Pratite nas

Vijesti

‘Documenta’: Sućut svim žrtvama ustaškog terora; Oluja je za nas niz ratnih zločina

Objavljeno

na

[quote]Pitanje je, kojim se to činjeničnim istinama o ratu povodi Documenta ako na svojoj stranici 22.07.2013. izražava iskreno žaljenje i sućut svim onim obiteljima čiji su najmiliji stradali kao nevine žrtve ustaškog terora, a nekoliko dana nakon toga ljute se jer ‘nema pravomoćne presude za ratne zločine počinjene tijekom i neposredno nakon ‘Oluje'[/quote]

Centar za suočavanje s prošlošću –’ Documenta’, osnovan je s ciljem da potakne proces suočavanja s prošlošću i ustanovi činjenične istine o ratu te pridone pomicanju javne diskusije s razine prijepora o činjenicama (broj poginulih i slično) prema dijalogu o interpretacijama.
Kao razlog i potrebu svog postojanja navode i iskustvo prešućivanja i falsificiranja ratnih zločina i ostalih ratnih zbivanja od 1941. do 2000. koje je utjecalo na noviju prošlost, kako Jugoslavije tako i post-jugoslavenskih društava.

Pitanje je, kojim se to činjeničnim istinama o ratu povode ako na svojoj stranici od 22.07.2013. izražavaju iskreno žaljenje i sućut svim onim obiteljima čiji su najmiliji stradali kao nevine žrtve ustaškog terora i pridružuju se dolje proslijeđenom apelu svojih kolega i kolegica iz Srpskog narodnog vijeća i Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj.

slana
Dolje proslijeđeni apel ticao se izjave za javnost u vezi uništavanja spomen-ploče žrtvama logora Slana i Metajna na otoku Pagu, a koji su potpisali Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj i Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

S druge strane, nakon samo desetak dana, ‘Documenta’ se opet oglašava na svojoj stranici i kaže:

‘Još uvijek nema pravomoćne presude za ratne zločine počinjene tijekom i neposredno nakon “Oluje”, a brojne civilne žrtve rata nisu primjereno obeštećene. Političke prepreke iz prošlosti su maknute, ne može biti opravdanja za takvu neučinkovitost i neubrzavanje tih procesa jer je to veliki teret naslijeđa prošlosti za hrvatsko društvo koji mogu umanjiti samo pravosuđa Hrvatske i Srbije, ustvrdila je Vesna Teršelič, voditeljica Documente.

Eugen Jakovčić, također iz ‘Documente’ ocjenjuje poraznim da se ponovno treba konstatirati porazna činjenica da još nema pravomoćne presude za “Oluju”.
– Za nas ta akcija nije samo pobjeda nego i niz ratnih zločina počinjenim nad nevinim civilima – rekao je.

dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati