo poslali. Vrlo zabrinjavajuće, svjedočili smo seriji emotivnih rasprava o zemljovidima u kojima su Bošnjaci stalno mijenjali svoje mišljenje. Dok su Bošnjaci neka vrsta prijatelja koji iskušavaju nečije strpljenje, Milošević je često otvoreno lagao oko trenutačnog stanja, ili je mijenjao svoje stavove nakon što smo mislili da smo neke stvari zaključili. Istodobno, Tuđman, on brzo postaje kralj Daytona (nakon što je Strobe (Talbot) otišao u Cleveland, naravno), napisao je Holbrooke. Drugi službenik koji je izvješćivao pomoćnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Tonya Lakea portretirao je pregovore i neformalno druženje te izrazio zaprepaštenje velikom razlikom između formalnih i neformalnih susreta.

Franju Tuđmana je nazivao pravim imenom, dok je za Izetbegovića koristio ime ‘Izzy’, a za Miloševića ‘Slobo’. “Tuđman je bio domaćin večere za svoja dva amigosa (Izzy, Slobo) u časničkom klubu, a nazočni su bili zaprepašteni na njihovu sposobnost da se šale dok istodobno suklja otrov u pregovorima”, objasnio je službenik nacionalne sigurnosti. Daytonski sporazum parafiran je 21. studenoga u zračnoj bazi u Daytonu, dok je potpisan na svečanosti u Parizu u zgradi ‘Quai d’Orsay’ ministarstva vanjskih poslova. (ZK/VL)

facebook komentari