Pratite nas

Hrvatska

Deur: Da je Josipović pobijedio, ‘region’ bi se već proširio do Zagreba

Objavljeno

na

Predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida (HRVI) Đuro Glogoški najavio je u subotu u Đakovu da će branitelji idući tjedan zatražiti potpise trećine saborskih zastupnika kako bi se omogućila rasprava u Saboru o pravima hrvatskih branitelja te istaknuo da neće odustati od svojih zahtjeva.

Ustvrdivši da aktualna vlast ima za “cilj proglasiti Domovinski rat građanskim ratom”, Glogoški je pred 300-njak okupljenih na tribini “Sto posto za Hrvatsku” poručio da će obrambeni Domovinski rat ostati kao takav zabilježen u povijesti, “htjeli to neki ili ne”. Istaknuo je da branitelji moraju imati svoje mjesto u društvu, a Domovinski rat u povijesti.

“U zadnje dvije do tri godine aktualna vlast učinila je brojne korake na tome da se izgubi identitet hrvatskih branitelja kako bi oni došli na margine društva, kako bi se izjednačili žrtva i agresor, kako bi se zatrla istina i svetinja o Domovinskom ratu”, izjavio je Glogoški, koji je aktualnoj vlasti spočitnuo i da je hrvatske branitelje “smišljeno rascjepkala” u nadležnosti više ministarstava kako bi “oslabila taj korpus”.

Upozorio je da je do sada oko 3.000 branitelja počinilo samoubojstvo, a da ih je umrlo 38.000. No, kazao je, o tome se ne govori.

“Polako nestaje Zakon o pravima hrvatskih branitelja. Ostalo je Ministarstvo branitelja u koje su nam postavili partizane, i četnike, i ustaše, i domobrane, a ne bi nas iznenadilo da se tu nađe i predstavnika bivše žandarmerije. Pitamo se hoće li postaviti i predstavnike agresora u to ministarstvo jer cilj ove vlasti jest izjednačiti žrtvu i agresora”, rekao je Glogoški.

Smatra da je obrambeni Domovinski rat “nestao u zakonima, pravilnicima, odredbama”. “Aktualna vlast ima za cilj proglasiti ga građanskim ratom. No, obrambeni Domovinski rat ostat će takav zabilježen u povijesti, htjeli to neki ili ne”, rekao je Glogoški.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm istaknuo je da branitelji ne žele podjele. Ministra Predraga Matića je u više navrata nazvao bivšim ministrom te ga, kao i premijera Milanovića, prozvao da “smišljeno Domovinski rat nazivaju građanskim te da im je cilj izjednačavanje žrtve i agresora”.

“Mi, branitelji, bili smo dobri kada je trebalo ginuti i ostavljati kosti, a sada kada trebamo uživati u rezultatima naše borbe i slobode – više nas nema. Nazivaju nas barbarima, militantima, pa i teroristima, a, otkako je podignut šator u Savskoj 66 šatordžijama. Želi se nametnuti pitanje je li šator legalno ili ilegalno postavljen, a to nije bitno, već je bitno zašto smo mi već 118 dana u šatoru. I bivšem ministru Matiću, i premijeru smeta šator, a Savska 66 pripada svima nama”, rekao je Klemm.

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Ante Deur istaknuo je da je Domovinski rat temelj hrvatske države te da se nijedna civilizirana država “ne odnosi ovako prema svojim braniteljima i ratnim veteranima”.

“Sotonizacija Domovinskog rata počela je još nakon smrti Gojka Šuška i Franje Tuđmana. Već tada kreću optužnice, Haag, počinju pripreme za tzv. ‘region’. Da je Ivo Josipović pobijedio drugi put za predsjednika, regija, region bi bili u Đakovu, u Zagrebu”, rekao je, među ostalim, Deur.

Kazavši kako ih već 118 dana, otkako su Savskoj 66, premijer “ne želi saslušati”, Deur je ustvrdio da od pobjedničke vojske “aktualna vlast čini da ne ostane ništa”.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati