Pratite nas

Dnevno u BiH nestaje devet 
radnih mjesta

Objavljeno

na

Prema statističkim podacima entitetskih zavoda za statistiku, u prošloj godi se svakog dana na vratima zavoda za zapošljavanje u BiH pojavljivalo novih 37 osoba čija su se imena dodavala na već postojećem popisu na kome je više od pola milijuna onih koji su u potrazi za poslom.

Isto tako, primjetno je kako je na popisima nezaposlenih sve više i onih s fakultetskom diplomom, magisterijem i doktoratom.

Dok je na kraju srpnja 2012. godine među nezaposlenim bilo 32.265 osoba s visokim obrazovanjem, do kraja srpnja prošle godine taj se broj povećao za 6569, na 38.834 nezaposlenih visoko obrazovanih građana kojima očigledno ni sveučilišna diploma nije dovoljna da nađu posao, piše Večernji list.

Dodatan razlog za zabrinutost je da broj nezaposlenih sa sveučilišnom diplomom raste sve brže.

Od početka prošle godine do kraja godine njihov broj povećan je za još šest tisuća osoba. Statistika, također, otkriva kako je biti žena s fakultetskom diplomom u BiH, izgleda, više mana nego prednost jer u ukupnom broju nezaposlenih žene sudjeluju s 51 posto, što znači da su u čekanju na posao manje-više izjednačene s muškarcima, među nezaposlenim s fakultetskom diplomom situacija se drastično mijenja, i to na štetu žena.

Naime, čak 65 posto nezaposlenih koji imaju visoku stručnu spremu, odnosno najmanje završeni fakultet, su žene, dok muškarci čine 35 posto. To znači da su od troje nezaposlenih sa završenim fakultetom, dvije žene, za što je teško naći logično objašnjenje.

Izgledi da trenutačno nezaposleni dođu do posla svakim danom su sve manje jer se usporedo smanjuje i broj raspoloživih radnih mjesta na kojima bi oni eventualno mogli zamijeniti one koji odlaze u mirovinu.

Kada su u pitanju radna mjesta i tu je statistika neumoljiva. Naime, na kraju prošle godine u BiH je bilo ukupno zaposleno 685 tisuća radnika, što je za 5209 radnika manje u odnosu na ranije razdoblje, što znači da je u prosjeku svakog dana u BiH nestajalo devet radnih mjesta, piše Večernji list.

Time je BiH na višestrukom gubitku jer ne samo da oni koji su do jučer radili na ovim poslovima ostaju bez izvora prihoda, već se i mladima koji su upravo završili školovanje dodatno smanjuju ionako minimalni izgledi da dođu do posla.

Naravno, na gubitku su i umirovljenici, jer se smanjenjem broja zaposlenih smanjuje i priljev novca u blagajne mirovinskih fondova dok se istodobno broj umirovljenika konstantno povećava, što neko normalnije povećanje ionako mizernih mirovina čini praktično nemogućim.

Zatvoreni krug u kome se gase i postojeća radna mjesta dok se svakodnevno povećava broj nezaposlenih, posebno mladih i obrazovanih ne vodi ničemu dobrome, ali čini se da to baš i ne zabrinjava aktualne vlasti, a ekonomski analitičari upozoravaju kako će ova godina biti jedna od najtežih za većinu građana u BiH.

Večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati