Dogovor Josipovića i Grabar-Kitarović: Nova predsjednica od danas u Vili Weiss

0

Primopredaja predsjedničke dužnosti između predsjednika RH u odlasku, Ive Josipovića i izabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ipak će biti obavljena u znatno mirnijim i primjerenijim okolnostima no što je do prije koji dan izgledalo zbog dramatike s eventualnim preseljenjem Ureda predsjednika u Visoku ulicu. Da su “ratne sjekire” zakopane, potvrđuje i vijest da će od ponedjeljka izabrana predsjednica i njezin tranzicijski tim dobiti primjereni “prijelazni” ured i to u rezidencionalnoj Vili Weiss, koja se nalazi na Gornjem Prekrižju sjeverno od Ureda predsjednika na Pantovčaku. U četvrtak i petak prebacivan je dio opreme i materijala potrebnih tranzicijskom timu. A izgledalo je da će sve proći znatno neugodnije, jer se na kraju K. G. Kitarović morala smjestiti u, istina jednom od vodećih zagrebačkih hotela, Sheratonu, no to je ipak hotel.

rivremeni ured predsjednice ovih je tjedana glumio predsjednički apartman na 6 katu, a glavni je problem bio sigurnosni, s obzirom na to da je K. G. Kitarović već sada štićena osoba II. kategorije, a I. kategorije kad stupi na dužnost. Do ovog rješenja došlo je u pregovorima između dosadašnjeg i nove predsjednice, koji su dogovorili da i primopredaja poslova između njihovih savjetnika prođe u jednakoj, korektnoj atmosferi. S time da bi, računaju u tranzicijskom timu predsjednice, preuzimanje poslova od postojećih savjetnika predsjednika moglo potrajati i sljedećih desetak dana.

Najopsežniji, pa i najvažniji dio primopredaje odvijat će se između dva savjetnika za nacionalnu sigurnost, dosadašnjeg, Saše Perkovića i budućeg, Josipa Buljevića, jer ovdje će se, uz ključeve doslovce predavati i državne tajne, dokumenti i arhivi. U Vilu Weiss se, osim izabrane predsjednice na desetak dana, do “pravog” preseljenja u Vilu Zagorje, seli i nekolicina ključnih ljudi tima te neki savjetnici. No, još je bolje ne nagađati koja su to imena, jer za neka već objavljena imena još se sa sigurnosti ne može reći da će oni doista i biti postavljeni. Naime, razgovori s mogućim kandidatima i dalje su u tijeku. Prelaskom na Gornje Prekrižje, koje se dodiruje s prostorom predsjedničkog teritorija na Pantovčaku rješava se problem sigurnosti izabrane predsjednice. Riječ je o vili nastaloj na mjestu bivših vila zagrebačkih poduzetnika. Vila Weiss izgrađena je 1890. i bila je ljetnikovac trgovca Aleksandra Weissa, a prema, tvrdi se projektima Hermanna Bollea. No, nalazila se stotinjak metara južnije od sadašnje vile. Izgorjela je između dva svjetska rata, a današnje ladanjsko zdanje iz 1942. projektirao je arhitekt hrvatske moderne, Ivan Zemljak.

Riječ je o rustikalnoj, dijelom zidanoj, no pretežito vili izgrađenoj od drveta, a krovovi su prekriveni slamom. Kako je vila bila dio rezidencijalnih zdanja i u vrijeme komunizma, interijer krase i vrijedna umjetnička djela poznatih hrvatskih slikara Bulića, Bužana, B. Šenoa, Crnoborija, Glihe, Kopača, Detonija…Vila “pamti” važne događaje i sjednice republičkog i državnog vrha u bivšoj državi te diplomatske pregovore u Hrvatskoj devedesetih. Sada uglavnom služi kao mjesto održavanja svečanih objeda kakav je održan i u vrijeme posjeta američkog predsjednika Georgea Busha.

Privremeno smještanje izabranog predsjednika RH u Vilu Weiss nije novost jer je, jednako napravljeno i prije pet godina, kada je Ivo Josipović čekao upravo u ovom ljetnikovcu na sjeveru spomen-šume na Pantovčaku svoju inauguraciju i preuzimanje dužnosti od Stjepana Mesića. Kako je inauguracija K.G. Kitarović pomaknuta na raniji datum, 15. veljače, ovoga puta nova predsjednica neće odmah nakon inauguracije krenuti u Vilu Zagorje, nego nakon službene primopredaje dužnosti 19. veljače.

Davor Ivanković

facebook komentari