Pratite nas

U potrazi za Istinom

Demistifikacija korištenja EU i nacionalnih fondova

Objavljeno

na

U moru svih mogućih hrvatskih ideoloških, svjetonazorskih, političkih, društvenih ili povijesnih sukoba i sabotaža potpuno ispod radara prolaze neke informacije koje upućuju na neke drugačije, pozitivnije, a ponekad, možda i važnije teme. Ulaskom u EU iz Hrvatske se počeo akceleracijski događati stampedo pretežito mlađih ljudi, umornih od svih domaćih apsurda i proturječja, a željnih jednostavnog života u radu i stvaranju. U Hrvatskoj se zapravo nudi cijeli niz zanimljivih poslovnih prilika koje iz raznih razloga nisu dostupne široj javnosti ili barem onoj poduzetnički spremnoj. Ovaj razgovor objavljujemo jer nudi nešto novo. Ne radi se o nadi, nego o mogućnosti, o prilici koja je vrijedna pozornosti i pokušaja. Iz ovog sažetog izlaganja Tanje Kovačević, direktorice tvrtke Kota projekt d.o.o., možete dobiti početne informacije kako je moguće doći do značajnih financijskih sredstava EU i nacionalnih fondova za pokretanje posla.

‘Iako nam svi govore kako nam sredstva iz EU i nacionalnih fondova stoje na raspolaganju, to je na žalost jednom hrvatskom poduzetniku koji želi pronaći odgovarajući natječaj u bespuću mora informacija na internetu jako otežano. Na upis u tražilicu pojma „EU fondovi“ bespovratna sredstva dobijete odgovor o nizu linkova raznoraznih državnih tijela koja raspisuju natječaje kao i konzultantskih tvrtki koje bi trebali kontaktirati i dati im povjerenje. Radi se o inovativnoj aplikaciji razvijenoj istovremeno na tri platforme (web, IOS i Android) koja objedinjuje sve EU i nacionalne natječaje na jednom mjestu te time rješava problem na državnoj razini budući su do sada svi natječaji bili objavljivani na stranicama tijela koja su ih i objavljivala čime je poduzetnicima bilo otežano istraživanje natječaja. Naime, bilo je potrebno pretražiti stotinjak različitih web stranica’, naglasila je Tanja Kovačević.

‘Aplikacija „IZI DO POTPORA“ osim što objedinjuje sve EU i nacionalne natječaje na jednom mjestu te obavještava svoje korisnike/pretplatnike o svakom novom natječaju na način da im dolaze notifikacije na mobitel za točno određeni natječaj koji je sam korisnik pratio dok je natječaj npr. bio u najavi. Ideja za ovim projektom javila mi se kao odgovor na potrebe tržišta na kojem vlada bezbroj informacija na različitim stranicama čime su naši poduzetnici izgubljeni u bespuću mnogobrojnih Internet stranica te vlada veliko neznanje i nepovjerenje u dodjelu bilo kakvih subvencija, potpora ili bilo koju vrstu sufinanciranja. Dakle, ovom aplikacijom omogućujemo korisnicima lakši pristup informacijama, da upoznaju kako funkcioniraju EU i nacionalni fondovi te im vraćamo povjerenje i nadu u proširenje svog poslovanja uz pomoć EU i nacionalnih fondova’, istaknula je Tanja Kovačević.

‘Ukoliko želi aplicirati na određeni natječaj, aplikacija vas uvodi u daljnje faze kako bi bili sigurni da ste prihvatljiv prijavitelj, da je projekt prihvatljiv, odnosno razrada po fazama u raspisanom natječaju koje se razlikuju od natječaja do natječaja tzv. bodovanje. Ovim redom:

 • KONTROLNA LISTA ZA ZAPRIMANJE I REGISTRACIJU
 • KONTROLNA LISTA ZA ADMINISTRATIVNU PROVJERU
 • Treći dio bi trebao pomoći korisniku odrediti je li PRIHVATLJIV PRIJAVITELJ
 • Četvrti PRIHVATLJIVOST PRJEKTA I AKTIVNOSTI
 • PRIHVATLJIVOST TROŠKOVA
 • OCJENJIVANJE KVALITETE
  a) vrijednost za novac
  b) održivost projekta
  c) provedbeni kapaciteti
  d) dizajn i zrelost projekta
  e) razina inovativnosti
  f) horizontalna pitanja

Grad Zagreb i Obrtnička komora Zagreb su prepoznali važnost ove aplikacije pa je ona besplatna za sve poduzetnike Grada Zagreba’ izjavila je Tanja Kovačević.

‘Prema podacima Državnog zavoda za statistiku na dan 31.12.2015. god. u Republici Hrvatskoj evidentirano je 263.877 aktivnih subjekata koji obavljaju gospodarsku djelatnost, dok ih je na dan 31.12.2016. godine evidentirano svega 221.463. Temeljem navedenog proizlazi smanjenje od 23% aktivnih subjekata koji obavljaju gospodarsku djelatnost u roku od godine dana. Taj podatak mene kao hrvatsku poduzetnicu zabrinjava. Smatram kako bi svi poduzetnici, koji su „napustili poduzetničke vode“, imali puno veće šanse za opstanak da su imali saznanja i pravovremene informacije da npr. za kupnju stroja potrebnog za obavljanje svoje djelatnosti koji su platili 50.000 eura, mogu čak 30.000 eura mogu povući iz EU ili nacionalnih fondova’, istaknula je Tanja Kovačević.

‘Još sam uvijek nadobudna i smatram kako imamo šanse dignuti ovo naše posrnulo gospodarstvo Hrvatske i to na način da privučemo strane investicije s naglaskom na hrvatsku dijasporu. Temeljem navedenog planiram kompletnu uslugu ulaska stranih investitora u suradnji s Uredom za dijasporu (trenutno u osnivanju), ponuditi mogućnost da u njihovo ime otvaramo njihove tvrtke u Republici Hrvatskoj, pronalazimo im projekte, potrebne nekretnine, natječaje iz EU i nacionalnih fondova iz kojih mogu sufinancirati svoje projekte čak do šezdeset posto vrijednosti investiranog kapitala. Sve to u suradnji s timom vrhunskih stručnjaka. Kako je rekao najpoznatiji američki predsjednik J.F.K. : „Ne pitaj što tvoja zemlja može učiniti za tebe, već što ti možeš učiniti za nju.’, zaključila je Tanja Kovačević.

Projektvelebit.com

Dodatne informacije potražite na web stranici: www.izidopotpora.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

U Jablanici ubijena 172 imenom poznata Hrvata od strane četnika i partizana

Objavljeno

na

Objavio

U Doljanima je 19.7.2017 god., otkriveno spomen obilježje poginulim Hrvatima općine Jablanica u Prvom i Drugom te Domovinskom ratu.

Na spomeniku su uklesana sva imena poginulih Hrvata, i to 11 imena poginulih u Prvom svjetskom ratu, 172 imena ubijenih od strane četnika i Titovih partizana u Drugom svjetskom ratu, te 52 poginula Hrvata iz općine Jablanica u Domovinskom ratu.

Idejni tvorac spomenika je fra Vendelin Karačić, a izvedbeni projekt potpisuje tvrtka Urbis 86 iz Širokog Brijega. Spomenik je isklesan iz kamena domaćim radnim snagama kompanije MT “Gabro”, Jablanica a pripremu terena i uređenje okoliša uradili su mještani Doljana. Blagoslov spomenika i misno slavlje predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Spomenik-u-doljanima-1Drugi svjetski rat:

O stradanju Hrvata Jablanice u dugom svjetskom ratu malo je  tko pisao. U drugom mjesecu 1943.g. Partizani provaljuju od Drežnice na Glogošnicu prema Jablanici s jedne strane, a od Prozora s druge strane. Osvajaju Jablanicu te vrše likvidacije civila i zarobljenika. U narednom periodu vode se borbe između partizana, četnika i Talijana te Jablanica pada sad u jedne sad u druge ruke, dok nije stigla hrvatska legija s Nijemcima i protjerala i jedne i druge. Sve su zgrade u Jablanici bile porušene u tim borbama. Partizani i četnici su tri puta pljačkali župnu kuću. Na kraju je oštećena  i crkva. U trećem mjesecu 1943.god., četnici haraju Glogošnicom i spale 12 kuća i 6 štala, te pobijaju 22 čeljadi. Grozno su prije izmasakrirali i izmučili te ljude i naposljetku ispekli ih. Četnici su svo blago otjerali. Najgori su bili Bjelopoljski četnici. Evo najcjelovitijeg popisa Hrvata stradalih u Drugom svjetskom ratu:

proleterske divizije u osvojenom italijanskom uporištu kod Jablanice
Na slici: Partizani 2. proleterske divizije u osvojenom uporištu kod Jablanice 23. 2. 1943.

Cjeloviti popis žrtava možete vidjeti na Komunistickizlocini.net

facebook komentari

Nastavi čitati

U potrazi za Istinom

Pomoćnik ministra uprave-promicatelj velikosrpske ideologije! Je li Dejan Drakulić prošao sigurnosnu provjeru?

Objavljeno

na

Objavio

Na zatvorenom dijelu sjednice hrvatske Vlade 14. rujna 2017., na mjesto pomoćnika ministra uprave imenovan je Dejan Drakulić.

U demokratskom i uljuđenom svijetu, kada je riječ o demokratskim strankama, koje se ne vode totalitarnim ideologijama, samo po sebi se podrazumijeva da nije problem nečija ni narodna, ni stranačka pripadnost.

Kod Dejana Drakulića problematično je njegovo otvoreno zagovaranje i veličanje totalitarne, velikosrpske ideje i prenošenje iste na malodobnu djecu.

U srpnju 2012. Dejan Drakulić je kao dogradonačelnik Vukovara nazočio svečanom otvorenju “Međunarodnog omladinskog kampa Sabor 2012”.,u Vojvodini. U kmapu su boravila djeca i mladi od 10 do 19 godina, iz Hrvatske, Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, itd. Sva djeca su isključivo srpske ili ruske narodnosti.

Organizator je ekstremistička i militaristička Udruga ratnih veterana srpskih zemalja 1990. – 1999., i savez sličnih udruga,tzv. Patriotska fronta. Naglašavam da oni Hrvatsku javno nazivaju „srpskom zemljom“.

U kampu su djecu od 10 do 19 godina obučavali rukovanju oružjem, bacanju bombi, rukovanju hladnim oružjem.

Patriotska fronta je u srpskoj javnosti postala poznata nakon što je nekoliko godina prije u jednom sibirskom kampu, organizirano obučavala grupu srpske djece rukovanju automatskim oružjem. Nakon oštrih kritika unutar Srbije navukli su masku ekologije i snalaženja u prirodi.

Ove organizacije su blisko, članstvom i institucionalnom suradnjom povezane s djelovanjem tzv. vlade Republike Srpske Krajine u progonstvu. Predstavnici te velikosrpske tvorevine postoje, održavaju sjednice i uporno pišu diljem svijeta, dok im Republika Srbija daje legitimnost.

Aktualno izvješće SOA-e, iz 2017., naglašava: Nastavljena je pojava velikosrpskog ekstremizma, a uz to, zamjetni su pokušaji kojima se Hrvatsku želi prikazati u negativnom svjetlu u međunarodnoj zajednici uz negiranje i pogrešno prikazivanje činjenica vezanih uz Domovinski rat i njegov obrambeni i oslobodilački karakter.

Pojava velikosrpskog i četničkog ekstremizma naglašena je i u izvješću za 2016.

Ključno pitanje se nameće – kako je netko poput Dejana Drakulića, 2017. g. mogao postati visoki dužnosnik u hrvatskoj Vladi? Je li prošao sigurnosnu provjeru? Ako nije, kako je postao pomoćnik ministra? Ako je prošao sigurnosnu provjeru, kako ju je prošao s obzirom na sve navedene činjenice?

Od odgovornosti u cijelom slučaju ne može biti izuzet ni Milorad Pupovac. Njega je još 2013., Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i javno i pisanim putem zatražio odgovor na pitanja:
1. Objasnite hrvatskoj javnosti zašto vaša organizacija i stranka u tajnosti odvodi hrvatsku djecu srpske narodnosti u ovakove militarističke kampove koje čak i u Srbiji nazivaju fašističkim?
2. Zašto politički predstavnici srpske narodne mnajine u Hrvatskoj sudjeluju na proslavama unutar ovakovih kampova u Srbiji?
3. Koji je cilj neprimjerene militarističke obuke djece u pucanju iz automatskog naoružanja, bacanju ručnih bombi, uporabi noža i ostalog hladnog oružja i drugim vojnim vještinama a izvan institucija Hrvatske vojske?

Do dan danas Milorad Pupovac nije odgovorio na postavljena pitanja, izgovarajući se da nije informiran, da nije pri računalu….

Predsjednik hrvatske Vlade, predsjednik hrvatskog Sabora, predsjednica države, saborski odbor za nacionalnu sigurnost i predstavnici HDZ-a dužni su odgovoriti na tri jednostavnih pitanja:

Je li Dejan Drakulić prošao sigurnosnu provjeru? Kojega ranga? Jesu li uvaženi opće poznati neoborivi argumenti o njegovu radikalnom velikosrpskom djelovanju?

Ž.M.-Zenga

 

facebook komentari

Nastavi čitati