Više od 15 milijuna djece u svijetu bilo je izloženo ekstremnom nasilju, razaranju i prisilnom raseljavanju 2014. godine

3

Više od 15 milijuna djece u svijetu bilo je izloženo ekstremnom nasilju, razaranju i prisilnom raseljavanju 2014. godine, priopćio je u ponedjeljak UNICEF.

“Djecu ubijaju dok uče u učionicama, dok spavaju u svojim krevetima; …otimaju ih, muče, novače, siluju pa čak i prodaju kao robove”, rekao je šef UNICEF-a Antony Lake. “Nikada u nedavnoj povijesti nije bilo toliko djece izložene neizrecivoj brutalnosti”, kazao je, prenosi rtl.hr.

UNICEF je izvijestio da je više od 15 milijuna djece bilo izloženo nasilju na područjima sukoba u Iraku, Siriji, Gazi, Ukrajini, Južnom Sudanu i Srednjoafričkoj Republici.

Prema podacima te organizacije, deseci tisuća djece silom su novačeni ili su ih zlostavljale naoružane skupine, a učestali su i napadi na škole i bolnice.

U ratu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, koji je trajao 50 dana, ubijeno je 583 djece, a ozlijeđeno više od 3.000.

Građanski rat pogodio je više od 7,3 miljuna djece samo u Siriji, među kojima 1,7 milijuna djece koja su pobjegla iz zemlje. Procjenjuje se da je u susjednom Iraku najmanje 700 djece ozlijeđeno, ubijeno ili čak pogubljeno ove godine dok je 2,7 miljuna bilo pogođeno sukobom.

“U obje zemlje djeca su bila žrtve, očevici, pa čak i počinitelji brutalnog i ekstremnog nasilja”, navodi UNICEF.

U Južnom Sudanu je raseljeno oko 750.000 djece, a 320.000 žive kao izbjeglice. Više od 600 djece je ubijeno i više od 200 osakaćeno ove godine,

Sukob u JAR-u pogodio je 2,3 milijuna djece.

UNICEF procjenjuje da 230 milijuna djece širom svijeta živi u zemljama i regijama u kojima bjesne oružani sukobi.

facebook komentari

  • B.Polje

    “Što god uciniste jednom od ove moje najmanje brace, meni uciniste!” (MT 25, 45)

  • peppermintt

    toliko nevolje se prospe nad ovim malenim anđelima….

  • diablo

    Zreli smo za the end.