Pratite nas

Dok Hrvati jedva krpaju kraj s krajem, političari žive prilično dobro

Objavljeno

na

Hrvatska je jedna od najgorih ekonomija svijeta, vijest je to koja nije previše iznenadila građane Hrvatske koji iz mjeseca, u mjesec grebući prazne novčanike pokušavaju preživjeti. Sve je više osiromašenih i nezaposlenih Hrvata, a paralelno s brojem nezaposlenih raste broj političkih stranaka. Danas ih tako brojimo preko 140, a svi oni sa sličnim sloganima pokušavaju uzeti vlast u svoje ruke. Vlast je slast, stara je poslovica koja se uvriježila u našem narodu jer kod nas običaj nalaže da političari vlast preuzimaju isključivo u vlastitim interesima. Malo je onih koje vodi nagon da Hrvatima ponude bolji život.

Međutim, zanimljivo je kako i ministri u Kukuriku vladi, u kojoj se svako malo vole pohvaliti svojim rezultatima, dobro žive. Ipak, znate li tko je najimućniji ministar, odnosno ministrica Kukuriku vlade? Riječ je o dami koja je svojedobno bez imalo suosjećanja ustvrdila da građani koji su digli kredite u švicarcima kako bi si osigurali krov nad glavom nisu ugroženi. Pogađate, riječ je o ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić. Naime, nakon što je iz Vlade otišao njen nekadašnji šef Radimir Čačić ona je zauzela mjesto najbogatijeg člana Kukuriku vlade s imovinom vrijednom oko deset milijuna kuna. Ona je prije 20-tak godina kupila kuću u malom istarskom mjestu Sovinjaku, a skromnu kućicu kroz godine je preuredila pa danas njena vrijednost doseže oko pola milijuna kuna. Pusić inače prima plaću od oko 20 tisuća kuna, a uz to nasljednica je četvrtine kuće u Zagrebu od dvjesto kvadrata. U imovinskoj kartici Pusić je prijavila 22 dionice Ine (sada vrijedne više od 70.000 kuna) kupljene kreditom. Suprug u vlasništvu ima kuću u Istri od 150 kvadrata te stan od 66 kvadrata u Litvi. Posjeduje i automobil BMW X5 vrijedan 150 tisuća kuna i pokretnine vrijedne 200 tisuća kuna te je vlasnik tvrtke Ascendant.

linic

Prvi čovjek Vlade Zoran Milanović posjeduje pola stana od 130 četvornih metara vrijednog 260 tisuće eura, druga polovica stana u vlasništvu je supruge, a stekli su ga, stoji u imovinskoj kartici, darovnim ugovorom i kupnjom od plaće. Vlasnik je automobila VW Passat iz 2005. godine koji vrijedi dvadeset tisuća eura, a kupljen je na leasing. Nadalje, uz sve to ima pokretnine vrijedne pet tisuća eura. Milanovići su u Zagrebu kupili i novi stan od 127 kvadrata, vrijedan 254 tisuće eura, i to od vlastitih sredstava i kreditom.

Ministrica socijalne skrbi od nekretnina posjeduje kuću od 134 četvorna metra čija je vrijednost procijenjena na 300 tisuća eura, a na kojoj ima hipoteku. Posjeduje automobil Renault Megane koji je kupila u akciji staro za novo, vrativši Clio. Automobil je vrijedan 117.000 kuna. Pod primitke navodi i paušal, ali ne i koliko on iznosi. Ima dva kredita: jedan od 60.000 eura na 20 godina i drugi od 4838 eura na tri godine. Branko Grčić sa suprugom zaposlenicom u Tisku u suvlasništvu posjeduje stanove od 61 metra kvadratnog vrijedan sto tisuće eura, od 60 kvadrata vrijedan 120 tisuća eura te od 70 kvadrata vrijedan 130 tisuća eura. Vozi se u Alfi iz 2003. godine vrijednoj 12 tisuće eura, a ostale pokretnine vrijede mu osam tisuća eura. Vlasnik je i dionica HT-a, Ine, PBZ-a, Končara, Kraša i Ericssona koje vrijede oko 17.000 eura. Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova posjeduje stan u roditeljskoj kući od 51 četvornog metra koji se nalazi u Splitu, a vrijedi sto tisuća eura. Vlasnik je kuće u Dugopolju koja sa svojih 87 četvornih metara vrijedi 87 tisuća eura. Ministar ima i maslinike, zemlju s kućom od kućom od 79 kvadrata u Povljima na Braču vrijednu 789 tisuća kuna. Ima sjenokošu, 374 četvornih hvati, u Brodu Moravicama od 25 tisuća kuna, osobni automobil Suzuki te pokretnina u vrijednosti 71 tisuću kuna. Mirando Mrsić zadužen za ministarstvo rada posjeduje pola kuće u Staroj Podgori, 120 kvadrata vrijedi dvadeset tisuća eura, pola vrta od 150 kvadrata vrijedi pet tisuća eura, a polovica pašnjaka iste je vrijednosti dok mu površina iznosi 400 kvadrata. Suvlasnik je vjerojatno najvrednije kuće od svih ministara, od 370 četvornih metara u Zagrebu, vrijedne 640.000 eura. Prijavio je i imovinu djece, i to polovicu stana od 120 kvadrata u Zagrebu, 240.000 eura.

Prvi blagajnik Lijepe naše Slavko Linić sudeći prema imovinskoj kartici jedan je od najsiromašnijih ministara. Primao je dosad plaću od 18 tisuća kuna, kao saborski zastupnik, a posjeduje samo pola brodice iz 1989. godine, vrijedne petsto tisuća kuna, a ona je pak kupljena na leasing. Sva imovina je na njegovu suprugu pa se tu nalaze dva stana u Rijeci, dio kuće u Kraljevici, a i pola brodice. Supruga prima plaću u Gradu Rijeci od 13.500 kuna i naknadu za nadzorni odbor od 3500 kuna, a vozi Ladu Nivu iz 2003. godine.

Mladi Ivan Vrdoljak u imovinsku karticu upisao je i imovinu djeteta, bicikl iz 2006. godine, ali nakon razvoda u novu karticu dodaje i alimentaciju od 2500 kuna, a bicikl nestaje. Bio je suvlasnik stana od 81 kvadrata u Osijeku, vrijednog 80 tisuća eura. U novoj kartici navodi ušteđevinu od 200.000 kuna, kao dogradonačelnik Osijeka zarađivao je 13.000 kuna. Vozi Hyundai Getz iz 2005. godine, vrijedan 40.000 kuna, i Vespu. Gordan Maras u čijim se rukama nalazi malo poduzetništvo u posjedu je stana od 90 četvornih metara u Zagrebu, za što je podigao kredit, vlasnik je automobila Peugeot 5008 vrijednog 16.500 eura, a podizao je i tijekom života nekolicinu kredita.

Predrag Matić ima stan u Zagrebu od 55,89 m², vrijedan 600.000 kuna te garažu. Vozi Suzuki SX4 vrijedan 90 tisuća kuna. Ima dionice HT-a u vrijednosti 20 tisuća kuna te 50 udjela u Fondu hrv. branitelja, vrijednost 30 tisuća kuna. Rajko Ostojić vlasnik je stana od 98 četvornih metara u Zagrebu, vrijedan 1,4 milijuna kuna te garažu od 17 četvornih metara. Vozi se u Audiju vrijednom 65 tisuća kuna, a vozni park obogatio je i Nissanom vrijednim 220 tisuća kuna, kupljenim kreditom. Ima i ostalih pokretnina vrijednih 135 tisuća kuna.
Supruga vozi Volkswagen od 50 tisuća kuna, a pokretnine im vrijede 175 tisuća kuna. Orsat Miljenić od nekretnina posjeduje stan u Zagrebu od stotinjak metara četvornih, ali i stan u Zagrebu od 50 kvadrata. Usto je vlasnik poljoprivrednog zemljišta na Braču od oko 1000 četvornih metara. Od pokretnina ima automobil marke Renault Espace te brod duljine osam metara. Ušteđevina mu iznosi oko 50.000 eura. Što se tiče mjesečnih primanja, Miljenić kaže da zbog ulaska u vladu zatvara odvjetnički ured.

Andrea Zlatar najsiromašnija je ministrica.

Od imovine ima stan od 72 kvadrata u Zagrebu, 50 posto vlasništva u kući na moru. Nema nikakvih pokretnina, ni automobil. Ministar obrazovanja u imovinskoj kartici naveo je stan u Rijeci vrijedan 170 tisuća eura od 85 metara četvornih. Njegov VW Polo vrijedi 50 tisuća kuna, a pokretnine 23 tisuće eura. Ni on nije odolio dionicama Ine pa ih ima 26, a nominalna vrijednost im je 43.940 kuna. Supruga je naslijedila stan, a imaju i stambenu štednju nepoznatog iznosa. Ministar poljoprivrede na kredit je kupio kuću s okućnicom u Bukovlju površine 146,5 četvornih metara čija je vrijednost 783 tisuće kuna, za koju plaća mjesečnu ratu 695 švicarskih franaka 25 godina. Suvlasnik je roditeljske kuće u Slavonskom Brodu, površine 235 četvornih metara, a vlasnik je i tvrtke TJ-Prom u Bukovlju. Arsen Bauk posjeduje automobil Peugeot 307 iz 2004. godine vrijedan 10 tisuća eura te 60 tisuća eura vrijedne ostale pokretnine. U imovinskoj je kartici naveo i da posjeduje dionice HT-a vrijedne 19 tisuća kuna. Ante Kotromanović vlasnik je stana od 56 četvornih metara u Zagrebu, a vrijedi 120 tisuća eura stečen od plaće. Posjeduje i motocikl Beverly 250 iz 2008. godine, vrijedan 32.000 kuna. Ostalih pokretnina ima u vrijednosti 18 tisuća eura.

IvaMeđugorac/dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

17. listopada 1990. Prva utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije protiv SAD-a

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan, 17. listopada 1990. godine, hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je svoju prvu povijesnu utakmicu.

Na Maksimiru je gost bila ekipa SAD-a, a Hrvatska je golovima Aljoše Asanovića i Ivana Cvjetkovića slavila 2:1.

U toj legendarnoj utakmici za Hrvatsku su nastupili Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Marko Mlinarić, a još su zaigrali i Tonči Gabrić, Gregor Židan te Mladen Mladenović. Izbornik je bio bivši hrvatski nogometaš, reprezentativac, trener, danas nažalost pokojni Dražan Jerković.

Utakmica je odigrana u sklopu proslave vraćanja spomenika banu Josipu Jelačiću na zagrebački Trg bana Jelačića: pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana odigrana je pred 30-ak tisuća gledatelja na stadionu Maksimir dan poslije postavljanja spomenika – 17. listopada 1990. u 19 sati.

Ideja provedena u tajnosti

Kada je Nogometni savez SAD-a objavio da želi u Europi odigrati dvije prijateljske utakmice za koje traže suparnike, tadašnji glavni urednik Sportskih novosti Darko Tironi prvi je inicijator ideje dovođenja američke reprezentacije u Hrvatsku.

Tadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Mladen Vedriš i dopredsjednik Rudolf Sabljak zbog političke situacije u tom trenutku proveli su tu ideju u velikoj tajnosti, najviše uz pomoć hrvatskog iseljenika Ivana Opačka i Vinka Hotka, te Jure Klarića, direktora tvrtke Voće koja je platila 90.000$ za troškove dolaska gostujuće reprezentacije.

Nakon što su dobili ukupno četiri ponude, Amerikanci su se odlučili za utakmice s Hrvatskom i Poljskom, koju su pobijedili u Varšavi (2:3) par dana prije utakmice s Hrvatskom.

Ante Pavlović je tada kao glavni tajnik Jugoslavenskog nogometnog saveza potpisao dozvolu za odigravanje utakmice bez znanja ikoga drugoga u Beogradu i prijavio je Fifi, s obzirom da je Hrvatski nogometni savez u to vrijeme bio član Jugoslavenskog nogometnog saveza.

Unatoč pokušajima Jugoslavenskog nogometnog saveza da spriječi odigravanje utakmice, to im nije uspjelo jer je FIFA izdala dozvolu za odigravanjem. Slična stvar se dogodila i sa slijedećom utakmicom hrvatske reprezentacije protiv Rumunjske u Rijeci.

Kako je Jugoslavenski nogometni savez u pokušaju sprječavanja utakmice zaprijetio da će kazniti sve nogometaše uz Jugoslavenske lige koji nastupe na ovoj utakmici, Izbornik Jerković je, da bi izbjegao eventualne kazne, momčad sastavio uglavnom od igrača koji su tada već igrali izvan Hrvatske. Igor Štimac, Davor Šuker, Željko Petrović i Borislav Cvetković nisu bili u sastavu zbog ozljeda, a Zlatka Vujovića (PSG), Tomislava Ivkovića (Sporting), Srećka Bogdana (Karlsruher SC), Harisa Škoru (Torino FC) i Davora Jozića (AC Cesena) unatoč njihovim osobnim željama za sudjelovanjem njihovi klubovi nisu pustili na utakmicu jer nisu imali tu obvezu, s obzirom se utakmica nije igrala u terminu predviđenom za nastupe A reprezentacija.

Vlado Kasalo je došao na utakmicu iz Nürnberga bez dozvole svoga kluba i za to je po povratku platio klupsku kaznu od 25 tisuća njemačkih maraka, a Aljoša Asanović, strijelac povijesnog prvog pogotka, je također imao problem s klubom, francuskim FC Metzom, koji je imao važnu utakmicu četiri dana poslije, ali je uspio nagovoriti vlasnika kluba da mu ustupi mali privatni zrakoplov kako bi došao na utakmicu i zanimljivo je da je morao izaći u 58′ minuti utakmice samo zato da bi stigao na zrakoplov, koji je morao sletjeti nazad u Francusku do ponoći.

Izbornik Jerković složio je svoj stručni stožer tako da je uključio glavne trenere iz tadašnja četiri hrvatska prvoligaša, to su bili Zdenko Kobeščak iz Dinama, Joško Skoblar iz Hajduka, Vladimir Lukarić iz Rijeke i Ivica Grnja iz Osijeka.

Prije utakmice bogat kulturno-zabavni program

Prije same utakmice priređen je bogati program. Bilo je tu velikih balona aeronautičkog društva Coning iz Varaždina, u velikom mimohodu prodefilirali su 110 sinjskih momaka i vitezova viteškog alkarskog društva, šibenska limena glazba, folklorni ansambli KUD-ova ‘Petar Zrinski’ iz Vrbovca i ‘Ivo Lozica’ iz Lumbarde na Korčuli u narodnim nošnjama, te viteško društvo ‘Kumpanija’ iz Blata na Korčuli. U glazbenom programu su nastupili Dubrovački trubaduri, Krunoslav Cigoj i Tomislav Ivčić, a u poluvremenu je nastupilo još i Prljavo kazalište.[

Prvi pogodak na utakmici – a samim tim i prvi pogodak za hrvatsku reprezentaciju u novijoj povijesti hrvatskog nogometa – postigao je Aljoša Asanović u 29-oj minuti. Četiri minute poslije Ivan Cvjetković je povećao vodstvo na 2:0, a oba su pogotka postignuta uz asistenciju Marka Mlinarića. Tim je rezultatom završilo prvo poluvrijeme.

U drugom je poluvremenu reprezentacija SAD-a pogotkom Troya Dayaka u 80-oj minuti utakmice ostvarila konačni rezultat 2:1. Kapetan hrvatske reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar, a najboljim igračem utakmice bio je proglašen Marko Mlinarić kojemu je nagradu uručio doajen hrvatskoga sportskog novinarstva Mladen Delić.

Ova utakmica ima poseban značaj i po tome što na njoj promoviran dres hrvatske nogometne reprezentacije, koji će poslije postati i ostati jedan od najvećih hrvatskih brandova uopće. Taj prvi dres, prema kojemu su nastali sve ostale inačice dresa do danas, dizajnirao je akademski slikar Miroslav Šutej, kao i plakat za utakmicu.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati