Deseti travnja – smijemo li uopće to izgovoriti?

13

I opet se vratio onaj dan koji smo morali zaboraviti. Dan koji smo morali izbrisati iz duhovnog i socijalnog pamćenja, nacionalne povijesti i individualnog tumačenja događaja koji su označili hrvatsku povijest. Svake godine se vraća taj dan, deseti travnja, dan koji je podsvjesno, nesvjesno i neplanirano postao simbolom borbe za hrvatsku državu i slobodu.

Gledajući objektivno nije to neki poseban dan, ali je navodno upravo 1004 najčešća zaporka na hrvatskim računalima, piše Vinko Vukadin/Kamenjar.com

Govoriti o desetom travnju je političko samoubojstvo, socijalno desetljećima neprihvatljivo, a neki kažu i intelektualno najgori pečat koji može pogoditi suvremenog čovjeka.

Jednom riječju deseti travanj je u kolektivnu svijest usađen kao neka vrsta alarma. Svi znaju što mislite kad kažete deseti travnja. Dovoljne su samo te dvije riječi i već ste u onoj ladici u koju su vas namjeravali strpati oni kojima je deseti travnja još uvijek rak rana, podsjećanje na ono što oni nikada nisu željeli: proglašenje hrvatske države.

Smijemo li mi uopće izgovoriti taj datum, a da nas ne napadnu za govor mržnje, ustaštvo i fašizam?

Što se mene tiče, a vjerujem i većine normalnih Hrvata, taj dan je povijesni simbol, dan kada je proglašena Nezavisna Država Hrvatska, nikoga ne mrzim, fašist nisam niti u primisli, a da bih bio ustaša za to sam premlad.

Govor mržnje je svojstveniji onima koji su u ime Jugoslavije poubijali pola milijuna Hrvata nego onima koji bez straha izgovaraju deseti travnja, Koga bismo mi to mrzili ako svoju povijest ne zaboravljamo?

Čiji je to povijesni datum? Islandski? Koji je narod na taj dan proglasio svoju državu? Eskimi?

Radi se o datumu iz povijesti hrvatskog naroda, o datumu kada je po prvi put srušena Jugoslavija i srbska kolonizatorska politika. Da nije bilo desetog travnja, teško da bi bilo i petog kolovoza. Jugoslavija, ondašnja, bi najvjerojatnije opstala, a hrvatska država se nikada više ne bi obnovila, jer su Srbi imali sustavni plan naseljavanja i kolonizacije. Samo zahvaljujući hrvatskim narodu i ustaškom pokretu je ta srbska politika prekinuta.

Istina je da je država neslavno propala, da je na njezinim ruševinama nastala nova Jugoslavija, ona komunsitička, ali je duh naroda i sjeme koje su pokušali zatrijeti proklijalo 1990. i stovrilo novu demokratsku državu Hrvatsku. Bez ovoga intermezza bi ideja hrvatske dražve, vjera u mogućnost i tehnička izvedba bila nemoguća. Zahvaljujući planskom naseljavanju i kolonizaciji, neprestanost Jugoslavije bi značila konačnost Hrvatske. Ustaški pokret i NDH su neporecivo uspjeli proglasiti državu, nasuprot saveza Jugoslavije s Hitlerom i nasuprot okupacije koju je provela navodna saveznica, fašistička Italija.

Naknadni pokolji naroda od strane jugokomunista su samo još dublje usadili simboliku i sjećanje na narodnu želju i državu. Nisu uspjeli iskorijeniti želju za državom niti pokoljima, niti su je ubili raseljavanjem i indoktrinacijom.

Upravo zato je deseti travnja za svakog objektivnog Hrvata središnji simbol buđenja, nastanka i revolucije, otpora srbskoj kolonizaciji i jugoslavenskom plaštu pod kojim smo se gušili.

Hrvati su i u Jugoslaviji znali što simbolizira deseti travnja. Odlazili su u zatvore i tajno si čestitali. Za vrijeme Domovinskog rata je taj datum bio simbol, iako ga službena politika nikada nije prihvatila, čak ni kao običnu povijesnu činjenicu.

Previše je partizana i jugofašista sudjelovalo u kreiranju novije hrvatske povijesti da bismo bez ikakvih problemna o tim datumu smjeli govoriti objektivno i bez jugofašističke i komunističke promidžbe.

Deseti travnja nikada nije oslobođen partizansko jugoslavenske krvave laži i podvala. Ostao je u podsvijesti kao nešto što se ne smije javno ni izgovoriti, a kamo li promovirati.

No, čija je to politika i komu to služi?

Hrvatski-narod_10travanjKažu da nije dobro sjećati se desetog travnja zbog ustaških zločina i rasnih zakona. Zašto onda ne osude još veće komunističke zločine i slične zakone po kojima je ubijano i zatvarano sve što je mislilo hrvatski. Zašto ne zabrane sjećanje na megakoljača Tita i njegovu krvavu kolonizaciju i okupaciju? Humanizam dakle ne može biti pravim razlogom.

Vele nam da je neprikladno sjećati se države koja je osnovana bez Istre. Izgleda da im je stalo do teritorijalne cjelovitosti, a zaboravljaju da je ona, koju nam oni nameću kao osnovicu današnje Hrvatske, samo polovica one koju oni tako zdušno proglašavaju zločinačkom i antihrvatskom. Uostalom Istra je prvi put u svojoj povijesti postala dio administrativnog hrvatskog teritorija uredbom ustaške vlade i NDH, a ne šumskim dekretom antifašista, koji su svoju borbu protiv Talijana pokrenuli tek nakon kapitulacije Italije.

Čak ni povijesne podatke oni ne priznaju jer njima priključenje Istre i Dalmacije, nakon povlačenja Talijana, ništa ne znače. Oni priznaju samo partizanske šumske dokumente po kojima je država Hrvatska nestala da bi nastala Jugoslavija. Veličina države i integracija hrvatskog naroda ne može dakle biti razlogom njihove odbojnosti prema desetom travnja.

Vele nam da nije dobro govoriti o desetom travnja, jer time navodno prizivamo govor mržnje. Po toj logici niti jedna država na svijetu ne bi smjela slaviti svoj datum osnivanja jer je u temeljima svake države neka nesreća, rat, progonstvo ili ubojstvo. Zanimljivo je da ih ne smeta spominjanje Jugoslavije i promoviranje onoga pokreta koji je poklao pola milijuna Hrvata.

Kažu nam da treba povijest ostaviti na miru i okrenuti se budućnosti. Kako to da oni ne ostave povijest i da ih toliko brine upravo ta povijest? Zar ne bi bilo vrijeme da se okrenemo budućnosti i zaboravimo da je zabranjeno izgovarati deseti travnja s poštovanjem?

Očito razlog zabrana i diskreditacije leži u samoj činjenici: proglašenju Nezavisne Države Hrvatske, a ne u navodnom fašizmu režima, zločinima ili neintegriranosti teritorija. Oni ne podnose hrvatsku državu, a zločini režima, rasni zakoni i istarski smokvin list su samo loša isprika i opravdanje za održavanje jugofašističke diktature i cenzure mozga.

No, mogu oni braniti i zabranjivati. Deseti travanj je dan kad je proglašena Nezavisna Država Hrvatska i kao takav datum on je neizbrisiv iz sjećanja naroda.

Komunisti i jugoslavenski fašisti su pokušali taj datum zabraniti, prokleli su ga, ali bez uspjeha.

U hrvatskom srcu uvijek živi i živjet će deseti travanj, dan kad je hrvatski narod nakon nekoliko stoljeća opet dobio svoju državu.

Za mene je to bio i ostao simbol uskrsnuća hrvatske države.

Vinko Vukadin/Kamenjar.com

facebook komentari

 • vdanan

  Svim Hrvaticama i Hrvatima, i ustašama koji su još živi, čestitam 10. travnja, dan kada je prvi puta srušena zločinačka tvorevina imena Jugoslavija.

 • Pero Ercegovac

  Da, smijemo.

 • Lilith

  Deseti travanj je izraz stoljetne težnje hrvatskog naroda za vlastitom državom! Preskupo smo platili Domovinu devedesetih, modernu hrvatsku Državu i imamo se pravo sjećati i na onu prošlu – NDH! Yebemmatter svakome tko mi to pravo uzme za zlo!!

 • Sivooki

  10. dan mjeseca travnjA (dakle ne 10. travaNJ) .Neka zasja istina, neka nas oslobodi okova laži i mržnje! I Hrvati imaju svoje mjesto pod suncem”
  Neka nitko ne dira u moj mali dio svemira!!!

  • Sivooki

   I hvala za ovaj zvučni zapis koji je dao bar malo atmosfere iz toga burnog vremena… Pokoj vječni svim domoljubima koji se nisu ustezali dati život za svoj dom!

 • BumBar

  “Radio Zagreb: Zamjenik poglavnika, i zapovjednik cjelokupne Oružane snage slobodne Hrvatske države, gosp. Slavko Kvaternik, uputit će proglas Hrvatskom narodu:
  – Hrvatski narode!
  Božja providnost, i volja našeg saveznika, te mukotrpna višestoljetna borba Hrvatskoga naroda, i velika požrtvovnst našeg poglavnika dr. Ante Pavelića, te Ustaškog pokreta u zemlji i inozemstvu, odredili su da danas pred dan uskrsnuća Božjeg Sina uskrsne i naša Nezavisna Hrvatska Država!
  Pozivam sve Hrvate, na kojemu god oni mjestu bili, a naročito sve časnike, dočasnike, i momčad cjelokupne oružane snage i javne sigurnosti, da drže najveći red i da smjesta zapovjednici oružane snage u Zagrebu prijave mjesto gdje se sada nalaze! Te da cjelokupna oružana snaga smjesta položi zakletvu vjernosti Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njenom poglavniku!
  Cjelokupnu vlast i zapovjedništvo cijele oružane snage preuzeo sam danas kao opunomoćenik poglavnika. Bog i Hrvati! Za Dom spremni!

  Uskrs je te prijelomne 1941. godine bio u nedjelju, 13. travnja.
  Slobodna Hrvatska država proglašena je u četvrtak, 10. travnja.

 • čestitam svim domoljubima i istinskim Hrvatima 10.Travanj!!! ZDS !!!

 • ZDS!!

  čestitam svim domoljubima i istinskim Hrvatima 10.Travanj!!!

 • srka

  Sretan 10-i Travanj cjelokupnom pučanstvu Hrvatske i BiH…a posebne čestitke onim koji se ne daju zavarati zarad sitnih te prolaznih povlastica…posebne čestitke onima koji su svjesni da će trebati još puno snage, volje i strpljenja u ispravak povijesnih pogrešaka…
  by Srka®

  • Andjelko Galic

   Tako je lave!

 • sjena

  “Radi se o datumu iz povijesti hrvatskog naroda, o datumu kada je po prvi
  put srušena Jugoslavija i srbska kolonizatorska politika. Da nije bilo
  desetog travnja, teško da bi bilo i petog kolovoza. Jugoslavija,
  ondašnja, bi najvjerojatnije opstala, a hrvatska država se nikada više
  ne bi obnovila, jer su Srbi imali sustavni plan naseljavanja i
  kolonizacije. Samo zahvaljujući hrvatskim narodu i ustaškom pokretu je
  ta srbska politika prekinuta. ”
  10.travnja 1941.god.Hrvatski narod je reagirao brže ,OD SVEZNAJUĆE KP-hrvatske,to je činjenica,a to ih boli,NAPRAVITI NEŠTO TAKOVO ,a bez odluke CK ? !!!!!!!!

  Da su kojim slučajem bili slobodni stranački izbori 30.lipnja 1945.rezultat bi bio isti kao i na IZBORIMA 1990GOD.te referendumu 1991.god. oko toga nema raspravljanja i badava sadašnji još pričaju o navodnom “ustašluku ” ,jer rezultat “slobodnih izbora je navodni ustašlukj “. Samo ta činjenica baca njihovu povijest od 70 godina u blato !!!!!!
  za dom !

 • Andjelko Galic

  “Gledajući objektivno nije to neki poseban dan.” I to oni bas staviše na samom početku! Vinko Vukadin, kad jednom netko zaglibi u HDZ-u niko ga više odatle ne može isčupati!

  • Maks

   HDZova desnica je najbolje sto imamo, ovo su druga vremena. HDZ dr. Franjo Tudjman stvorio je Hrvatsku drzavu, Otac Domovine.