DOBRO JE, IDEMO DALJE

0

Primjereniji naslov bi glasio ODLIČNO JE, IDEMO DALJE, ali to ne mijenja sadržaj.

Drugo tromjesečje je iza nas i sad slijedi samo prikupljanje podataka i obrada. Veliki dio podataka govori nam da Hrvatska bilježi odlično drugo tromjesečje unatoč pojedinim negativnim pokazateljima. Iako ne i najvažniji, ali „razvikaniji“ podatak je da je Obujam industrijske proizvodnje, nakon pada od -4,5 % u travnju, zabilježio nevjerojatan rast od +6,7 %. ( Originalni podatci )

Osobno su me ovi podatci ugodno iznenadili jer sam očekivao blagi pad ili stagnaciju industrije u RH i baš zbog tog razloga je s punim pravom ovo prva radosna vijest ove analize.

Druga radosna vijest jeste da je srušen još jedan rekord u RH, a tiče se sezonskog zapošljavanja.

Kad napravimo usporedbu s 2015. godinom, vidljivo je da je već krajem svibnja 2017. srušen broj prijava potreba za radnicima i zapošljavanje s evidencije HZZ-a na sezonskim poslovima. Na ovo sam skrenuo pozornost još prošle godine da će se dogoditi kao i da će nedostajati „izvrsne“ radne snage u turizmu kao trenutno najvažnijoj grani gospodarstva u RH.

( Udio Turizma u BDP-u 2016. iznosio je cca 18,9 % i to samo od stranih gostiju, a ukupna,  osobna procjena, je na razini cca 21,5% BDP-a. )

Navedene podatke iz slike dodatno nam potvrđuje statistika HZZ-a koja kaže da Stopa registrirane nezaposlenosti za svibanj 2017. iznosi 11,7%, a po prikupljenim podatcima za lipanj 2017. nezaposlenost je u daljnjem padu i na kraju lipnja bilježi  nešto više od 169 000 nezaposlenih, odnosno cca 11,0 %. Ovi podaci će tek biti objavljeni 21.07.2017. (petak) na stranicama DZS.

Treća radosna vijest je samo informacija o potvrdi najboljeg turističkog lipnja ikada zabilježenog kao i da možemo očekivati i više od 12 milijuna noćenja u komercijalnim turističkim objektima u RH. (podatke još nisam detaljno obradio (MUP-Granični promet) i  velika je vjerojatnost da će se i ta brojka i postotak povećati.

Četvrta radosna vijest podrazumijeva se sama od sebe, a to je i da će prihodi Proračuna biti na povijesnoj razini.

Petu radosnu vijest objavio je DZS na internetskim stranicama 30.06.2017. i kaže:
Rast Trgovine na malo u svibnju 2017. u iznosu od +5,0 %. ( Izvorni, neprilagođeni indeksi ), govori nam da su, unatoč turistički stagnacijskom svibnju u odnosu na svibanj prošle godine,  „plodovi“ porezne reforme Ministarstva financija tek ispred nas. Ovome trebamo pridodati i nominalan i realan rast plaća

Suvišno je i spominjati da će rezultati za lipanj 2017. biti na istoj ili većoj razini, a što nam garantira siguran i stalan rast BDP-a unatoč umjetno izazvanoj krizi u Agrokoru i neuspješnim pokušajima „svjetskih moćnika“ u „kontroli“ RH.

( Podsjetimo se: „Na krilima“ povijesne gospodarske 2016. godine je RH ušla u „gospodarski RATNU 2017.“ godinu i iz nje ćemo izići jači nego li to itko može i zamisliti. )

Kako god okrenuli

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

facebook komentari