Deur: pritiscima na branitelje želi se stvoriti kaos i izazvati sukob s policijom

0

Povodom današnje tiskovne konferencije u Savskoj 66, gdje 104 dana prosvjeduju branitelji koji traže Ustavni zakon o hrvatskim braniteljima, za portal narod.hr izjavu je dao predsjednik Zbora gardijskih brigada Ante Deur, rekavši da su konferenciju sazvali iz nekoliko razloga.

Kao prvo želimo upozoriti javnost da se radi strašan pritisak na policiju oko našeg preseljenja. Opravdano sumnjamo da žele izazvati kaos s braniteljima i onda u miru preseljavati predsjednički ured uništavajući važne dokumente iz arhiva. Tamo su i dokumenti iz Domovinskog rata i nitko ne zna hoće li ih netko prilikom tog nenadanog preseljenja zametnuti, sakriti ili možda uništiti.To želimo spriječiti.

“Neka nova predsjednica bude gdje želi, nema nitko ništa protiv toga, ali to se mora riješiti nakon primopredaje. Ovi postupci ostavljaju prostor sumnjama jer znamo kako su u prošlosti znali završavati dokumenti iz predsjedničkih arhiva.”, rekao je Deur.

Druga stvar na koju želimo upozoriti javnost je izazivanje kaosa koji bi doveo u sukob hrvatske branitelje i policiju. Branitelji su na nogama i to neće dopustiti. Također, želimo da prestane vrijeđanje ministra Matića koji je jučer opet dao jednu prestrašnu izjavu o srpskim specijalcima. To je još jedan njegov istup, a u tome ga podržava njegov šef Milanović. Vrijeđanje hrvatskih branitelja od strane Freda Matića mora prestati.

Treća stvar koju nam je naglasio Ante Deur je istraživanje ratnog puta Đure Glogoškog. Imamo informacije i dokumente da Ministarstvo obrane istražuje njegov ratni put i sumnja u okolnosti njegovog ranjavanja.

Legitimitet braniteljskom prosvjedu svojim su dolaskom u šator u Savskoj dali predsjednik države Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko i tzv. ministar Predrag Matić – kazao je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za medije Tihomir Treščec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a.

Predsjednik Zbora gardijskih brigada Ante Deur iskazao je bojazan da će se preseljenje predsjednika u odlasku Ive Josipovića s Pantovčaka u vilu u Visoku iskoristiti za “gubljenje” dokumenata bitnih za Domovinski rat, branitelje i hrvatsku državu. – To što rade Milanović i Josipović to je kaos – kaže Deur naglasivši da se posljednjih dana branitelje plaši policijom. – Nećemo dopustiti sukob branitelja i policije – rekao je Deur.

“Ovo nije sukob branitelja i građana srpske nacionalnosti”

Nada Balog, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja, na konferenciji je kazala da je boravak branitelja u šatoru već više od stotinu dana normalno reagiranje na nenormalno ponašanje onih koji sjede u foteljama. Balog je kazala da nije normalno što je tek nedavno Saboru predano izvješće za 2013. godinu, stoga smatra da Ministarstvo branitelja nema prioritete u svome radu.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm osvrnuo se na jučerašnju izjavu ministra branitelja Predraga Matića koji je, nakon što je objavljena informacija da će policija silom ukloniti šator, kazao da 200-njak srpskih specijalaca čeka u podrumu Ministarstva izvršiti taj nalog.

Mi hrvatski branitelji nećemo dopustiti govor mržnje. S tom je izjavom naš bivši ministar Predrag Matić povrijedio građane srpske nacionalnosti. Mi se ovdje borimo i za prava Srba i nismo tu da plašimo jedni druge. Stoga pozivam i sve civilne udruge da nam pomognu da ne dođe do kaosa. Ovo nije sukob branitelja i građana srpske nacionalnosti već sukob i nepovjerenje između hrvatskih branitelja i Vlade – rekao je Klemm.

“Sram vas bilo”

Predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški također je naglasio da nikome neće uspjeti izazivanje nereda. Tijekom konferencije, Josip Klemm novinarima je predočio dopis od 12. siječnja ove godine kojim se od Ministarstva obrane traži da ispita gdje je i pod kojim okolnostima nastradao Đuro Glogoški. Okupljeni u šatoru taj su zahtjev za provjerom popratili zviždukom i komentarima: “Sram vas bilo”. Na upit jesu li autobusi s braniteljima krenuli dati potporu prosvjednicima u Savskoj Klemm je kazao da njihovi prijatelji i suborci od Dubrovnika do Osijeka čekaju i gledaju što se događa u Zagrebu.

Za ministra Matića predsjednik Udruge specijalne policije danas je iznio i dva pitanja. Zanima ga kada se i gdje posljednji puta ministar sastao sa svojim savjetom te sa čelnicima udruga. Ministra pita i neka odgovori ima li branitelja koji su ostali bez posla nakon rata i koji danas nemaju nikakvih primanja. – Neka odgovori na ta pitanja pa ćemo vidjeti tko laže – rekao je Klemm.

Na upit hoće li branitelji sutra u Osijeku dočekati nedavno puštenog Branimira Glavaša, Ante Deur podsjetio je da je Osijek tijekom 90-ih bio na prvoj crti obrane i da je Glavaš hrvatski general. – Normalno je da će hrvatski branitelji ići dočekati svog ratnog zapovjednika – rekao je Ante Deur.

[ad id=”40551″]

facebook komentari