Dodik: Srpska kreće ka samostalnosti – Nema razlog za ostanak u BiH

2

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da bi u narednom razdoblju trebalo razmisliti o promjenama Ustava koje bi podrazumijevale da onaj koji bude izabran za predsjednika Srpske bude i član Predsjedništva BiH.

“Ne mora to biti za vrijeme mog mandata, ali u dogledno vrijeme. To bi bilo najbolje, smanjilo bi troškove, a ojačalo bi i sposobnost Srpske za afirmaciju interesa i ciljeva u BiH”, rekao je Dodik.

On je dodao da Republika Srpska, ma koliko se drugi trudili, nikada neće biti ukinuta, da će se od naredne godine krenuti sa snažnijim koracima ka samostalnosti, jer je Srpska po svemu dovoljno samostalna država i nema nijedan razlog da ostane u BiH.

“Srpska nema nijedan ekonomski i socijalni razlog da ostane u BiH. Razlozi koji još postoje u vezi su sa političkim odlukama velikih centara moći, istih onih centara koji su u vremenu rata na prostoru bivše Jugoslavije propustili priliku da trajno srede Balkan”, rekao je Dodik, navodeći da će Srpska pažljivo koristiti mehanizme koji su joj na raspolaganju i poštovati Daytonski mirovni sporazum.

Komentirajući nedavnu presudu suda u Strasbourgu u slučaju “Maktouf i Damjanović”, predsjednik Srpske je ocijenio da bi ona trebala dovesti do ukidanja Suda i Tužiteljstva BiH, koji su se pokazali kao politički subjekti.

“Kao takvi oni ne bi trebali postojati. Može se sjesti i dogovoriti o nekom novom sudu BiH, a o transformaciji ovog apsolutno ne”, rekao je Dodik.

Govoreći o odnosima Srpske sa aktualnom vlasti u Srbiji, Dodik je za magazin “Novi pečat” ocijenio da su oni izuzetno dobri, i da postoji visoka svijest o potrebi suradnje, bez obzira na personalna rješenja, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

On je podsjetio da se završava zajednički projekat sportske dvorane na Palama u okviru škole “Srbija”, da je zajednički rađeno na Andrićevom institutu, da postoji mogućnost rehabilitacije Tjentišta, te najavio da će u narednom razdoblju biti održano još nekoliko sastanaka koji će učvrstiti suradnju Srpske i Srbije.

Srna

facebook komentari

 • Predlažem Miloradu Didiku da napravi savezništvo sa Hrvatskom, tada bi i rs bila jača, a granica na DRINI bi se bolje čuvala od svih prodora sa istoka. U tom hrvatsko/srpskom savezništvu Hrvati bi zajamčili da mogu koristiti hrvatski ćirilicu, bez upotrebe “bosanskog jezika”. To bi bilo jedno zadovoljavajuće riješenje za oba naroda. I ne samo to. Glavno grad hrvatsko srpske federacije bi bio Banja Luka, mi njima hrvatsku ćirilicu, oni nami Banju LukU i MIRNA BOSNA!

  • peppermintt

   Milane to si ti nešto pobrkao, pa dodikovi i jesu s istoka , kakav jača rs kakvo savezništvo srpsko.hrvatsko ?????
   barem ti znaš da je s srbima nemoguće savezništvo u bilo kojem obliku
   povijest nas uči a svi oči zatvaraju!