Deklaracija o zajedničkoj akciji Bošnjaka

  0

  U Sarajevu, 29.12.2013. godine, je održana sjednica organa i tijela Svjetskog bošnjačkog kongresa. Sjednicom je predsjedavao predsjednik SBK reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, prenosi Bošnjački.net.

  Na sjednici je sudjelovalo više od 130 članova organa i tijela Svjetskog bošnjačkog kongresa, na kojoj je prezentirano i prihvaćeno više važnih projekata. U povodu prve godišnjice usvojena je Deklaraciju o zajedničkoj akciji Bošnjaka:

  Zabrinuti zbog sve vidnije nemoći bošnjačkih političkih predstavnika u zakonodavnim i izvršnim državnim institucijama da osiguraju osnovna ljudska prava Bošnjacima, kao što je pravo na slobodu mišljenja, govora i sjećanja te pravo na bosanski jezik i nacionalnu povijest i kulturu;

  Odgovorni da dignu svoj glas protiv svih oblika nepravde u društvu sa željom da svi ljudi i narodi žive u slobodi i uzajamnom pomaganju;

  Odlučni da slobodno djeluju u duhu osnovnih dokumenata Svjetskog bošnjačkog kongresa usvojenih na Osnivačkoj skupštini 29. prosinca 2012. godine u Sarajevu,učesnici Zajedničke sjednice organa i tijela Svjetskog bošnjačkog kongresa iz domovine i dijaspore, okupljeni u Sarajevu povodom prve godišnjice Kongresa dana 29. prosinca 2013. godine, kao izraz njihove zabrinutosti, odgovornosti te prava i slobode da djeluju u duhu Programske povelje i Osnivačke deklaracije Svjetskog bošnjačkog kongresa, objavljuju:

  DEKLARACIJU O ZAJEDNIČKOJ AKCIJI BOŠNJAKA

  • 1.Nacionalno i političko jedinstvo Bošnjaka je zadatak prvoga reda Svjetskog bošnjačkog kongresa i patriotski emanet bošnjačkih nacionalnih organizacija i svakog Bošnjaka ma gdje bio.
  • 2.Jedan od temeljnih uvjeta za bošnjačko nacionalno i političko jedinstvo je prožimanje duhovnosti i kulture sa naglaskom na bošnjačko međusobno razumijevanje.
  • 3.Sve dok država Bosna i Hercegovina ne bude mogla osigurati osnovna ljudska prava Bošnjacima, zaštititi sve Bošnjake od mogućeg genocida te svakom bošnjačkom djetetu osigurati pravo na normalno djetinjstvo i obrazovanje na njegovom maternjem jeziku i u duhu njegove vlastite kulture, nijedan Bošnjak ne može biti miran.
  • 4.Učesnici Zajedničke sjednice organa i tijela Kongresa u Sarajevu najoštrije osuđuju negiranje i relativizaciju genocida te pokušaj izjednačavanja žrtve i zločinca.
  • 5.Sudionici Zajedničke sjednice organa i tijela Kongresa u Sarajevu traže od nadležnih državnih organa da nacionalne organizacije: Svjetski bošnjački kongres (SBK), Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti (BANU) i Bošnjačku nacionalnu fondaciju (BNF) proglase ustanovama od javnog značaja.
  • 6.Kongres osniva Odbor za unutarbošnjački razgovor i pomirenje. Odbor će predvoditi prof. dr. Enver Halilović koji će predložiti četiri člana Odbora.
  • 7.Kongres će formirati radnu grupu, koja će imati zadatak da napravi nacionalni program Bošnjaka za odnose sa susjednim narodima (Albancima, Hrvatima, Srbima, Crnogorcima, Romima i drugim).
  • 8.Pročitani draft Povelje Bošnjaka strateški je koncept odnosa Bošnjaka prema samima sebi i drugima radi sretnije budućnosti. Tekst predložene Povelje bit će dostupan javnosti tokom 2014. godine uz poziv svim Bošnjacima da Povelju pročitaju i svojim idejama obogate tekst kao konačni dokument, koji će biti razmatran na sljedećoj Generalnoj skupštini Svjetskog bošnjačkog kongresa.
  • 9.Kongres prihvaća program „Domovina Bosna“ i poziva Bošnjake da se učlane u društvenu internet mrežu sa ciljem popisa i umrežavanja svih Bošnjaka svijeta.
  • 10.Kongres prihvaća izgradnju Muzeja genocida nad Bošnjacima, kao projekt od strateškog nacionalnog značaja, koji će se u prvoj fazi realizirati u formi Virtualnog muzeja.
  • 11.Kongres je prihvatio ideju izgradnje Centra svebošnjačkih nacionalnih institucija u Sarajevu kao jedan od svojih prioriteta. Zbog toga, Kongres poziva sve imućne Bošnjake da se uključe u realizaciju ovog projekta.
  • 12.Kongres zahtijeva od domaćih i međunarodnih institucija odgovornih za povratak prognanih da izvrše svoje obaveze prema povratnicima u svoje domove kako bi imali miran i siguran život u njihovim domovima i na njihovim imanjima.
  • 13.Sudionici Zajedničke sjednice organa i tijela Kongresa u Sarajevu iskazuju posebnu zahvalnost Bošnjačkoj dijaspori za brigu i materijalnu pomoć za razvoj bošnjačkih nacionalnih institucija u nadi da će Bošnjačka dijaspora i dalje biti lijep primjer Bošnjacima u svakom pogledu.

   

  facebook komentari