Pratite nas

Zanimljivosti

Đikić o otkriću karijere, kemijskoj reakciji koja kontrolira život i smrt:

Objavljeno

na

Najnovije otkriće poznatog hrvatskog znanstvenika, Ivana Đikića. S njim je o njegovom velikom otkriću proteina koji sudjeluju u čišćenju stanica razgovarala naša Ivanka Čuljak na Novoj TV, piše Dnevnik.hr

”Bit će uskoro jedno od vodećih otkrića koje ću objaviti do kraja godine, to je jedno od mojih najvećih otkrića do sad u karijeri. A radi se o jednoj kemijskoj reakciji koja se događa u našim stanicama i koja kontrolira život ili smrt stanice i o tome će uskoro biti u javnosti obaviješteno”, baš kao što je prije manje od mjesec dana Đikić i najavio u Dnevniku Nove TV, objavio je svoje najveće znanstveno otkriće dosad.

”Znači otkrili smo novu kemiju koja regulira životne procese ta kemija otkrivena je kod bakterije legionela koja uzrokuje upalu pluća, mi vjerujemo da ovim otkrićem možemo pomoći liječenju upalnih bolesti ali to otvara i potpuno nova nova područja gdje još uvijek ne znamo koja je važnost toga što smo otkrili”, rekao je znanstvenik Ivan Đikić.

U suradnji s farmaceutskom industrijom, cilj je ovo bazično otkriće čim prije primijeniti u liječenju. ”Pokušat ćemo u sljedećih godinu dana analizirati koliko se to brzo može primijeniti u jedno stvaranje novog lijeka koje bi bilo revolucionarno i koje bi se koristilo potpuno neovisno od antibiotika”, dodaje Đikić.

Naš ugledni znanstvenik skromno ističe kako je ovo uspjeh njegova tima. ”Jako sam ponosan na svoj tim u Frankfurtu, od četiri znanstvenika koji je unutar šest mjeseci napravili ovo veliko znanstveno otkriće, ali i kolega Ivan Matić koji je moj student”, kazao je Đikić.

Neke zasluge prepisuje i Medicinskom fakultetu u Splitu. Pofesor dr. sc. Janoš Terzić s medicinskog fakulteta u Splitu pojasnio je što otkriće znači za pacijente.

”Iz mnogih temeljnih otkrića su proizašli mnogi benefiti za obične ljude, na temelju sličnih istraživanja pronađeni su načini kako proizvesti inzulin koji danas uzimaju mnogi pacijent”, kaže Terzić.

Osim o njegovim znanstvenim dostigućima i o Đikiću samo riječi hvale. ”On je jedan od rijetkih vrhunskih znanstvenika koji intenzivno surađuje sa hrvatskim znanstvenicima, ne samo da su suradnje savjetovanje već on i materijalno pomaže naš rad ovdje u Splitu”, dodaje Terzić.

A ono što bi Hrvate posebno moglo zanimati je ono na čemu naš znanstvenik svjetskog glasa – trenutačno radi.

”Uskoro će izaći još jedan rad, gdje smo objasnili na koji način salmonela luči svoje toksine, u crijevima, što to znači za stanicu”, kaže Đikić.

Osim znanstvenih, Đikić nam je otkrio i svoje privatne planove. ”U Americi sam godinu dana, radim na farmaceutskoj industriji G, ostat ćemo do sljedećeg srpnja, kad se vraćam u Hrvatsku. Prvi odlazak će biti u Brela gdje se trebam dobro odmoriti sa obitelji, gdje idemo svake godine i stvarno uživamo”, kaže Đikić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

U VUKOVARU PODIGNUT SUHOZIDNI ZAVJETNI KRIŽ

Objavljeno

na

Objavio

U Vatikanskoj ulici nasuprot Vodotornja u Vukovaru, hrvatski  branitelji  s otoka Paga  izgradili su suhozidni križ, koji je posvetio gvardijan fra Ivica Jagodić iz Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

“Skupa s našim braniteljima UHVDR-a već smo napravili puno suhozidnih križeva, a sada smo željeli jedan  pokloniti gradu Vukovaru. Ovo je bilo nešto posebno, Vukovar je grad heroj i svi oni koji su sudjelovali u izgradnji ovog križa napravili su ga s puno emocija. To je hrvatski simbol koji je grad Vukovar zaslužio i ovaj križ za Vukovar predstavlja svu patnju i sve ono što su Vukovar i njegovi branitelji prošli tijekom Domovinskog rata. Križ koji je rađen u Vukovaru, bio je gotov za tri sata, a radilo ga je 54 hrvatska branitelja s otoka Paga”, istaknuo je Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga, javlja Glas Slavonije.

Foto/Grad Vukovar

Davor Fabijanić, predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskoga rata s Paga i zamjenik gradonačelnika, rekao je da su se za ovu lokaciju odlučili jer je nedaleko od prepoznatljivog vukovarskog simbola stradanja- Vodotornja s kojeg će se vidjeti suhozidni križ koji je podignut kao simbol žrtve i patnje, ali i simbol zajedništva.

 

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava za ovu hvale vrijednu akciju izrazio je riječi zahvale… pa je i na Facebooku poručio:

 

“Posvetili smo suhozidni križ koji su Vukovaru na dar izgradili prijatelji s Paga na čelu s gradonačelnikom Antom Fabijanićem i udrugom HVIDR-a Pag.

Ovaj je križ simbol patnje koju su Vukovarci i hrvatski branitelji Vukovara podnijeli. Grad Vukovar rado je prihvatio ovaj hrvatski simbol i promiče vrijednosti iz Domovinskog rata. Također, ovo je autentična priča o hrvatskom zajedništvu izraslom upravo na tim vrijednostima.

Hvala vam, dragi prijatelji što Vukovar uvijek nosite u srcu i što ste s velikom energijom i pijetetom Vukovarcima učinili ovu gestu te ugradili dio sebe kao trajni podsjetnik na značaj koji Vukovar ima u srcima pravih domoljuba diljem Hrvatske i šire!”, napisao je Ivan Penava.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

(VIDEO) Iznenađenje za mladu i goste: Njemački mladoženja po prvi put pričao na hrvatskom jeziku i sve oduševio

Objavljeno

na

Objavio

Na jednoj svadbi mladoženja je priredio iznenađenje za mladu.

Obratio se mladi i svim svatovima na hrvatskom jeziku, priznajući na kraju da hrvatski ne razumije i da je sve naučio napamet.

Simpatični je mladić priznao da je svoj govor naučio napamet, a supruzi Mariji nije rekao da će ga držati kako ona ne bi bila nervozna. I iz njenih se reakcija vidi da je iznenađena. A ako ga nakon ovog govora ostavi, rekao je, otići će živjeti s ujakom u Livno i biti čoban.

Pogledajte video koji je objavio Foto studio Micko:

facebook komentari

Nastavi čitati