Pratite nas

Hrvatska

Deur: Za smrt Nevenke Topalušić kriva je “vesela trojka”

Objavljeno

na

U emisiji ”Bujica” Velimira Bujanca, gostovali su predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada Ante Deur i Tihomir Dujmović, neovisni analitičar, novinar i publicist, koji su komentirali smrt umirovljene časnice Nevenke Topalušić i za to okrivili “veselu trojku” (ministra branitelja Predraga Matića, njegovu zamjenicu Vesnu Nađ te pomoćnika Bojana Glavaševića). Bujanec je iskoristio priliku i da pozove građane na komemoraciju za pokojnu Nevenku Topalušić u četvrtak, 23. listopada u 13 sati u Savskoj ulici ispred Ministarstva branitelja. Pogreb će se održati 24. listopada u 14 h na gradskom groblju u Vrbovcu.

Na početku emisije Ante Deur je izjavio kako je u ovoj hrvatskoj državi koja je stvorena na krvi hrvatskog naroda izabrana vlast kojoj je njezin narod neprijatelj.

“Nevenka nam je ostavila još jednu borbu. Nećemo se maknuti iz ministarstva. Ne može ovo biti ministarstvo jugoslavenske etničke vojske koju žele nametnuti. Vlada pokušava pečat udariti na hrvatski narod. Glavašević pokazuje nešto prestrašno, bahatost. Matić za nas više nije ministar branitelja, on laže i pokušava na sve načine ostati na vlasti i ostati ministar. Njih ova smrt ne zanima, oni su najsretniji otići na groblja i nositi svijeće braniteljima. Fred Matić mora otići iz Ministarstva hrvatskih branitelja. Nismo zaslužili da ministarstvo vodi netko tko ne pokazuje nikakve osjećaje prema nama.”, rekao je Deur.

Dujmović za poruku Glavaševića na njegovom Facebook profilu, gdje je napisao, “Slatko je umrijeti za domovinu”, kaže da je dno dna.

“Dalje od toga se ne može pasti. Ovo je jedna sramota za kompletnu vlast. Mislio sam da postoji minimum morala. Jedino gdje se pokazuje konciznost u ovoj Vladi su ideološke stvari; Bleiburg i odnos prema braniteljima, a kada se radi o podjeli vlasti, gospodarstvu, tu nastaju svađe.”, komentirao Dujmović.

Bujanca je zanimalo i zašto zaposlenici ministarstva ne podržavaju branitelje.

“Što se tiče ministarstva, to ne možemo usporediti sa `trojkom`. Tu ima velikih ljudi koji pokazuju poštovanje, no oni ne smiju doći, iako neki imaju hrabrosti. Ne smiju jer im se zabranjuje. A od trenutka našeg prosvjeda Matić ne ulazi u zgradu na glavni ulaz. Boji se naroda”, rekao je Deur.

Deur je komentirao i autobuse, koje Ostojićevi policajci pregledavaju i zaustavljaju im prolaz.

“Autobusi su zaustavljeni i pregledavani kao 1991. godine kako se Beograd odnosio prema hrvatskom narodu. Oni su uvidjeli naše zajedništvo. Nećemo više trpiti poniženja. Najveći plan ove Vlade je da se izjednači jugoslavenska vojska s hrvatskim braniteljima.”, tvrdi Deur.

U emisiju se javila Štefica Kožulj, prijateljica i susjeda, koja je sa preminulom Nevenkom provela posljednje trenutke.

“Pri odlasku u toalet joj je pozlilo, okrenula sam je na bok, u besvjesnom stanju. Nena je znala imati epileptične napadaje pa sam pomislila da je to u pitanju. Vesela trojka je odgovorna za njezinu smrt. Ja sam kao supruga branitelja imala potrebu biti tamo”, rekla je Štefica.

Dujmović smatra da je ova Vlada pala one sekunde kada je prvi branitelj uhićen, pretučen i priveden u Vukovaru kada su se skidale ćirilićne ploče.

“Postoje neke stvari koje se ne smije ni pod koju cijenu dirati”, tvrdi Dujmović. “Vukovar i branitelji su te stvari. Tada je u moralom smislu vlada pala. Pompoznom listom za Registar branitelja su našli 40 spornih branitelja, ukinuli su jednu kategoriju, to su dragovoljci. Zašto ste to obrisali? Vi nemate kome za 15 godina reći da ste bili dragovoljac, jer ta kategorija više ne postoji.”, kaže Dujmović.

Deur nije htio ulaziti u priču o tome je li točno da je Glavašević nakon Vukovara izbjegao u Banjaluku. “Banjaluka mu je bila u Zagrebu.”, rekao je.

On je naglasio i kako poslije Tuđmana Hrvatska nema predsjednika.

“Matić pokušava stvoriti sliku da mi njega pokušavamo srušiti. Matić se nalazi u svim HDZ-ovim strukturama, SDP-ovima također. On je obojan svim zastavama, ne poznaje dijalog.”, istaknuo je Deur.

Dujmović se osvrnuo i na aktualnu vijest ovih dana o dolasku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u Remetinec.

“Nevjerojatno je kako je cijela stvar predstavljena javnosti. Mi smo na dva mjeseca do izbora. Bandić već dva mjeseca izjavljuje da želi izaći na glasanje. Bilo bi taktično da se uhićenja ne događaju dva mjeseca prije izbora. Nema dvojbe za tajming između uhićenja i suđenja Perkoviću i Mustaču. Ne vidim niti jedan kapitalni dokaz protiv Bandića. Onda kada je izvješteno koliko će novinara biti u Njemačkoj, bilo je jasno da se to neće pratiti.“, tvrdi Dujmović.

Obzirom da izlazi knjiga Tihomira Dujmovića, Hrvatska u raljama djece komunizma, Deur se osvrnuo na njezin naslov.

“2000. godine dolaskom Račana i Mesića ratni zapovjednici su umirovljeni. Imamo djecu komunizma; Pusić, Milanović i njihovi očevi rođeni su i živjeli su u Jugoslaviji. Poručujemo svima njima: spremni smo umrijeti poput Nevenke, neka ovdje ispred ministarstva bude hrvatsko groblje.”, izjavio je Deur.

Dujmović rezultate anketa  predsjednički izborima, kao ni o ostalim izborima smatra namještenima.

“Niti jedna anketa nije pogodila izbore u Sisku, Rijeci. Nova vlast bi trebala vidjeti tko se može baviti anketiranjem. Mislim da su namještene ankete. Nevjerojatno je da niti jedna anketa nije pogođena.”, kaže Dujmović.

On je komentirao i nedavne trzavice između Josipovića i Kujunđića.

“Meni se čini da u ovom trenutku ta priča izgleda kao ping pong. Imamo suđenje u Njemačkoj, žena je umrla ispred ministarstva, uz sve to ovo mi se čini kao nevažna tema, o drugim stvarima treba razgovarati.”, tvrdi Dujmović.

Deur se također osvrnuo na Bandićevo uhićenje.

“Bandić je uvijek bio korektan prema braniteljima. Naš liječnik je na listi Milana Bandića u skupštini, a mi smo često znali reći da je Bandić ministar branitelja.”, zaključio je Deur.

direktno.hr/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković: Sada se vidi da Vlada nije štitila Ivicu Todorića (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Ja sam zadnjih pet i pol mjeseci zajedno sa svim ostalim članovima Vlade koliko se ja sjećam od brojnih političkih aktera i komentatora bio optuživan da štitimo jednog čovjeka, da želimo prebaciti na porezne obveznike dug jedne privatne kompanije.

Sad odjedanput izgleda da te optužbe nisu točne.

Ne ulazeći u komentare gospodina Todorića, ono što ja imam reći jest da je naš jedini interes bio zaštiti interes hrvatskog gospodarstva. U tome smo uspjeli zahvaljujući zakonu koji smo donijeli, zahvaljujući mjerama koje su poduzete. Ne samo da su održana radna mjesta, nego je osigurana i opskrba Hrvatske u najuspješnijoj turističkoj sezoni. Dakle, temeljni cilj smo ostvarili.Nije bilo domino efekta, kazao je premijer Andrej Plenković u subotu na zagrebačkom Jarunu.

– Mi smo vlada koja poštuje pravnu državu. Ne miješamo se u pravosudna tijela i to je ono što našu stranku čini drugačijom – dodao je.

Na upit je li bilo pritiska na Ivicu Todorića da potpiše lex Agrokor, kako on to tvrdi u svojem novom blogu, kazao je da nije te da je jasno da je zakon donesen u skladu s Ustavom RH.

– Znate da su odredbe zakona bile takve da su se mogle aktivirati kada je to kompanija željela i nije bilo pritiska od strane Vlade. Naša pozicija je bila da restrukturiranje ima transformacijski učinak na hrvatsko gospodarstvo, mi smo otvoreni da se sve istraži. Jasno je da je zakon donesen u skladu s Ustavom RH. Ja znam što Vlada radi i kojim se načelima vodimo – kazao je.

Mislim da izjave koje kruže ovih dana po medijima pokazuju odvojenost jednog čovjeka od stvarnosti. Što se tiče trenutka i dana kada su gospodin Todorić i uprava Agrokora potpisali zahtjev za pokretanje izvanredne uprave, nije bilo nikakvih pritisaka, barem od strane moje ili od strane Vlade, koliko je meni poznato. A ono što bih željela istaknuti je da je taj zahtjev potpisala cijela uprava Agrokora, rekla je ministrica Dalić.

Podsjetila je da je Todorić još uvijek  upisan kao vlasnik društva Agrokor u Središnjem  klirinškom depozitarnom društvu (SKDD). On je i dalje upisan kao vlasnik i stoga kao vlasnik može u svakome trenutku doći sa sredstvima i ponuditi vjerovnicima da im isplati 40,2 milijarde kuna duga, kolika danas zanamo da je ta brojka, kazala je i ponovila da će konačnu brojku pokazati skoro revizorsko izvješće.

Na novinarski upit zašto se ona spominje u priopćenju, Dalić je kazala da se to mora pitati Todorića.

Dalić  je podsjetila da je mogućnost bankrota Agrokora do koje je doveo Todorić prijetila da više od 30.000 osoba u Agrokoru ostane bez posla, da više od 148.000 radnih mjesta dobavljača Konzuma bude ugroženo i da budu ugroženi brojni hrvatski sektori.

Na novinarski upit zašto je Todorić nakon pola godine promijenio strategiju prema Vladi, Dalić je odgovorila da ne zna. Meni to nije poznato. Kao što sam rekla, sve ovo što vidim po medijima meni izgleda kao govorenje čovjeka koji je u potpunosti odvojen od stvarnosti i koji u potpunosti ne povezuje kakva je gospodarska stvarnost, a kakva je stvarnost koja postoji u njegovoj glavi, kazala je.

Hoće li pismo Todorića naštetiti povjerenju prema Agrokoru, Dalić smatra da to treba pitati dobavljače. Obratite se dobavljačima i pitajte ih koja je praksa bolja, ova kada danas izvanredna uprava redovito plaća sve isporuke sukladno ugovorima i ugovorenim rokovima ili ona koja je postojala za vrijeme gospodina Todorića kada smo vidjeli da su mnogobrojni računi ostajali neplaćeni mjesecima, a i zbog čega toliko raspravljamo u proteklim mjesecima o starome dugu, izjavila je Dalić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Obilježena 26. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade

Objavljeno

na

Objavio

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu te polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Vukovaru je u subotu obilježena 26. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici branili Vukovar i okolicu 1991. godine u agresiji na taj dio Hrvatske.

Prisjećajući se događaja obrane Vukovara 1991. godine, ratni zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade Ivo Kovačić rekao je kako je unatoč činjenici da je ta postrojba podnijela najveći teret obrane Vukovara u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, 204. vukovarska brigada dugo vremena nakon rata nije bila priznata.

“Trebalo nam je 15 godina da dokažemo da smo postojali i da je postojala 204. vukovarska brigada. Neki ljudi koji su bili u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru držali su pisanu zapovijed u ladicama i nisu je htjeli pokazati javnosti”, kazao je Kovačić.

Po njegovim riječima, kroz 204. vukovarsku brigadu prošlo je oko 5500 boraca od kojih se 923 vode kao poginuli i nestali dok je ranjeno oko 1600 pripadnika postrojbe.

Predstavljena je i novoosnovana Udruga ratnih veterana 204. vukovarske brigade. Ona je, kako je pojašnjeno, osnovana radi “zaustavljanja degradacije 204. vukovarske brigade i bitke za Vukovar”.

“Kao udruga 204. vukovarske brigade nikada nećemo prihvatiti popis od 10.000 branitelja Vukovara. Ne možemo i nećemo se pomiriti sa zapisima Manolićeve komisije te ćemo ustrajati da Hrvatski sabor te zaključke proglasi ništavnima”, poručio je predsjednik Udruge Drago Adžaga.

Ratni zapovjednik obrane Vukovara 1991. godine Branko Borković je rekao da će unutar Udruge djelovati Klub ratnih zapovjednika te izvijestio o prvoj inicijativi koju su poduzeli. Već smo poslali zahtjev državnim tijelima da se dr. Juraju Njavri oda počast tako da se vojna bolnica u Zagrebu nazove po njemu, kazao je Borković.

Rekao je kako će se kroz Klub zapovjednika izvršiti i cjelokupna verifikacija svih događanja tijekom obrane Vukovara te će se zahtijevati da se ispravi sve ono što je, kako je kazao, “isfabricirano kako bi se obrana Vukovara degradirala i prikazala na krivi način”.

facebook komentari

Nastavi čitati