Pratite nas

Pregled

Dežulovićev uvredljivi tekst o protivnicima Gay parade Slobodnu stoji 350 tisuća kuna

Objavljeno

na

Presudom Općinskog suda u Splitu “Slobodna Dalmacija” dužna je platiti na račun Stjepana Loze i drugih tužitelja sveukupno 350 tisuća kuna zbog uvredljivog i klevetničkog pisanja iz pera Borisa Dežulovića oko angažmana građana koji su tražili uskraćivanje suglasnosti za održavanje “Gay parade” u Splitu, 2012. godine.

Prvostupanjska presuda na tužbu koju su podignuli Stjepan Lozo i drugi protiv “Slobodne Dalmacije”, uručena im je danas, a njom je “Slobodna Dalmacija” dužna je isplatiti 250 tisuća kuna plus kamate, ukupno preko 300 tisuća kuna na ime odštete, te 34 tisuće kuna plus kamate, ukupno oko 45 tisuća kuna, dakle sveukupno oko 350 tisuća kuna.

Kompletan tužbeni zahtjev koji je predanoj splitskom Općinskom sudu 24.kolovoza 2012. je usvojen. U njemu tužitelji navode da je u Slobodnoj Dalmaciji 28. svibnja 2012. godine objavljen tekst s krajnje uvredljivim naslovom „Za njih bi bilo bolje da Bog ne postoji“, a u kojem su navedeni tužitelji imenom i prezimenom, definirani i prezentirani širokoj javnosti najgrubljim uvredama i kvalifikacijama, a sve iz razloga jer su izrazili svoj stav i mišljenje o održavanju „Gay parade“ u Splitu te su obrazložene razloge o traženju uskraćivanja suglasnosti za održavanje toga skupa uputili gradonačelniku Splita Željku Kerumu, načelniku policije Ivici Tolušiću te županu Anti Sanaderu, stoji u obrazloženju presude sutkinje Eneje Stejskal Kanazir.

U spornom tekstu od dvije novinske stranice, stoje i dva krajnje uvredljiva podnaslova „desničarska stoka“ i „katolički talibani“, a višestruko se kroz tekst ponavlja izravna osobna uvreda „gnjide“, dok je ispod teksta objavljena i fotografija tužitelja. Pored uvreda u tekstu je iznesena i kleveta iz koje je izvedena gruba insinuacija i podvala, kojom se tužitelje stavlja u odgovornost za sudbinu djevojke Antonije Bilić, nestale neposredno prije održavanja gay pridea 2011. u Splitu, kada su zbog osiguranja pridea angažirane znatne policijske snage, piše u obrazloženju presude.

“Zadovoljni smo presudom, koja je ozbiljna i teška, ali težak je i delikt koji je počinjen prema nama kao državljanima Hrvatske i kao osobama”, rekao je za narod.hr jedan od tužitelja Stjepan Lozo u tužbi protiv SD i dodao da drže da su parnica i sama presuda značajne za hrvatsko društvo i demokraciju te o njoj žele izvjestiti hrvatsku javnost.

“Ovo je prvi, ili jedan od prvih slučajeva da se donosi presuda u korist onih koji nisu spremni napustiti demokratska načela pred agresijom nedemokratskog, destruktivnog razvratničkog komplota. Vrijedi braniti svoju čast, svoj dom i univerzalna demokratska načela”, izjavio je Stjepan Lozo za narod.hr.

“Demokratski deficit u Hrvatskoj poprimio je nevjerojatne razmjere, dakle pali smo po našim životima ispod razine koju smo imali do 1989. godine, tako da državljani Hrvatske trebaju uzeti stvar u svoje ruke kao građani, simbolično trebaju uzeti svijeće u ruke i izboriti se za ponovnu demokraciju u Hrvatskoj koja je ugrožena. Tu ne trebamo žaliti nikakve žrtve”, zaključio je Lozo.

“Nama je jako drago što se ova presuda ovako dogodila i očekivali smo pozitivnu presudu”, rekao je Lozo i dodao da ne vide prostor da bi županijska razina ovu nepravomoćnu presudu mogla osporiti, jer je i ovakva prvostupanjska presuda vrlo kvalificirana i izuzetno značajna.

narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Todorić: Ispričavam se svima koji zbog mene trpe sramotnu torturu

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić u srijedu navečer oglasio se na svom blogu nedugo nakon što mu je sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio istražni pritvor.

“Političkoj samovolji pravna je država odlukom o odbačaju zahtjeva za određivanje pritvora za Agrokorove managere uhićene u prekjučerašnjoj predstavi stala na kraj.

Ispričavam se svim časnim ljudima koji su, zbog političkog progona mene, morali proživjeti ovu sramotnu torturu.

I zbog svih njih neću se prestati boriti za istinu koja će razobličiti ovu montiranu političku kampanju i sve njezine aktere.

Uhićenja koja su dogovorena na subotnjem sastanku u kabinetu premijera Plenkovića, a kojem su prisustvovali i ministri Božinović i Dalić te predsjednik Sabora Jandroković, sada su i pravno postala izrugivanje pravnoj državi i iskazivanje političke samovolje i nastavak političkog nasilja kako bi se prikrio vlastiti kriminal koji je donio neustavni Lex Agrokor.

Ovo je neviđeni politički proces, politika premijera Plenkovića donijela je Lex kojim je oduzeto privatno vlasništvo, ta je ista politika ovlastila ministricu Dalić da kreatora Lexa Antu Ramljaka imenuje izvanrednim povjerenikom i izvrši otvorenu pljačku kroz Knighthead fond i njihove pomagače. Ta je ista politika donijela i odluku o posebnom transferu 5 milijuna kuna DORH-u samo za istragu Agrokora pa i time potvrdila da pokreće politički proces, a tim činom ponizila i samo Državno odvjetništvo.

Plenkovićeva politika kroz djelovanje ministrice Dalić i njihovih pomagača u Agrokoru Hrvatskoj čine zastrašujuću financijsku, političku i društvenu štetu i za to će morati odgovarati.”

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski predsjednik Vladimir Putin danas su izrazili želju dati novi zamah zapostavljenim odnosima Hrvatske i Rusije, “na temelju jednakopravnosti i međusobnog poštovanja”.

“Završili su naši pregovori s predsjednicom Republike Hrvatske i prošli su u konstruktivnom smjeru i potvrdili su usmjerenje dviju zemalja za razvitak suradnje. Hrvatska je važan partner Rusiji na Balkanu. Tijekom ovog vremena odnosi su dobili raznovrstan karakter. Danas smo ja i predsjednica Hrvatske razmotrili konkretne mjere za suradnju.

Posebnu pozornost usmjerili smo na gospodarsku suradnju. Smatramo da ove godine imamo dobru mogućnost da vratimo robnu razmjenu na pretkrizno razdoblje. Velike nade u smislu proširivanja kontakata vežemo za poslovni forum koji će se održati sutra u Moskvi, rekao je Putin nakon sastanka s Grabar-Kitarović u Sočiju.

Grabar-Kitarović je istaknula da Hrvatska, kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah nakon značajnog razdoblja posustajanja. “Ovo mjesto mnogi uspoređuju s kolijevkom hrvatskog turizma, Opatijom.

Razgovarali smo o nizu tema. Širina tema naših razgovora potvrđena je i potpisivanjem nizom akata o suradnji. Hrvatska kao odgovorna članica EU i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Izražena je obostrana želja za nastavak suradnje. U tom duhu Putina sam pozvala na uzvratni posjet Republici Hrvatskoj i nadamo se da će se taj posjet ostvariti sljedeće godine, prenosi N1.

Raspravili smo manja otvorena pitanja u našim odnosima i utvrdili primjere uspješne suradnje, koji u oživjeli rusko-hrvatske gospodarske odnose. Rusija je Hrvatskoj značajan gospodarski partner i želimo nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju.

Pozdravila sam sva ruska ulaganja i spremna sam zalagati se za svaki oblik uzajamnih ulaganja koja su u skladu s postojećim okvirom. Upoznala sam Putina s nizom zakonskih promjena u Hrvatskoj. Iako i Hrvatska nastoji ostvariti diverzifikaciju, suradnja s ruskim tvrtkama se nastavlja.

Predsjedniku Putinu predstavila sam i inicijativu triju mora. Ovo je inicijativa za koheziju srednje Europe i EU u cjelini, a ne protiv. Ona nije usmjerena protiv Rusije ili Njemačke, nego je usmjerena na suradnju s drugim državama na pojedinim projektima. Razgovarali smo i o jačanju kulturne i znanstvene suradnje. Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužne zaštite kršćana u svijetu.

Obnovom crkve u Crikvenici mogla bi se početi služiti i liturgija”, rekla je Grabar Kitarović. Pozvala je Putina u Hrvatsku nadajući se da bi se to moglo dogoditi iduće godine, a HRT ekskluzivno doznaje da će Vladimir Putin prihvatiti poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i posjetiti Hrvatsku.

 

facebook komentari

Nastavi čitati