Dogovorena koalicija u F BiH: SDA, DF i HDZ, potpisivanje sporazuma tijekom večeri

1

Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta i HDZ BiH trebali bi tijekom večeri potpisati sporazum o formiranju vlasti na federalnoj razini, za koji je rečeno da nije u suprotnosti s onim sporazumom koji je već potpisan između SDA, DF-a i Saveza za promjene na državnoj razini.

Sporazum o budućem djelovanju ove koalicije je definiran u 10 točaka, detalje će tijekom narednih nekoliko sati razraditi stranački timovi.

Predsjednik DF-a Željko Komšić, kako javlja Klix.ba, novinarima je priopćio kako ta stranka neće tražiti ni hrvatske ni bošnjačke pozicije u Vijeću ministara i u Vladi FBiH što bi po logici stvari trebalo značiti da će vjerojatno tražiti pozicije ostalih.

sda df

Također, iako su novinari insistirali na tome da Dragan Čović odgovori znači li sve ovo da HDZ ide u državnu vlast bez SNSD-a, on je odbijao dati precizan odgovor ali je u nekoliko navrata rekao da on i njegova stranka neće blokirati proces uspostave vlasti.

“Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini”, naziv je sporazuma koje će ove tri stranke potpisati tijekom večeri.

Deset točaka koje se nalaze u sporazumu su: Ustav i Izborni zakon, euroatlanske integracije, vladavina prava, ekonomskosocijalna reforma, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branitelja, održiv povratak, prevencija i otklanjanje elementarnih nepogoda i konkretne mjere plan i rokovi realizacije.

hns koalicija

Komšić je, kako prenosi Klix.ba, pojasnio da će timovi stranaka nastaviti raditi na detaljima sporazuma tijekom nekoliko narednih sati, rekao je da je važno i da su svi suglasni da se vlast na svim razinama formira što prije.

“Stav DF-a je da su se uvjeti za formiranje vlasti na nekim razinama stekli, a tu prije svega mislim na državnu razinu. To je moje mišljenje. Također, vlast na županijskim razinama i na razini FBiH treba formirati do Nove godine. Zbog same strukture i specifičnosti DF-a, mi nećemo tražiti ni hrvatske, ni bošnjačke ministarske pozicije na razini Vijeća ministara BiH, a ni na razini Federacije”, rekao je Komšić.

Na pitanje novinara što će onda DF tražiti, Komšić je rekao: “Eto računajte što ostaje, ostaju i ostali”./HMS/

facebook komentari

  • peppermintt

    haha vidi željkeca poštenjačinje oli nije više Hrvat ajoj 😛 :)))