Pratite nas

Deklaracija HNS-a rješenje hrvatskog pitanja

Objavljeno

na

Najveća odgovornost za povratak povjerenja je na čelnicima dva HDZ-a. Odnos između dva HDZ-a postao je odnedavno razlog trzavica i nestabilnosti unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) od kojega Hrvati u BiH imaju najveća očekivanja. Ova institucija, premda se radi o virtualnoj tvorevini, postala je zadnja brana obrane nacionalnog zajedništva, premda je i to zajedništvo postalo predmet stranačke trgovine. No, i kada se međusobno optužuju oko toga tko ima više razloga za razvaliti ili preuzeti premoć u HNS-u ili pak raditi na održavanju monopola, dva HDZ-a kao da ne čitaju deklaraciju koju su zajednički donijeli na saborskom zasjedanju prošle godine.

Zaboravljeno gradivo

Naime, na 5. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koji je održan u Mostaru usvojena je deklaracija o osnovnim načelima na koja su se obvezali politički predstavnici hrvatskoga naroda okupljeni u ovoj političkoj grupaciji. Dvije odredbe našle su se slučajno ili ne zajedno među skupinom načela u deklaraciji HNS-a. 
“Usuglasiti i pripremiti zajednički nastup svih stranaka članica HNS-a u obliku zajedničke izborne liste na svim područjima i svim razinama gdje je Hrvatima zbog brojčane nadmoći drugih naroda ograničena mogućnost unutarnjeg stranačko-političkog pluralizma. Također, stranke članice HNS se obvezuju da će prilikom konstituiranja vlasti nakon izbora formirati vlast prioritetno od stranaka članica HNS-a na svim razinama gdje za to postoji mogućnost”. Dužnosnici obiju stranaka kada su posljednjih dana objašnjavali svoje razloge “za” ili “protiv” te iznosili frustracije u čemu je protivnička strana pogriješila i gdje je prekršila načela. Nijedni iz redova dva HDZ-a nisu međutim vidjeli vlastite grijehe. A više su i nego očigledni ako se naglas pročita ova deklaracija. Protivnici zajedničkog nastupa na listi za izbore unutar HNS-a iz HDZ-a 1990. su razloge za odustajanje našli upravo u kršenju deklaracije oko uspostave vlasti u Hercegbosanskoj županiji. I bili su u pravu oko poteza starijeg HDZ-a. Jednako su u pravu i iz HDZ-a Bosne i Hercegovine kada tvrde da značajan dio devedesetke sada zagovara protivljenje zajedničkoj listi HNS-a. 
Zbog toga zamršenog odnosa između dva HDZ-a ne treba preispitivati deklaracije HNS-a koje su sjajan temelj za jačanje hrvatske pozicije i napokon rješavanju hrvatskog pitanja. Uputnije je da dvije stranke, a prije svega dva predsjednika Dragan Čović i Martin Raguž rade na donošenju novoga međustranačkog sporazuma ili preispitivanju staroga.

Kompenzacija

To uključuje i kompenzacije za međusobna podmetanja i kršenja sporazuma na pojedinim razinama vlasti zbog čega je HNS sada uzdrman.

Nasuprot strančarenju HNS treba ponovno postaviti u prvi plan te da se u okviru toga izgrade institucije i povrati međusobno povjerenje. To podrazumijeva i zajednički nastup na izborima. Sve drugo Hrvate stavlja u poziciju gubitnika.

Zoran Krešić, Večernji.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom

Objavljeno

na

Objavio

Na početku drugog dana posjeta Rusiji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Nakon što se jučer sastala s kolegom Vladimirom Putinom, koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, danas je očekuje i niz drugih susreta. Tako će se sastati s predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve Kirilom.

“Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužnost zaštite kršćana u svijetu. U vjerskim zajednicama vidim partnere u jačanju pozitivnih društvenih vrijednosti u današnjem svijetu, izloženom posljedicama ratnih razaranja i migracija, ali i s krizama koje proizlaze iz gubitka univerzalnih duhovnih vrijednosti”, rekla je predsjednica uoči susreta s Kirilom.

Na forumu u Moskvi 90 hrvatskih i 245 ruskih tvrtki

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović predvodi delegaciju od 90-ak hrvatskih tvrtki koje će sudjelovati na rusko-hrvatskom gospodarskom forumu u četvrtak poslijepodne u Moskvi u sklopu službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji.

Burilović je izjavio uoči puta u Moskvu da je rusko tržište od oko 140 milijuna stanovnika iznimno važno za hrvatske tvrtke te da je dobar pokazatelj za to rast izvoza u prvih sedam mjeseci od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2016.

Prema njegovim riječima, najveći dio tog izvoza odnosio se na lijekove, kozmetiku, strojeve i opremu, električne transformatore i neke vrste brodova. Međutim, upozorio je da unatoč rastu izvoza hrvatsko gospodarstvo još ne ostvaruje potencijale na ruskom tržištu te da sankcije EU Rusiji donose poteškoće u poslovanju, posebice za prehrambene i poljoprivredne proizvode.

Velik dio razgovora hrvatske predsjednice i ruskog čelnika Vladimira Putina u srijedu u Sočiju bio je posvećen upravo unapređenju gospodarskih odnosa. Putin je izvijestio da su na sastanku razmatrali konkretne mjere za unapređenje suradnje, posebice na području gospodarstva.

Prošle godine je robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine porasla je za 64 posto, rekao je Putin. “Smatramo da ove godine imamo priliku vratiti robnu razmjenu na razinu kakva je bila prije krize”, kazao je ruski predsjednik.

Predsjednica je istaknula nakon sastanka s Putinom da je Rusija Hrvatskoj važan gospodarski partner te svakako želi nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju. S obzirom na to da Rusija pokazuje velik interes za ulaganja u području energetike, upoznala je Putina s nizom zakonodavnih promjena u Hrvatskoj koji je omogućio lakše i sigurnije investiranje liberalizacijom tržišta električne energije, nafte i plina.

Jučer potpisani Nacrt memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država također će pridonijeti unapređenju suradnje, izjavio je Putin i dodao da su velika očekivanja i od gospodarskog foruma u Moskvi, za koji vlada velik interes s obje strane i očekuju se konkretni rezultati.

Riječ je o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje je dosad pratilo predsjednicu. Uz predstavnike 90-ak hrvatskih tvrtki s ruske strane potvrđeno je sudjelovanje njih 245.

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati