Dogovorite se po hitnom postupku!

0

Bosna i Hercegovina, kao jedina zemlja zapadnog Balkana, našla se na dnevnom redu sjednice Vijeća za vanjske poslove Europske unije.

Na sjednici Vijeća, kojega čine ministri vanjskih poslova zemalja članica i kojim predsjedava visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, istaknuto je kako sve zemlje u regiji napreduju, osim BiH.

Vijeće je iskazalo žaljenje i duboku zabrinutost zbog toga što bh. lideri i nakon tri godine nisu primjenili odluku Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Sejdić i Finci te samim tim BiH krši međunarodne obveze.

“Vijeće je zabrinuto zbog mogućih posljedica do kojih može doći na izborima 2014. godine te još jednom pozivamo BiH da shvati prioritetnim uskladiti Ustav s Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Također, neophodno je da na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, istaknuto je na sjednici te napomenuto kako je provedba presude Sejdić i Finci ključan element u procesu pristupanja europskim integracijama, odnosno podnošenju prijave za članstvo u EU.

“Vijeće zahtijeva od političkih čelnika u BiH da se dogovore o provedbi presude, po hitnom postupku”, priopćeno je uz napomenu kako Europska unija nastavlja podržavati BiH na njenom putu ka europskoj perspektivi.

Dnevnik.ba

facebook komentari