Pratite nas

Istaknuto

Denis Kuljiš: Ovo je totalni debakl SDP-a, oni su izgubili sve po meni, oni više ne postoje kao stranka

Objavljeno

na

Drugi krug lokalnih izbora donio je poprilična iznenađenja. Izborna utrka u četiri najveća grada bila je oštra, a u Zagrebu i Splitu bilo je neizvjesno gotovo do zadnjeg prebrojenog glasa.

Most, HDZ i HNS izgubili su svoje utvrde, a vratili su se i neki poznati “stari” igrači. Zbog poraza Anke Mrak-Taritaš trese se Vrdoljakova fotelja na mjestu šefa HNS-a. Jedino Stari Grad na Hvaru ni u drugom krugu lokalnih izbora nije dobio gradonačelnika, pa će morati u 3.krug. Rezultate lokalnih izbora na HRT-u komentirali su novinar Denis Kuljiš i politički analitičar Ivica Relković.

“Najvažnije je totalni debakl SDP, oni su izgubili sve po meni, oni više ne postoje kao stranka, izgubili su od neprijatelja, prijatelja, sve su izgubili, nemaju ni jednu općinu, rekao je Kuljiš te dodao da su u Istri izgubili sve gradove i općine, izuzev župana i gradonačelnika, a ponajviše zbog toga što se protivnik nije dobro organizirao.

“HNS je drugi veliki gubitnik, njih više nema, njih je Ratko Čačić pomeo u Varaždinu kao župan i oni su izgubili od prijatelja, kad dođe do sukoba prijatelji su ti najgori neprijatelji”, komentirao je Kuljiš situaciju HNS-a.

Generalno, pobjednici su svi koji prirodno rade koaliciju s HDZ-om, slažu se komentatori te se sada, nakon kataklizmičke promjene na hrvatskoj političkoj sceni nameće pitanje tko će biti opozicija u Hrvatskoj.

Također, Most se treba rekonsolidirati. Nakon simbolične utrke izgubljene u prvom krugu Most bi sada morao biti stranka, ne više pokret kako na lokalnoj tako i na državnoj razini te afirmativno dolaziti sa svojim rješenjima, komentira Relković situaciju u južnoj Dalmaciji.

S druge strane HDZ je teritorijalno ispobjeđivao i uglavnom obranio gradove, uz simboličnan gubitak u Kninu i Gospiću.

“SDP, HNS I HSS su dramatično izgubili ukupni kapacitet prvih i drugih mjesta i naravno nestao je HDSSB. Probudili smo se u drukčije kapilarno posloženoj Hrvatskoj koja ne odgovara zadnjim izborima”, rekao je Relković.

“Promjena se dogodila u bazi. Dođe li do parlamentarnih izbora, ne postoji organizacija koja se može suprotstaviti ovom što se sada pojavilo na ovim izborima. To nije samo HDZ, nego kao novi igrač tu je Bandić na nacionalnoj sceni koji je izišao iz okvira užeg Zagreba i ima bliske odnose sa Čačićem. Čačić neće mirovati”, komentirao je Kuljiš.

S druge strane HDZ ima problem i situacija će ih prinuditi da prouče što rezultati znače za njihov nacionalni politički potencijal. Pojavila se nova većina koja bi mogla vidjeti da im se pruža nevjerojatna prilika.

Andrej Plenković: Brojevi jasno govore tko je pobjednik

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Ukrcajte se na ‘Vlak slobode’: ‘Sjećamo se dana kada je 100.000 ljudi na Rivi pokazalo što je hrvatsko jedinstvo’

Objavljeno

na

Objavio

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom

“Vlak slobode” Split-Knin-Split, u spomen na istoimeni vlak koji je vozio na današnji dan 1995. od Zagreba do Splita i kojim je označen završetak oslobodilačke vojno-redarstvene operacije “Oluje,” krenuo je u subotu sa splitskog Željezničkog kolodvora, organiziran na poticaj splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom. Tada se na splitskoj Rivi okupilo više od 100 tisuća građana, podsjetio je gradonačelnik Krstulović Opara.

“Mi u Splitu smo jako ponosni na taj događaj i tadašnji doček ‘Vlaka slobode’ kojim je označeno hrvatsko nacionalno jedinstvo i kraj ‘Oluje’. U povijesti Splita i Republike Hrvatske ostat će sjećanje na tadašnji upit predsjednika Tuđmana okupljenima na splitskoj  Rivi – ‘što im još može obećati’, a oni su svi jednoglasno glasno odgovorili ‘Vukovar’, ‘Vukovar’ ” , naglasio je u izjavi novinarima splitski gradonačelnik.

Direktor HŽ Putnički prrijevoz Željko Ukić, koji se pridružio današnjem “Vlaku slobode” Split-Knin-Split, izjavio je kako su Hrvatske željeznice podržale prijedlog grada Splita za obilježavanje spomena na “Vlak slobode” koji je prije 22 godine  putem od Zagreba do Splita povezao do data razdijeljenu Hrvatsku zbog velikosrpske oružane agresije.

“‘Vlak slobode’ prije 22 godine važan je i za Hrvatske željeznice jer je njime povezan Zagreb i Split,” rekao je Ukić.

U današnjem “Vlaku slobode” su brojni uzvanici među kojima i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Na putovanju do Knina ovaj vlak staje na mjesnim gradskim i općinskim željezničkim postajama gdje u njega ulaze gradonačelnici i načelnici mjesta.

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

25. kolovoza 1991. – početak bitke za Vukovar

Objavljeno

na

Objavio

Današnji dan 25.08.1991. smatra se početkom bitke za Vukovar. Borbe u gradu i oko grada, sa poginulim i ranjenim, vodile su se od svibnja 1991., ali tog dana grad je napadnut iz svih smjerova svim raspoloživim naoružanjem “JNA”, uključujući avione.

Naime tog dana “Jugoslavenska narodna armija” koja je sve vrijeme uoči napada glumila suzdržanost i neutralnost kao ” tampon zona sukobljenih strana” otvoreno se svrstala na stranu agresora u trenucima kad je bilo vidljivo da regularne hrvatske policijske snage polako preuzimaju nadmoć na terenu nad srpskim teroristima i paravojnim formacijama.

Vidjevši da bi se ratna sreća mogla okrenuti na hrvatsku stranu, “JNA” je sve svoje potencijale, naoružanje i kompletnu ratnu mašineriju stavila na raspolaganje paravojnim srpskim snagama i pridružila se u sveopćem napadu na Vukovar.

To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane “Jugoslavenske narodne armije”, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata.

Bitka je završena porazom Zbora narodne garde i jedinica MUP-a, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Grad je naposljetku potpuno uništen i okupiran 18. studenoga 1991.

Prema specijaliziranom elektroničkom portalu o Domovinskom ratu “Domovinski rat On Line”, ukupan broj stradalih boraca na hrvatskoj strani, gardista i policajaca, procjenjuje se na oko 2.500.
Oko 7.000 osoba, civila i vojnika, završilo je nakon pada grada u logorima u Srbiji. Poginulo je oko 1.000 civila, od čega 86 djece, od kojih je najmlađe imalo 6 mjeseci (Ivan Kljajić), koji je poginuo od krhotina srpske granate dok ga je otac Pavle Kljajić držao u rukama (ranjen u tom napadu, i on je uskoro umro).
Ranjeno je 2.500 osoba od čega su 570 ostali trajni invalidi. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece.
Još uvijek se traži gotovo 500 nestalih Vukovaraca.

Prema istom specijaliziranom elektroničkom portalu ukupan broj stradalih vojnika “JNA” i četničkih snaga na širem području Vukovara procjenjuje se do 8.000 poginulih, do 15.000 ranjenih te između 400-600 uništenih tenkova, oklopnih i transportnih vozila (JNA priznaje 110) , te oko 20 uništenih zrakoplova i helikoptera (“JNA” priznaje dva).

Za mnoge ratne zločine: ubojstva civila, mučenja i ubijanja, progone, etničko čišćenje, potpuno uništenje grada (tzv. famozno „prekomjerno granatiranje“), rušenje bolnice, kulturocid, logore u Srbiji i drugo još nitko nije odgovarao.

facebook komentari

Nastavi čitati