Dodikov blok ima većinu od 44 zastupnika, Čubrilović izabran za predsjednika skupštine RS

0

Nedeljko Čubrilović iz DNS-a, izabran je večeras za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Izbor Čubrilovića podržala su 44 narodna zastupnika, 38 ih je bilo protiv, dok uzdržanih nije bilo.

Narodna skupština nije prihvatila prijedlog NDP-a da se izbor predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske izvrši tajnim glasanjem.

Nedeljko Čubrilović
Nedeljko Čubrilović

Čubrilovića je za predsjednika parlamenta Srpske predložio Klub zastupnika DNS-NS-SRS. Čubrilović je do sada obavljao funkciju ministra prometa i veza Republike Srpske.

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je večeras da su dio parlamentarne većine u RS-u i oko SNSD-a i Ilija Stevančević (PUP), koji je mandat dobio u okviru SDS-a, i Vojin Mitrović, koji je tijekom izbora bio u okviru NDP-a, ali ne djeluje više u toj stranci.

Dodik je u izjavi novinarima u parlamentu RS-a, nakon inauguracije, rekao da unutar koalicije oko SNSD-a postoji parlamentarna većina od 42 zastupnika, a bit će i veća, kako kaže, u narednom razdoblju.

Nakon što večeras bude izabran predsjednik parlamenta, do kraja tjedna će, najavio je, predložiti novog mandatara za sastav nove Vlade RS-a.

Dodik je prelazak Ilije Stevančevića u koaliciju oko SNSD-a, iako je na izborima bio uz SDS-u, obrazložio stavom da je predsjednik PUP-a ranije bio u koaliciji oko SNSD-a, kao i Vojin Mitrović koji je ranije bio predsjednik Općinskog odbora SNSD-a Bijeljina, te da on nije kriv što su neki bili naivni i prihvatili ih u svoje političke grupe.

-Stevančević je tražio da se najniže mirovine povećaju za tri posto i smatra da drugi blok ne može formirati vladu i nije htio ostati uz njih, jer ne može doći do tog povećanja mirovina,ustvrdio je predsjednik RS-a i SNSD-a i naveo da je Stevančević ranijih osam godina bio dio većine oko SNSD-a.

Dodik je naveo da mandati pripadaju zastupnicima te da nema osnova u pričama o navodnoj kupovini zastupnika.

Kada je u pitanju BiH, on i dalje očekuje da SNSD bude dio vladajuće strukture na razini BiH, ali, navodi, morat će praviti neki drugi sporazum u kojem neće biti pitanja u vezi vojne imovine i još nekih “koji su ponižavajući za RS”.

Dodao je da Srbi ne mogu birati političke predstavnike Bošnjaka u vlasti na razini BiH, ali ni obrnuto.

I Vojin Mitrović je večeras u parlamentu rekao da nije kupljen te da se nije složio s nekim politikama Saveza za promjene./Fena

facebook komentari