Pratite nas

Naši u svijetu

Deutsche Welle: Erdoganova posljednja šansa

Objavljeno

na

Demonstracije protiv Erdogana

Demonstracije diljem zemlje protiv turskog šefa vlade Recepa Tayyipa Erdogana i protiv njegovog oštrog djelovanja prema oporbenim snagama i brutalno postupanje turske policije protiv erdoganprosvjednika, koje je on podržavao; na tisuće uhićenih i ozlijeđenih, troje smrtno stradalih i kaos, koji ugrožava do sad pozitivan gospodarski razvoj Turske i masovni turizam. Vijesti i slike u zemlji i u inozemstvu posljednjih dana zadaju velike brige kad je u pitanju budućnost Turske, budućnost jedne za Europu i regionalnu ravnotežu moći važne zemlje NATO-a, smještene na zemljopisnom rubu Starog kontinenta.

Prije nego je krenuo na putovanja u Maroko, Tunis i Alžir, Erdogan je još oštro kritizirao pripadnike oporbe te isključio mogućnost da im popusti. Naprotiv, on je oporbi prijetio: Ulažem velike napore kako bi polovicu turskog stanovništva udaljio od izlaska na ulice..Erdogan je ovim riječima aludirao na gotovo 50 glasača koji su njegovoj religioznoj “Stranci za pravdu i razvoj” (AKP) osigurali apsolutnu većinu u Parlamentu.

Upravo na ovom mjestu je predsjednik države Abdullah Gül uložio svoje napore za smirivanjem situacije. “Demokracija se ne sastoji samo od izbornih pobjeda”, rekao je Gül. A nakon razgovora s njim je i Erdoganov zamjenik, Bülent Arinc, izjavio da je preoštro postupanje policije protiv zaštitara okoliša proteklog vikenda u Istanbulu bio razlog za eskalaciju.

Erdogan ne bi trebao biti ohol

Istodobno se Arinc ispričao miroljubivim demonstrantima, kojima je prvotno bilo stalo samo do spašavanja jednog malog parka na središnjem istanbulskom trgu Taksim od Halit-Ergenc-Sulejman2ErdoganErdogan doduše nije prorok, a nije ni uznesen na nebo, već je samo odradio jedno zemaljsko putovanje u inozemstvo. Pa ipak, on bi svoju vjeru u milost, trebao iskoristiti za sebe i pokušati napraviti preokret – dalje od oštrog djelovanja protiv onih koji razmišljaju drukčije, protiv njemu nezgodnih medija i protiv njegovih kritičara u turskom društvu. Predsjednik Gül i njegov zamjenik Arinc su mu već utrli put. To je Erdoganova zadnja šansa po pitanju promjene njegove oštre politike.realiziranja nepotrebnog prestižnog građevinskog projekta. Bila je to isprika koju su oporbenjaci očekivali od Erdogana – no, on zbog svoje oholosti nije bio spreman na ovaj korak.

Možda će se to promijeniti nakon što se vrati iz sjeverne Afrike. Protekla noć (sa srijede na četvrtak) je u islamskom svijetu bila sveta noć, u kojoj je prorok Muhamed uzašao kod Allaha i vratio se na Zemlju s porukama mira. Sure u Kur’anu koje je Muhamed zatim proširio i obveza na molitvu je bilo povezano s milošću Allaha, koji je, osim pobune protiv njega, bio spreman na oprost svih grijeha.
Baha Güngör, Baha Güngör

Erdogan doduše nije prorok, a nije ni uznesen na nebo, već je samo odradio jedno zemaljsko putovanje u inozemstvo. Pa ipak, on bi svoju vjeru u milost, trebao iskoristiti za sebe i pokušati napraviti preokret – dalje od oštrog djelovanja protiv onih koji razmišljaju drukčije, protiv njemu nezgodnih medija i protiv njegovih kritičara u turskom društvu. Predsjednik Gül i njegov zamjenik Arinc su mu već utrli put. To je Erdoganova zadnja šansa po pitanju promjene njegove oštre politike.

Odgovorne pozvati na odgovornost

Oporba bi na ovu promjenu zasigurno reagirala. Vjerojatno će i dalje biti onih koji će izazivati kaos i provocirati sukobe s policijom. u-nemirima-u-turskoj-povrijedjeno-53-civila-i-29-policajaca-uhapseno-preko-900-ljudi 7Ali oni ne smiju više predstavljati sve miroljubive protivnike i kritičare Erdogana. Turska policija se također mora ispričati zbog svoga postupanja koje je nespojivo s propisima pravne države te se iznova formirati. Zbog toga je i od velikog značaja da se krivci za brutalnost protiv sudionika demonstracija diljem zemlje pozovu na odgovornost. Erdogan ne bi trebao prezati ni od toga da otpusti svoga ministra unutarnjih poslova.

Ukoliko to ne učini, on riskira svoju vjerodostojnost kao vjernik musliman. Nakon što su svjetovni nositelji dužnosti, poput predsjednika i njegovog zamjenika utrli put obratu, Erdogan bi, ako ne popusti, djelovao protiv mirovnih zapovijedi proroka Muhameda, koji je prema Kur’anu, svetoj knjizi muslimana, objavio i propovijedao milost Božju.

Deutsche Welle

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati