‘Documenta’: Sućut svim žrtvama ustaškog terora; Oluja je za nas niz ratnih zločina

3

[quote]Pitanje je, kojim se to činjeničnim istinama o ratu povodi Documenta ako na svojoj stranici 22.07.2013. izražava iskreno žaljenje i sućut svim onim obiteljima čiji su najmiliji stradali kao nevine žrtve ustaškog terora, a nekoliko dana nakon toga ljute se jer ‘nema pravomoćne presude za ratne zločine počinjene tijekom i neposredno nakon ‘Oluje'[/quote]

Centar za suočavanje s prošlošću –’ Documenta’, osnovan je s ciljem da potakne proces suočavanja s prošlošću i ustanovi činjenične istine o ratu te pridone pomicanju javne diskusije s razine prijepora o činjenicama (broj poginulih i slično) prema dijalogu o interpretacijama.
Kao razlog i potrebu svog postojanja navode i iskustvo prešućivanja i falsificiranja ratnih zločina i ostalih ratnih zbivanja od 1941. do 2000. koje je utjecalo na noviju prošlost, kako Jugoslavije tako i post-jugoslavenskih društava.

Pitanje je, kojim se to činjeničnim istinama o ratu povode ako na svojoj stranici od 22.07.2013. izražavaju iskreno žaljenje i sućut svim onim obiteljima čiji su najmiliji stradali kao nevine žrtve ustaškog terora i pridružuju se dolje proslijeđenom apelu svojih kolega i kolegica iz Srpskog narodnog vijeća i Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj.

slana
Dolje proslijeđeni apel ticao se izjave za javnost u vezi uništavanja spomen-ploče žrtvama logora Slana i Metajna na otoku Pagu, a koji su potpisali Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj i Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

S druge strane, nakon samo desetak dana, ‘Documenta’ se opet oglašava na svojoj stranici i kaže:

‘Još uvijek nema pravomoćne presude za ratne zločine počinjene tijekom i neposredno nakon “Oluje”, a brojne civilne žrtve rata nisu primjereno obeštećene. Političke prepreke iz prošlosti su maknute, ne može biti opravdanja za takvu neučinkovitost i neubrzavanje tih procesa jer je to veliki teret naslijeđa prošlosti za hrvatsko društvo koji mogu umanjiti samo pravosuđa Hrvatske i Srbije, ustvrdila je Vesna Teršelič, voditeljica Documente.

Eugen Jakovčić, također iz ‘Documente’ ocjenjuje poraznim da se ponovno treba konstatirati porazna činjenica da još nema pravomoćne presude za “Oluju”.
– Za nas ta akcija nije samo pobjeda nego i niz ratnih zločina počinjenim nad nevinim civilima – rekao je.

dnevno.hr

facebook komentari

 • peppermintt

  ma ko njima daje prostora?!zaboli nas što će ovi plaćenici pistati

  ovo triba rastrat i zabranit

  • Herc.Križar

   Katastrofa! Trebalo bi ih pohapsit zbog remećenja zdravog razuma

 • srka

  Po mojim promatranjima u Oluji niti je bilo mjesta za te Ustase, niti ih je bilo…sto je nekoc i potvrdio uvazeni medjunarodni sud pravde, samo nesretnicima i maloumnima ova presuda nije mjerodavna.
  by Srka®