Dodik: Bio bih sretan kad bi RS mogla ”izaći na more”

18

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je u petak da bi se jako radovao ako bi se dogodilo da teritorij njegovog entiteta “dodirne more” uključujući se u polemiku Bosne i Hercegovine i Crne Gore o međusobnoj granici, prenose u petak podgorički mediji.

“Znajući sve procedure, mislim da ulazimo u dugoročan, neizvjestan proces koji ne može osigurati suglasnost strana, u kojem će se očigledno morati ići na neku vrstu međunarodne arbitraže, znajući da su arbitražne odluke konačne”, rekao je Dodik govoreći o sporu Crne Gore i Bosne i Hercegovine oko područja Sutorine.

Odbor za međunarodne odnose i dijasporu crnogorskog parlamenta pozvao je ministre vanjskih i unutarnjih poslova Igora Lukšića i Raška Konjevića na kontrolno saslušanje početkom narednog tjedna povodom razgraničenja u Sutorini.

Konjević je prihvatio poziv i ponovio raniju izjavu da je razgraničenje za Crnu Goru završena priča, podsjećajući da su države jedna drugu priznale u postojećim granicama.

“Sva argumentacija je na crnogorskoj strani“, kazao je Konjević.

Parlament BiH odbio je sredinom ovog mjeseca verificirati sporazum o granici s Crnom Gorom, tražeći povrat Sutorine, malog naselja na tromeđi između Dubrovnika, Herceg Novog i Trebinja koje uključuje i izlaz na Jadransko more na sjevernom dijelu zaljeva Boke kotorske.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović zbog toga je odbio potpisati ukaz o postavljenju veleposlanika u Sarajevu, a BiH je nagovijestila da bi mogla uskoro povući svog diplomatu iz Podgorice.

Ustavnopravno povjerenstvo Predstavničkog doma parlamenta BiH će 28. siječnja održati javnu raspravu o Sutorini, nakon koje će se o svemu izjasniti parlamentarci u Sarajevu.

Međudržavna povjerenstva o granici usuglasili su prošle godine sporazum o granici koji je poduprlo i Vijeće ministara BiH, po kojemu granična crta između BiH i Crne Gore treba biti utvrđena na temelju granica republika u trenutku raspada Jugoslavije prema modelu i Badinterova povjerenstva.

Dio povjesničara i političkih stranaka u BiH, međutim, osporava da je Sutorina, koja je do 1947. pripadala BiH, na zakonit način predana Crnoj Gori navodeći da se o tome usmeno dogovorio s vlastima Crne Gore partizanski čelnik iz BiH Đuro Pucar Stari iako to nijedno tijelo bivše Jugoslavije ili BiH nije odlučilo.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović smatra “besmislenim otvaranje spora o Sutorini s BiH” te poručuje kako Crna Gora neće prihvatiti međunarodnu arbitražu o tom graničnom pitanju.

filip-vujanovic-595x340

Za Crnu Goru priča o razgraničenju s Bosnom i Hercegovinom je završena, pošto je Vlada u lipnju prošle godine prihvatila ugovor o tome, kazao je Vujanović u emisiji “Živa istina”.

“Stav naše zemlje po tom pitanju je jasan. To je da je Sutorina dio Crne Gore zauvijek, mi o Sutorini kao teritoriji nećemo nikada pregovarati i nikada nećemo prihvatiti arbitražu i Međunarodni sud pravde”, kazao je crnogorski predsjednik.

On je naveo i kako Crna Gora nikada neće devalvirati arbitražnu odluku Badinterove komisije, niti ponovo utvrđivati granice.

Odluku da odloži slanje veleposlanika u Sarajevo, Vujanović vidi kao praktično iznuđen potez.

“Bilo bi besmisleno potpisati ukaz veleposlaniku Crne Gore u BiH i time pokazujem kako smo mi priču o Sutorini doživjeli kao neku redovitu pojavu, ili, kako bi tumačili zlobnici, da podržavam takav odnos Bakira Izetbegovića prema pitanju Sutorine”, dodao je Vujanović, prenosi Tanjug.

Po njegovim riječima, u Sarajevu neće biti veleposlanika sve dok iz službenih institucija BiH budu osporavane granice Crne Gore.

Vujanović je također uvjeren kako priča o Sutorini ne može ugroziti put Crne Gore u NATO.

“To samo može pokazati kako BiH ne cijeni arbitražu Badinterove komisije i kako ne cijeni svoju poziciju države koja je priznala Crnu Goru, i koja je, kroz SRJ, priznata od Crne Gore”, rekao je Vujanović.

Govoreći o raspletu u slučaju Prevlake, on očekuje da će se u dogovoru s Hrvatskom ići na arbitražu i kako će sud donijeti odluku koju će obje države prihvatiti.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Agromentum

  Oni iz Sarajeva hoće Sutorinu a ustvari more pripast’ samo RS-u. Zašto bi Dodik imao nešto protiv iako to ne misli ozbiljno nego pokušaje naglasit’ koliko su neki iz čaršije glupi.

  • srka

   Hahahaha…a ti gledaj malo dulje…u budućnost…a i u demografsku fotku…danas ovako a Morgen?
   by Srka®

   • Agromentum

    Danas ovako a morgen wer weiß wie. 🙂

 • srka

  Ako ćehmo pravo gos. Dodik…trebalo bi odcepiti od Sutorine…preko srpskog Dubrovnika…te negdje do Makarske…te pripojiti rehpubliki of Srhpskoj.
  Samo polahko…i step by step…
  by Srka®

  • Ljuta Trava

   E tu smo mi da ih otcepimo za glavu.

   • srka

    Slab si sportas…i ne razmisljas na okolis…bilo bi lijepo da se i Dodik okupa…u slanoj vodi…to ti je i te kako dobro…preporucljivo i zdravo po ljudsku kozu…a i lijepo je setati obalom jadrana…te zagaziti do koljena…

    by Srka®

    • Ljuta Trava

     Još je bolje kad je Dodik do jaja u Savi.

     • srka

      Da, ali ne u zimskome razdoblju…jer su temperature jako niske…

      by Srka®

     • Ljuta Trava

      Nisi ti valjda zabrinut za dodikova jaja

 • Ljuta Trava

  Bio BiH sretan da Dodik osobno pokaže svim Srbima izlaz do Crnog mora via Drina , neka biraju prsno ili leđno.

  • Herceg-Bosna

   hahahahhahaha mogu i roniti hahahaha

  • srka

   Mmmmm…sto bi to bilo lijepo…s`black morem…te bi se nasla braca na okupu…ima mjesta uz obalu…

   by Srka®

   • Ljuta Trava

    A nigdje živog ni jednog

    • srka

     Ihhh…opet ti pretjeravas…
     Ne, vec onako uz igru i rostiljijadu…zivi i zdravi sa svim tvornickim organima.

     by Srka®

   • peppermintt

    ah sevdaha u večerni rane sastala se družba akšamlija ::)))

 • diablo

  Ovo je jedini način da oni dođu do vode.. 😀

  • peppermintt

   :)))

 • peppermintt

  dodo poznati vicaroš :)))