Pratite nas

Naši u svijetu

Dogovoreno trodnevno primirje: Izrael povlači vojsku iz Gaze

Objavljeno

na

72-satno primirje između Izraela i palestinskog pokreta Hamasa zaključeno uz posredovanje Egipta, službeno je stupilo na snagu u utorak u 8.00 sati po mjesnom vremenu (7.00 sati po srednjoeuropskome) u Pojasu Gaze.

israel-gaza
Nekoliko minuta prije njegova stupanja na snagu iz palestinske enklave su poletjele rakete prema desetku izraelskih gradova na jugu Izraela, među kojima su Ašdod, Aškelon i Beršeba, te prema okolici Jeruzalema, gdje su se oglasile sirene.

Hamas je rekao da je salva raketa dugog dometa osveta za “izraelske pokolje”.

Izraelsko zrakoplovstvo je pak izvelo niz napada na mjesta u Pojasu Gaze, rekla je glasnogovornica vojske.

Izraelska vojska najavila je povlačenje izraelskih kopnenih snaga iz Gaze uoči 72-satnog prekida vatre.

“Izraelske obrambene snage bit će razmještene na obrambene položaje izvan Pojasa Gaze i te ćemo položaje držati”, rekao je novinarima potpukovnik Peter Lerner.

Završilo uništavanje tunela

Izrael je objavio i da je završio svoju glavnu misiju u Pojasu Gaze – uništavanje tunela koje su iskopali palestinski gerilci, a koji ulaze u izraelski teritorij, objavile su dvije glavne izraelske radio-stanice.

Najmanje 32 podzemna infiltracijska prolaza i deseci ulaznih rupa locirani su i razneseni prije nego što stupi na snagu dogovor o prekidu vatre postignut uz egipatsko posredovanje, objavio je radio izraelske vojske.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozdravio je odluku Izraela i Palestinaca da prihvate 72-satno primirje i pozvao je obje strane da ga poštuju te da “pokažu maksimalnu suzdržanost” uoči njegova stupanja na snagu u sedam ujutro, a Sjedinjene Države također su zadovoljne što je dogovor postignut, javljaju agencije.

U Banovu priopćenju još se pozivaju zaraćene strane da “što prije u Kairu počnu pregovore kako bi postigle dogovor o trajnome prekidu vatre te da rješavaju probleme koji su u srcu” ovoga sukoba, piše France Presse.

“Ujedinjeni su narodi spremni pružiti punu potporu naporima” da se sukob riješi, dodaje se u priopćenju.

Bijela kuća pozdravila je dogovor o 72-satnom primirju, ali je objavila i da sad palestinski islamistički pokret Hamas mora ispuniti svoje obećanja.

Izrael i Hamas u ponedjeljak navečer pristali su na egipatski prijedlog o 72-satnome prekidu vatre u Gazi, nakon 28 dana izraelske ofenzive u kojoj je po palestinskim izvorima dosad poginulo 1834 Palestinaca, uglavnom civila, a više od četvrtine stanovnika te siromašne enklave od 1,8 milijuna ljudi prognano je. Tri tisuće palestinskih kuća uništeno je ili oštećeno.

U palestinskim prekograničnim topničkim napadima poginula su 64 izraelska vojnika i troje civila.

Po planu, nakon početka primirja, palestinski i izraelski predstavnici doći će u Kairo na pregovore o dugoročnijem rješenju, javlja Reuters. (hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati