Divna priča o herojstvu i opstanku malog, ali ponosnog hrvatskog naroda

4

Poštovani prijatelji !

Devetnaest godina od oslobodilačke operacije hrvatskih snaga HV-a i HVO-a i specijalne policije HRHB pod kodnim imenom Maestral u kojem je od srpskog agresora oslobođen kraljevski hrvatski grad Jajce niti je kratko a bome ni dugo vrijeme. Ovaj grad s pravom nosi pridjeve:i hrvatski i kraljevski. Od stoljeća sedmog smo tu na rijeci Plivi na ovom divnom ozemlju. Tu su izbrojane godine ponosa i slave Hrvatskog kraljevstva u Bosni. Ovaj grad pamti i ne zaboravlja sve svoje osvajače i zatirače slobode, ali i svoje osloboditelje, i evo im redovito svake godine na obljetnicu želi izreći hvala.

Jajce_Bosnia_Hertegovina_vodopad pliveOva se obljetnica želi prisjetiti svih onih divnih i časnih ljudi, hrvatskih branitelja, koji su s ovim gradom postali jedno za sva vremena. Hrvatskih branitelja koji su za njegovo oslobođenje i slobodu dali svoje živote, dali svoje dijelove tijela i duše. Želi ih pozdraviti, reći im da nisu zaboravljeni, želi ovom obljetnicom iskazati poštovanje njihovim obiteljima. Ova obljetnica želi iskupiti veterane Domovinskog rata HV-a, HVO-a koji su u Maestralu bili srpemni na iste žrtve, i samo su Božjom voljom evo u životu.

Ova obljetnica želi naučiti iz povijesti ovog grada i povijesti našeg naroda u Herceg Bosni. Želi u svijest vratiti onu tako poznatu:povijest je učiteljica života. I ona se zna ponavljati. Ona, naime ljubi ponavljanja i ljubi ista mjesta. Već smo naučili da je naš hrvatski narod na ovoj hrvatskoj zemlji od svojih početaka za svoju opstojnost bio uvijek bitke za goli život i ognjište, i tu su se bitke uvijek događale na istim mjestima. Jedno od tih mjesta je hrvatski kraljevski grad Jajce. Povijest naglašava svu važnost i značenje za narod onih koji su zemlju i narod proslavili i sačuvali svojom žrtvom i svojim vlastitim životom. Ona mu se, povijest, u obljetnicama, pa tako i ovoj danas, s poštovanjem klanja.

No, povijest želi naglasiti i onu drugu stranu jednog te istog života jednog te istog naroda i jedne te iste zemlje i grada. Pamti ona i one koji su neprijatelju izdavali svoj narod, svoje zemlje, svoje gradove. Pa nam Bosna šaptom pade. I srami se do boli Radaka i Radakovih stijena. Izdajice su gore od neprijatelja, i samo su oni kadri porobiti i najutvrđenije utvrde, u roblje dati djecu i starce, zatrti dostojanstvo naroda i zemlje. I to nas obljetnice opominju.

Ovo danas govori o slavi i ponosu hrvatskog naroda i ovoga grada. Govori o sinovima koji su na tezulju slobode bez pogovora stavili svoje živote. Govori o dostojanstvu Hrvatske Republike Herceg Bosne i njenih bojovnika Hrvatskog vijeća obrane. Priča divnu priču herojstva jednog malog , ali ponosnog hrvatskog naroda koji je usprkos tolikim zavojevačima ovih prostora uz zagovor sv. Ive i Majke Božje opstao sva ova stoljeća i danas je tu. Zato ovaj grad, ova zemlja i ovaj hrvatski narod slavi ovu 19.obljetnicu oslobođenja hrvatskog kraljevskog grada Jajca . Neka je poginulim bojovnicima vječna slava i mir vječni. Neka mi živi učimo iz povijesti i čuvamo krvlju stečenu slobodu.

General Zbora HVO-a Stanko Sopta

kamenjar.com

facebook komentari

  • peppermintt

    Na ponos narodu svom hrvatskom, bojovnici HV-a HVO-a, Hvala !

  • tvigi

    Pozdrav Domovini!

  • Svi oni koji su svoje živote dali za ideale hrvatske države i u obrani iste od 1918 pa do današnjih dana su u svojim vječnim snovima i vječnom počitku zadovoljni, jer im se je san ostvario i na njihova mjesta su došli drugi i mlađi hrvatski naraštaji koji su uskočili u njihove vijničke čizme. Svi Hrvati bez iznimke će im se sada pokloniti, osim šačice arvatskih antifašista Stjepana Mesića kova i njegovih istomošljenika, a to su oni koji su crvenom farbom vandalistički poprskali spomenik hrvatskih bojovnika u Splitu. Molim da svi uzmu o obzir da ima častnih i vrlo dobrih državotvornih Hrvata sa prezimenom “Mesić”, te bi bilo uputno da se svakog puta u spominjanju imena izdajice Stjepana Mesića, da se njegovo ime spomene, tako dfa se uoči razlika između tog izdajice Stjepana Mesića i onih poštenih Mesića.

  • peppermintt

    Zanima me kada će bojovnici HVO-a pokrenuti inicijativu u BiH kojom bi se odavala počast žrtvi hrvatskog naroda u BiH, jednako kao što se odaje počast žrtvi Vukovara. Može to zajedničko mjesto sjećanja i ponosa biti upravo Jajce, ili Bugojno ili neko drugo mjesto stradanja Hrvata u BiH…