Pratite nas

BiH

Dogovorena koalicija u F BiH: SDA, DF i HDZ, potpisivanje sporazuma tijekom večeri

Objavljeno

na

Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta i HDZ BiH trebali bi tijekom večeri potpisati sporazum o formiranju vlasti na federalnoj razini, za koji je rečeno da nije u suprotnosti s onim sporazumom koji je već potpisan između SDA, DF-a i Saveza za promjene na državnoj razini.

Sporazum o budućem djelovanju ove koalicije je definiran u 10 točaka, detalje će tijekom narednih nekoliko sati razraditi stranački timovi.

Predsjednik DF-a Željko Komšić, kako javlja Klix.ba, novinarima je priopćio kako ta stranka neće tražiti ni hrvatske ni bošnjačke pozicije u Vijeću ministara i u Vladi FBiH što bi po logici stvari trebalo značiti da će vjerojatno tražiti pozicije ostalih.

sda df

Također, iako su novinari insistirali na tome da Dragan Čović odgovori znači li sve ovo da HDZ ide u državnu vlast bez SNSD-a, on je odbijao dati precizan odgovor ali je u nekoliko navrata rekao da on i njegova stranka neće blokirati proces uspostave vlasti.

“Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini”, naziv je sporazuma koje će ove tri stranke potpisati tijekom večeri.

Deset točaka koje se nalaze u sporazumu su: Ustav i Izborni zakon, euroatlanske integracije, vladavina prava, ekonomskosocijalna reforma, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branitelja, održiv povratak, prevencija i otklanjanje elementarnih nepogoda i konkretne mjere plan i rokovi realizacije.

hns koalicija

Komšić je, kako prenosi Klix.ba, pojasnio da će timovi stranaka nastaviti raditi na detaljima sporazuma tijekom nekoliko narednih sati, rekao je da je važno i da su svi suglasni da se vlast na svim razinama formira što prije.

“Stav DF-a je da su se uvjeti za formiranje vlasti na nekim razinama stekli, a tu prije svega mislim na državnu razinu. To je moje mišljenje. Također, vlast na županijskim razinama i na razini FBiH treba formirati do Nove godine. Zbog same strukture i specifičnosti DF-a, mi nećemo tražiti ni hrvatske, ni bošnjačke ministarske pozicije na razini Vijeća ministara BiH, a ni na razini Federacije”, rekao je Komšić.

Na pitanje novinara što će onda DF tražiti, Komšić je rekao: “Eto računajte što ostaje, ostaju i ostali”./HMS/

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati