Connect with us

Nebuloze

Dodik: Bio bih sretan kad bi RS mogla ”izaći na more”

Published

on

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je u petak da bi se jako radovao ako bi se dogodilo da teritorij njegovog entiteta “dodirne more” uključujući se u polemiku Bosne i Hercegovine i Crne Gore o međusobnoj granici, prenose u petak podgorički mediji.

“Znajući sve procedure, mislim da ulazimo u dugoročan, neizvjestan proces koji ne može osigurati suglasnost strana, u kojem će se očigledno morati ići na neku vrstu međunarodne arbitraže, znajući da su arbitražne odluke konačne”, rekao je Dodik govoreći o sporu Crne Gore i Bosne i Hercegovine oko područja Sutorine.

Odbor za međunarodne odnose i dijasporu crnogorskog parlamenta pozvao je ministre vanjskih i unutarnjih poslova Igora Lukšića i Raška Konjevića na kontrolno saslušanje početkom narednog tjedna povodom razgraničenja u Sutorini.

Konjević je prihvatio poziv i ponovio raniju izjavu da je razgraničenje za Crnu Goru završena priča, podsjećajući da su države jedna drugu priznale u postojećim granicama.

“Sva argumentacija je na crnogorskoj strani“, kazao je Konjević.

Parlament BiH odbio je sredinom ovog mjeseca verificirati sporazum o granici s Crnom Gorom, tražeći povrat Sutorine, malog naselja na tromeđi između Dubrovnika, Herceg Novog i Trebinja koje uključuje i izlaz na Jadransko more na sjevernom dijelu zaljeva Boke kotorske.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović zbog toga je odbio potpisati ukaz o postavljenju veleposlanika u Sarajevu, a BiH je nagovijestila da bi mogla uskoro povući svog diplomatu iz Podgorice.

Ustavnopravno povjerenstvo Predstavničkog doma parlamenta BiH će 28. siječnja održati javnu raspravu o Sutorini, nakon koje će se o svemu izjasniti parlamentarci u Sarajevu.

Međudržavna povjerenstva o granici usuglasili su prošle godine sporazum o granici koji je poduprlo i Vijeće ministara BiH, po kojemu granična crta između BiH i Crne Gore treba biti utvrđena na temelju granica republika u trenutku raspada Jugoslavije prema modelu i Badinterova povjerenstva.

Dio povjesničara i političkih stranaka u BiH, međutim, osporava da je Sutorina, koja je do 1947. pripadala BiH, na zakonit način predana Crnoj Gori navodeći da se o tome usmeno dogovorio s vlastima Crne Gore partizanski čelnik iz BiH Đuro Pucar Stari iako to nijedno tijelo bivše Jugoslavije ili BiH nije odlučilo.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović smatra “besmislenim otvaranje spora o Sutorini s BiH” te poručuje kako Crna Gora neće prihvatiti međunarodnu arbitražu o tom graničnom pitanju.

filip-vujanovic-595x340

Za Crnu Goru priča o razgraničenju s Bosnom i Hercegovinom je završena, pošto je Vlada u lipnju prošle godine prihvatila ugovor o tome, kazao je Vujanović u emisiji “Živa istina”.

“Stav naše zemlje po tom pitanju je jasan. To je da je Sutorina dio Crne Gore zauvijek, mi o Sutorini kao teritoriji nećemo nikada pregovarati i nikada nećemo prihvatiti arbitražu i Međunarodni sud pravde”, kazao je crnogorski predsjednik.

On je naveo i kako Crna Gora nikada neće devalvirati arbitražnu odluku Badinterove komisije, niti ponovo utvrđivati granice.

Odluku da odloži slanje veleposlanika u Sarajevo, Vujanović vidi kao praktično iznuđen potez.

“Bilo bi besmisleno potpisati ukaz veleposlaniku Crne Gore u BiH i time pokazujem kako smo mi priču o Sutorini doživjeli kao neku redovitu pojavu, ili, kako bi tumačili zlobnici, da podržavam takav odnos Bakira Izetbegovića prema pitanju Sutorine”, dodao je Vujanović, prenosi Tanjug.

Po njegovim riječima, u Sarajevu neće biti veleposlanika sve dok iz službenih institucija BiH budu osporavane granice Crne Gore.

Vujanović je također uvjeren kako priča o Sutorini ne može ugroziti put Crne Gore u NATO.

“To samo može pokazati kako BiH ne cijeni arbitražu Badinterove komisije i kako ne cijeni svoju poziciju države koja je priznala Crnu Goru, i koja je, kroz SRJ, priznata od Crne Gore”, rekao je Vujanović.

Govoreći o raspletu u slučaju Prevlake, on očekuje da će se u dogovoru s Hrvatskom ići na arbitražu i kako će sud donijeti odluku koju će obje države prihvatiti.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Nebuloze

Nakon Lidla i Nestle uklonio križ – Kome smetaju križevi u kolijevci Europe?

Published

on

Nestle je ovaj tjedan napravio ogroman “politički korektan” korak protiv europske kulture, ali i kršćanstva, te je pošao stopama Lidla.

Tako Nestlé ubrzo nakon Lidla uklanja križ s grčkog pakiranja jogurta, bez obzira što je križ bio toliko malen da je bio gotovo jedva vidljiv.

Sjedište Lidla nalazi se u Švicarskoj, državi čija se zastava sastoji se od bijelog križa na crvenoj podlozi.

Najveći svjetski proizvođač hrane i pića uklonio je kršćanski križ iz grčke jogurtne ambalaže koja prikazuje staru kršćansku crkvu na grčkom otoku Santorini. Odluka podsjeća na onu koji je prethodno učinio supermarket  Lidl ciljem ‘da ne povrijedi senzibilitet drugih religija’, piše therebel.media, prenosi narod.hr

Ovo je još jedan primjer tvrtke koja se kreće u smjeru zatiranja tisućugodišnje europske kulture, a osobito njenog utemeljenja na kršćanskoj simbolici, retuširanjem stvarnosti čak skidajući križeve s krova crkava koji se u stvarnosti svatko može vidjeti.

facebook komentari

Continue Reading

Nebuloze

VLADIKA GRIGORIJE OTVARA RESTORAN U PROSTORIJAMA SPC U DUBROVNIKU?

Published

on

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, prema pisanju srbijanskog portala Alo, deložirao je u Dubrovniku Vijeće srpske manjine toga grada, što je, kako se navodi, izazvalo gnjev kod oko 3.500 dubrovačkih Srba.

Oni sada navodno peticijom traže od patrijarha Ireneja da ih ukazom makne iz zone nadležnosti.

Grigorije je tvrdio da će proširivati galeriju ikona u prostorima Crkve u Dubrovniku, te je zbog toga naložio SNV-u da napusti ured od pukih 15 kvadrata za koji im je SNV plaćao 2.000 kuna mjesečno najma, piše Krugoval Domovina

Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodi SPC-a smatraju da vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana, naveli su u javnom pismu ljudi iz dubrovačkog SNV-a.

facebook komentari

Continue Reading