Pratite nas

Nebuloze

Dodik ne želi Kacina u BiH

Objavljeno

na

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra kako je Jelko Kacin neprihvatljiv kao kandidat za novog šefa delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

”Ako se kojim slučajem dogodi da ga Europa pošalje kao novog šefa delegacije EU u BiH, onda je poslala čovjeka koji će zaustaviti bilo kakve razgovore o EU. Ja neću s njim razgovarati”, rekao je Dodik za beogradsku Politiku.

Prema mišljenju Dodika, Kacin se pokazao kao antisrpski orijentiran i s njim nema nikakve vrste razgovora, već bi samo pokušavao ”još nas više ocrniti”.

Dodik smatra da Europa neće biti ”toliko neozbiljna”, kao i da bi sama pojava Kacina u BiH dalje ”usložnila” odnose s Europom.

jelko-kacin-kamera”On će (Kacin, op.ur.) pokušati institucionalno iskoristiti neku snagu. Ali moram reći da su oni toliko jaki koliko mi njih pustimo da su ovde važni, a ne onoliko koliko on jeste. Naravno da Europu treba uvažavati, ali ako Europa pošalje jedan tako neozbiljan prijedlog ovdje, onda je veliko pitanje kakav odnos da imate prema samoj Europi”, zaključio je Dodik za Politiku.

Inače, slovenski mediji u petak su objavili kako je bivši slovenski eurozastupnik Jelko Kacin zainteresiran da postane posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini. Mediji su se pozivali na vijest beogradskog lista Politika, a Kacin, koji je u dva mandata bio izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, nije želio komentirati vijest beogradskog lista.

Ured slovenskog premijera Mire Cerara potvrdio je u petak da je predsjednik vlade na Kacinovu molbu s njim o tome razgovarao. Kacin je Cerara, kako se navodi u priopćenju, zamolio za pismo potpore, odnosno preporuku, a vlada će, kako se predviđa, tu mogućnost proučiti do sredine idućeg tjedna. Sadašnjem predstavniku EU-a u Sarajevu, Dancu Peteru Soerensenu, mandat završava 30. lipnja iduće godine.

Podsjećamo, šef Delegacije Europske unije u BiH, veleposlanik Peter Sorensen je imenovan na poziciju šefa Delegacije Europske unije pri Ujedinjenim narodima u Ženevi i on će uskoro napustiti BiH.

Njegov odlazak je dio regularnog sustava rotacije u Europskoj službi za vanjske poslove, a kad je u pitanju njegov nasljednik u Bosni i Hercegovini tu informaciju će u dogledno vrijeme objaviti Europska služba za vanjske poslove. (bljesak.info)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Skandalozno – Puhovski: ”Nitko se ne usudi reći – HOS-ovci su bili agresori”

Objavljeno

na

Objavio

Žarko Puhovski komentirao je političke aktualnosti koje su u posljednje vrijeme u fokusu javnosti za N1 TV.

Na novinarsko pitanje kako je prošla ‘ova runda’ po  pitanju izmještanja ploče, Puhovski je odgovorio:

“Predsjednik se bavi kupovanjem vremena. Makne ploču 15 kilometara pa onda tamo bude kosturnica partizanska, ali stvar se kao malo smirila. To tako ne ide. Jedno rješenje koje se pojavilo je zafrkantski prijedlog na internetu da se napravi postmoderna inačica štafete tj. da se trči s tom pločom po raznim dijelovima Hrvatske jer bi to bilo riješenje kad ne znate kud ćete s njom.

Ako se prihvati da je Jasenovac mjesto pijeteta onda je to i Vukovar. S druge strane mjesta pijeteta bi značila da hrvatski zakoni tu ne važe i da to bude corpus separatum i tu se vraća pitanje o poziciji HOS-a. Oni dugo nisu bili dio službene vojske i treba jasno reći, a to se nitko ne usudi reći – HOS-ovci nisu bili branitelji nego agresori. Oni su se borili po svom programu za Hrvatsku do Zemuna.

Po međunarodnom pravu to je agresija na tuđi teritorij. Oni su bili i unutarnji agresori jer su se pozivali na Pavelića koji je klao manjine. Oni po programu nisu bili branitelji. Stvar je bila jednostavna. Ministarstvo uprave je trebalo delegalizirati taj pozdrav. Ovo micanje ploče je zapravo ilegalno. Nema druge nego reći – to je ustaški, koljački pozdrav koji nije prihvatljiv. Ljudi su se borili za krive vrijednosti na pravoj stani. Treba reći da su se borili za Hrvatsku, ali ideologiju staviti u zagradu.”  Kazao je Puhovski za N1

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

Bojan Glavašević “Brkati generali, odjebite!”

Objavljeno

na

Objavio

Govoreći o odnosima Hrvatske i Slovenije, u kontekstu preispitivanje borbene spremnosti Slovenske vojske da zaštiti provedbu arbitraže, Davor Domazet Lošo je za portal Direktno.hr kazao: “Hrvatski bi pješaci za 48 sati mogli ući u Ljubljanu”

“Autom smo u Ljubljani za 1,5 h – za dobar koncert, drage ljude i veselje. A brkatim generalima i ostalima željnim rata mogu samo reći – odjebite… – objavio je SDP-ov zastupnik Bojan Glavašević na Twitteru komentirajući izjave Domazeta Loše o izvanrednoj sjednici slovenskog parlamenta o spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici s Hrvatskom, prenosi maxportal.hr

Ta poruka odgovor je na izjavu admirala Davora Domazeta Loše “hrvatski bi pješaci za 48 sati mogli ući u Ljubljanu”.

Komentarući napetost u odnosima Zageba i ljubljane Lošo je postavio pitanje koji “Zašto hrvatska politika uopće pristaje na sustavno slovensko ucjenjivanje” te da je “u geostrateškom smislu Slovenija samo privjesak Hrvatske”.

“Na takvo 17 godina dugo ucjenjivanje Hrvatske, koje zapravo traje još od Domovinskog rata, može odgovoriti na jedini način na koji oni razumiju – a to je za oktavu više, pojasnio je Lošo  izjavu o pješacima i 48 sati do Ljubljane.

 

Bojan Glavašević kritički se osvrnuo na admiralove izjave rekavši između ostalog da se Hrvatska rata nagledala za deset životnih vijekova.

– I nakon tolikih trauma i gubitaka, nakon svih nestalih i svih suza koje smo prolili, zbog 3 srdele u Piranu neki bi opet ratovali – rekao je Glavašević.

facebook komentari

Nastavi čitati