Pratite nas

Pregled

Dino Rađa nastupom za SFRJ – nepostojeću tvorevinu, izdao svoju Hrvatsku!

Objavljeno

na

Ono što se sinoć dogodilo u Beogradu bio je sumrak hrvatske košarke, za državu koja ne postoji, za državu čija je vojska izvršila fašističku agresiju na Republiku Hrvatsku, u prijateljskoj utakmici, zaigrali su i hrvatski košarkaši, kako smo već pisali posebno nadahnut bio je Dino Rađa, koji je predvodio zločinačku, propalu, nepostojeću tvorevinu do pobjede protiv SSSR-a i bio nabolji igrač u dvorani Pionir pred 2000 gledatelja, očito ni srpsku publiku ovaj groteskni dernek nije zanimao. Govorimo o Jugoslaviji i ‘utakmici’ te nepostojeće tvorevine protiv također nepostojećeg SSSR-a.  Nedostajali su samo Tito i Staljin.

Dino Rađa igrajući za ‘svoju zemlju’ u Beogradu bio je posebno nadahnut, dok se od hrvatskog dresa, polakomljen novcima koje je zarađivao u inozemstvu dok su branitelji ginuli diljem Hrvatske, dok je JNA rušila kuću po kuću u Vukovaru, oprostio gotovo u tinejdžerskim godina, za razliku od jednog Kukoča koji je posljednji puta nacionalni dres obukao prije skoro 14 godina. Radi se o Rađi, radi se o košarkašku, koji je zajedno s ostalim reprezentativcima Hrvatske napustio postolje za dodjele medalja 1995. godine na Europskom prvenstvu. Hrvatska je tada bila treća dok je Jugoslavija osvojila zlato, svirala se himna koja se i sinoć mogla čuti u Beogradu – ‘Hej Slaveni’.

Ne, ovdje se ne radi o jugonostalgiji, ovdje se radi o puzajućoj izdaji, ovdje se radi o debilizmu kojeg nije spriječio ni Hrvatski košarkaški savez, u debilzmu je sudjelovao i Jovanovićev čovjek od povjerenja, Petar Skansi, ali i Mirko Novosel, koji se pod stare dane vratio kući, u svoju Jugoslaviju – neka mu je sa srećom, no, u svom glavnom gradu ova sramota od sportskog djelatnika nije ostala. Bio je tu i Aramis Naglić, nekadašnji igrač splitskog košarkaškog klub ‘Jugoplastika, Split, POP 84′, kako god nazvali klub koji je pod Rađinim vodstvom propao, iako je Rađa bio vrhunski košarkaš koji je u Split donosio i europska zlata.

Dernek u Beogradu srušio je pozlatu s Dine Rađe, koja se ionako istopila posljednjih godina u Splitu, kada Split pao najniže grane u svojoj povijesti. Dino Rađa prije 19 godina bio je u Kninu, nakon Oluje, na poziv predsjednika Tuđmana, gdje je stigao kako bi popio kavu povodom oslobođenja Knina, ovim činom, ovim dernekom u Beogradu, nekoć veliki košarkaš, no ne zato nužno i veliki čovjek, pljuno je na Knin, na Kninsku tvrđavu i na prvog hrvatskog predsjednika čiji je devedesetih godina bio veliki poklonik. Uostalom, Dino Rađa je tijekom Račanovog režima bio jedan od mnogih hrvatskih sportaša koji su potpisali peticiju za hrvatske generala s kojima se brutalno obračunao bivši ustašoid, Stjepan Mesić, koji je prema svjedočenjima nevjerodostojnog ratnog zločinca, Veljka Kadijevića, predlagao takozvanoj JNA da uhiti Franju Tuđmana kako bi se on, dakle, Mesić, dočepao vlasti.

Treba li reći da su režimski mediji, mediji koji su toliko puta osakatili hrvatske građane borbom za vlastite interese koji nisu uvijek bili i interesi građana, blagoslovili beogradski groteskni cirkus?

Što očekivati od čovjeka koji je prije dva dana za srbijanske medije rekao da bi učinio isto ono što i Vlade Divac 1990. godine, dakle, zgazio hrvatsku zastavu? Dakako, i opet je riječ o Dinu Rađi.

U video isječku pogledajte što Rađa govorio o predsjedniku Tuđmanu, i ne samo Rađa.

[vsw id=”zxygrDnYvLY” source=”youtube” width=”625″ height=”370″ autoplay=”no”]

glas brotnja

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Grčka će modernizirati svoju flotu F-16, Hrvatskoj nude 12 zrakoplova u starijoj verziji

Objavljeno

na

Objavio

Američki State Department odobio je paket nadogradnje F-16 zrakoplova Grčkih (Helenskih) zračnih snaga za koji se pretpostavlja da bi Grčku koštao oko 2,4 milijarde dolara.

Konkretno, tim bi se paketom nadogradila grčka flota F-16-ica u Block 30, Block 50, Block 52+ i Block 52+ Advanced konfiguracijama, a svi bi se nadogradili na najnoviju F-16V (Viper) konfiguraciju.

Prema američkoj Agenciji za obrambenu suradnju, u paketu su ponuđene sve nužne komponente da se 123 F-16C i F-16D borbena zrakoplova (od ukupno 155 koliko ih se nalazi u sastavu Grčkih zračnih snaga prema podacima World Air Forces) moderniziraju na F-16V standard koji je kompanija Lockheed Martin prvi put predstavila 2012. godine. To znači da bi po zrakoplovu Grčka modernizaciju platila nešto manje od 20 milijuna dolara, piše Defense news, prenosi jutarnji list

– Ova nadogradnja bi Grčkoj pomogla da odvrati potencijalne regionalne prijetnje, da ojača svoju obranu i da provodi protu-terorističke operacije – stoji u objavi Agencije za obrambenu suradnju.

Ova vijest objavljena je tijekom posjeta grčkog premijera Aleksisa TsiprasaWashingtonu, gdje se se susreo s predsjednikom SAD-a, Donaldom Trumpom. Američki predsjednik, poznat po oštroj kritici država članica NATO pakta koje ne troše najmanje 2% svojeg BDP-a na obranu na što ih pakt obvezuje, očekivano je pohvalio Grčku zbog želje da modernizira flotu.

– Oni moderniziraju flotu svojih F-16 zrakoplova. A to je fantastičan zrakoplov – rekao je Trump prije sastanka s Tsiprasom, a prenosi Drive Warzone.

Ako do modernizacije zaista dođe grčki F-16 dobili bi novi APG 83 aktivni elektronički radar (AESA), nove kompjutore, nove sustave navigacije, nove multifunkcionalne displeje, napredniji sustav podatkovne veze i tako dalje…

Inače, na F-16V standard već se počela modernizirati flota F-16-ica Zračnih snaga Tajvana, a nova 22 F-16V naručio je Bahrein koji će to u kompletnom paketu opreme i obuke platiti 2,78 milijardi dolara.

Na kraju, podsjetimo da su i Grčka i SAD dale ponude za prodaju 12 borbenih zrakoplova Hrvatskoj, uz to da su Grci ponudili F-16 Block 30 varijantu, dok su Amerikanci ponudili potpuno novu F-16 Block 70/72 varijantu, vrlo sličnu gore spomenutom F-16V standardu na koji bi se nadogradili grčki lovci. Uz njih su pondu dali i Izraelci (riječ je, navodno, o njihovim Barak i Braaket varijantama F-16 zrakoplova) te Šveđani koji su ponudili svoje JAS 39 Gripene C/D.

Vojni analitičar Jan Ivanjek za Globus je procijenio da bi u slučaju da Hrvatska kupi grčke F-16-ice, naša država osigurala prevlast u zraku na 10 do 15 godina, nakon čega bi njihovu eventualnu modernizaciju na F-16V standard platila do 50 milijuna dolara po komadu. Novi američki F-16 block 70/72 borbeni zrakoplovi bi pak Hrvatsku koštali oko 90 milijuna dolara po komadu, s obukom i logistikom, procjenuje Ivanjek.

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Damir Krstičević: Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Uspostava tog sustava strateški je cilj definiran nedavno donijetom Strategijom nacionalne sigurnosti.

Damir Krstičević, ministar obrane, predstajući zakonski prijedlog o sustavu domovinske sigurnosti, najavio je za iduću godinu i prvu vježbu.

“Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti”, rekao je Krstičević, dodajući da je vrlo bitno i da se izradi priručnik za upravljanje kriznim situacijama.

“Nacionalna sigurnost i gospodarska sigurnost moraju ići ruku pod ruku”, rekao je Krstičević.

Zakon o sustavu domovinske sigurnosti

Konačni prijedlog zakona definira sustav domovinske sigurnosti kojega čine resursi unutarnjih poslova, obrane, sigurnosno-obavještajnog sustava, zdravstva, civilne zaštite, službe vanjskih poslova, gospodarstva, te drugih tijela koji organizirano i koordinirano obavljaju poslove prepoznavanja, procjene, smanjenja i/ili uklanjanja sigurnosnih rizika od značaja za nacionalnu sigurnost Hrvatske.

Uspostava sustava domovinske sigurnosti strateški je cilj definiran u Strategiji nacionalne sigurnosti, koja je napravljena i usvojena nakon 15 godina, poručuje potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Središnje tijelo za sustav domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost, kao tijelo koje usmjerava rad sustava domovinske sigurnosti, a ne samo sigurnosno-obavještajnog sustava. Uspostavlja se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, kao međuresorno tijelo koje ima nadležnost koordiniranja i usklađivanja razvoja sposobnosti sustava domovinske sigurnosti.

“Sustav domovinske sigurnosti jamčit će građanima da Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto odgovoriti na bilo koju ugrozu i opasnost”, kazao je Krstičević.

Uz spomenuti zakon trebaju raspraviti i predloženu Nacionalnu strategiju razvojne suradnje Hrvatske do 2021. godine te nekoliko izvješća, među njima i Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za prošlu godinu.

facebook komentari

Nastavi čitati