Pratite nas

Hrvatska

Deur: pritiscima na branitelje želi se stvoriti kaos i izazvati sukob s policijom

Objavljeno

na

Povodom današnje tiskovne konferencije u Savskoj 66, gdje 104 dana prosvjeduju branitelji koji traže Ustavni zakon o hrvatskim braniteljima, za portal narod.hr izjavu je dao predsjednik Zbora gardijskih brigada Ante Deur, rekavši da su konferenciju sazvali iz nekoliko razloga.

Kao prvo želimo upozoriti javnost da se radi strašan pritisak na policiju oko našeg preseljenja. Opravdano sumnjamo da žele izazvati kaos s braniteljima i onda u miru preseljavati predsjednički ured uništavajući važne dokumente iz arhiva. Tamo su i dokumenti iz Domovinskog rata i nitko ne zna hoće li ih netko prilikom tog nenadanog preseljenja zametnuti, sakriti ili možda uništiti.To želimo spriječiti.

“Neka nova predsjednica bude gdje želi, nema nitko ništa protiv toga, ali to se mora riješiti nakon primopredaje. Ovi postupci ostavljaju prostor sumnjama jer znamo kako su u prošlosti znali završavati dokumenti iz predsjedničkih arhiva.”, rekao je Deur.

Druga stvar na koju želimo upozoriti javnost je izazivanje kaosa koji bi doveo u sukob hrvatske branitelje i policiju. Branitelji su na nogama i to neće dopustiti. Također, želimo da prestane vrijeđanje ministra Matića koji je jučer opet dao jednu prestrašnu izjavu o srpskim specijalcima. To je još jedan njegov istup, a u tome ga podržava njegov šef Milanović. Vrijeđanje hrvatskih branitelja od strane Freda Matića mora prestati.

Treća stvar koju nam je naglasio Ante Deur je istraživanje ratnog puta Đure Glogoškog. Imamo informacije i dokumente da Ministarstvo obrane istražuje njegov ratni put i sumnja u okolnosti njegovog ranjavanja.

Legitimitet braniteljskom prosvjedu svojim su dolaskom u šator u Savskoj dali predsjednik države Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko i tzv. ministar Predrag Matić – kazao je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za medije Tihomir Treščec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a.

Predsjednik Zbora gardijskih brigada Ante Deur iskazao je bojazan da će se preseljenje predsjednika u odlasku Ive Josipovića s Pantovčaka u vilu u Visoku iskoristiti za “gubljenje” dokumenata bitnih za Domovinski rat, branitelje i hrvatsku državu. – To što rade Milanović i Josipović to je kaos – kaže Deur naglasivši da se posljednjih dana branitelje plaši policijom. – Nećemo dopustiti sukob branitelja i policije – rekao je Deur.

“Ovo nije sukob branitelja i građana srpske nacionalnosti”

Nada Balog, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja, na konferenciji je kazala da je boravak branitelja u šatoru već više od stotinu dana normalno reagiranje na nenormalno ponašanje onih koji sjede u foteljama. Balog je kazala da nije normalno što je tek nedavno Saboru predano izvješće za 2013. godinu, stoga smatra da Ministarstvo branitelja nema prioritete u svome radu.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm osvrnuo se na jučerašnju izjavu ministra branitelja Predraga Matića koji je, nakon što je objavljena informacija da će policija silom ukloniti šator, kazao da 200-njak srpskih specijalaca čeka u podrumu Ministarstva izvršiti taj nalog.

Mi hrvatski branitelji nećemo dopustiti govor mržnje. S tom je izjavom naš bivši ministar Predrag Matić povrijedio građane srpske nacionalnosti. Mi se ovdje borimo i za prava Srba i nismo tu da plašimo jedni druge. Stoga pozivam i sve civilne udruge da nam pomognu da ne dođe do kaosa. Ovo nije sukob branitelja i građana srpske nacionalnosti već sukob i nepovjerenje između hrvatskih branitelja i Vlade – rekao je Klemm.

“Sram vas bilo”

Predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški također je naglasio da nikome neće uspjeti izazivanje nereda. Tijekom konferencije, Josip Klemm novinarima je predočio dopis od 12. siječnja ove godine kojim se od Ministarstva obrane traži da ispita gdje je i pod kojim okolnostima nastradao Đuro Glogoški. Okupljeni u šatoru taj su zahtjev za provjerom popratili zviždukom i komentarima: “Sram vas bilo”. Na upit jesu li autobusi s braniteljima krenuli dati potporu prosvjednicima u Savskoj Klemm je kazao da njihovi prijatelji i suborci od Dubrovnika do Osijeka čekaju i gledaju što se događa u Zagrebu.

Za ministra Matića predsjednik Udruge specijalne policije danas je iznio i dva pitanja. Zanima ga kada se i gdje posljednji puta ministar sastao sa svojim savjetom te sa čelnicima udruga. Ministra pita i neka odgovori ima li branitelja koji su ostali bez posla nakon rata i koji danas nemaju nikakvih primanja. – Neka odgovori na ta pitanja pa ćemo vidjeti tko laže – rekao je Klemm.

Na upit hoće li branitelji sutra u Osijeku dočekati nedavno puštenog Branimira Glavaša, Ante Deur podsjetio je da je Osijek tijekom 90-ih bio na prvoj crti obrane i da je Glavaš hrvatski general. – Normalno je da će hrvatski branitelji ići dočekati svog ratnog zapovjednika – rekao je Ante Deur.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković: Sada se vidi da Vlada nije štitila Ivicu Todorića (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Ja sam zadnjih pet i pol mjeseci zajedno sa svim ostalim članovima Vlade koliko se ja sjećam od brojnih političkih aktera i komentatora bio optuživan da štitimo jednog čovjeka, da želimo prebaciti na porezne obveznike dug jedne privatne kompanije.

Sad odjedanput izgleda da te optužbe nisu točne.

Ne ulazeći u komentare gospodina Todorića, ono što ja imam reći jest da je naš jedini interes bio zaštiti interes hrvatskog gospodarstva. U tome smo uspjeli zahvaljujući zakonu koji smo donijeli, zahvaljujući mjerama koje su poduzete. Ne samo da su održana radna mjesta, nego je osigurana i opskrba Hrvatske u najuspješnijoj turističkoj sezoni. Dakle, temeljni cilj smo ostvarili.Nije bilo domino efekta, kazao je premijer Andrej Plenković u subotu na zagrebačkom Jarunu.

– Mi smo vlada koja poštuje pravnu državu. Ne miješamo se u pravosudna tijela i to je ono što našu stranku čini drugačijom – dodao je.

Na upit je li bilo pritiska na Ivicu Todorića da potpiše lex Agrokor, kako on to tvrdi u svojem novom blogu, kazao je da nije te da je jasno da je zakon donesen u skladu s Ustavom RH.

– Znate da su odredbe zakona bile takve da su se mogle aktivirati kada je to kompanija željela i nije bilo pritiska od strane Vlade. Naša pozicija je bila da restrukturiranje ima transformacijski učinak na hrvatsko gospodarstvo, mi smo otvoreni da se sve istraži. Jasno je da je zakon donesen u skladu s Ustavom RH. Ja znam što Vlada radi i kojim se načelima vodimo – kazao je.

Mislim da izjave koje kruže ovih dana po medijima pokazuju odvojenost jednog čovjeka od stvarnosti. Što se tiče trenutka i dana kada su gospodin Todorić i uprava Agrokora potpisali zahtjev za pokretanje izvanredne uprave, nije bilo nikakvih pritisaka, barem od strane moje ili od strane Vlade, koliko je meni poznato. A ono što bih željela istaknuti je da je taj zahtjev potpisala cijela uprava Agrokora, rekla je ministrica Dalić.

Podsjetila je da je Todorić još uvijek  upisan kao vlasnik društva Agrokor u Središnjem  klirinškom depozitarnom društvu (SKDD). On je i dalje upisan kao vlasnik i stoga kao vlasnik može u svakome trenutku doći sa sredstvima i ponuditi vjerovnicima da im isplati 40,2 milijarde kuna duga, kolika danas zanamo da je ta brojka, kazala je i ponovila da će konačnu brojku pokazati skoro revizorsko izvješće.

Na novinarski upit zašto se ona spominje u priopćenju, Dalić je kazala da se to mora pitati Todorića.

Dalić  je podsjetila da je mogućnost bankrota Agrokora do koje je doveo Todorić prijetila da više od 30.000 osoba u Agrokoru ostane bez posla, da više od 148.000 radnih mjesta dobavljača Konzuma bude ugroženo i da budu ugroženi brojni hrvatski sektori.

Na novinarski upit zašto je Todorić nakon pola godine promijenio strategiju prema Vladi, Dalić je odgovorila da ne zna. Meni to nije poznato. Kao što sam rekla, sve ovo što vidim po medijima meni izgleda kao govorenje čovjeka koji je u potpunosti odvojen od stvarnosti i koji u potpunosti ne povezuje kakva je gospodarska stvarnost, a kakva je stvarnost koja postoji u njegovoj glavi, kazala je.

Hoće li pismo Todorića naštetiti povjerenju prema Agrokoru, Dalić smatra da to treba pitati dobavljače. Obratite se dobavljačima i pitajte ih koja je praksa bolja, ova kada danas izvanredna uprava redovito plaća sve isporuke sukladno ugovorima i ugovorenim rokovima ili ona koja je postojala za vrijeme gospodina Todorića kada smo vidjeli da su mnogobrojni računi ostajali neplaćeni mjesecima, a i zbog čega toliko raspravljamo u proteklim mjesecima o starome dugu, izjavila je Dalić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Obilježena 26. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade

Objavljeno

na

Objavio

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu te polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Vukovaru je u subotu obilježena 26. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici branili Vukovar i okolicu 1991. godine u agresiji na taj dio Hrvatske.

Prisjećajući se događaja obrane Vukovara 1991. godine, ratni zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade Ivo Kovačić rekao je kako je unatoč činjenici da je ta postrojba podnijela najveći teret obrane Vukovara u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, 204. vukovarska brigada dugo vremena nakon rata nije bila priznata.

“Trebalo nam je 15 godina da dokažemo da smo postojali i da je postojala 204. vukovarska brigada. Neki ljudi koji su bili u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru držali su pisanu zapovijed u ladicama i nisu je htjeli pokazati javnosti”, kazao je Kovačić.

Po njegovim riječima, kroz 204. vukovarsku brigadu prošlo je oko 5500 boraca od kojih se 923 vode kao poginuli i nestali dok je ranjeno oko 1600 pripadnika postrojbe.

Predstavljena je i novoosnovana Udruga ratnih veterana 204. vukovarske brigade. Ona je, kako je pojašnjeno, osnovana radi “zaustavljanja degradacije 204. vukovarske brigade i bitke za Vukovar”.

“Kao udruga 204. vukovarske brigade nikada nećemo prihvatiti popis od 10.000 branitelja Vukovara. Ne možemo i nećemo se pomiriti sa zapisima Manolićeve komisije te ćemo ustrajati da Hrvatski sabor te zaključke proglasi ništavnima”, poručio je predsjednik Udruge Drago Adžaga.

Ratni zapovjednik obrane Vukovara 1991. godine Branko Borković je rekao da će unutar Udruge djelovati Klub ratnih zapovjednika te izvijestio o prvoj inicijativi koju su poduzeli. Već smo poslali zahtjev državnim tijelima da se dr. Juraju Njavri oda počast tako da se vojna bolnica u Zagrebu nazove po njemu, kazao je Borković.

Rekao je kako će se kroz Klub zapovjednika izvršiti i cjelokupna verifikacija svih događanja tijekom obrane Vukovara te će se zahtijevati da se ispravi sve ono što je, kako je kazao, “isfabricirano kako bi se obrana Vukovara degradirala i prikazala na krivi način”.

facebook komentari

Nastavi čitati