Pratite nas

Dok mladi odlaze iz Hrvatske, hrvatska dijaspora želi povratak kući

Objavljeno

na

Da je put od nekoliko tisuća kilometara tek mali trud u odnosu na ljubav prema domovini dokazuju sudionici trećih po redu Hrvatskih svjetskih igara koje će kroz dva tjedna početi u Zagrebu, okupljajući predstavnike hrvatske dijaspore iz svih krajeva svijeta.

igre-sudionici

Točnije – 750 natjecatelja iz čak 25 država svih kontinenata koji će odmjeriti snage u 14 momčadskih i pojedinačnih sportova. Čak velika većina sudionika, unatoč hrvatskim korjenima, slabo govoriti hrvatski jezik, a trećina njih malo zna o domovini svojih očeva ili djedova, ipak je svima dolazak u Zagreb iznimno važan jer im znači i povratak tradiciji.

– Cilj je Hrvatskih svjetskih igara okupiti na jednom mjestu Hrvate iz što više država svijeta koji će se natjecati u različitim sportovima, no znatno više od toga družiti s ostalim predstavnicima dijaspore i to u domovini, u koju će mnogi, sudjelujući na Igrama i prvi puta uopće doći – pojašnjava Željko Batarilo, ravnatelj Hrvatskih svjetskih igara koje će se održavati od 21. do 26. srpnja na nekoliko zagrebačkih lokacija, uz svečano otvaranje na Trgu bana Jelačića.

batarilo

I dok mnogi mladi pritisnuti teškom egzistencijom odlaze iz Hrvatske “trbuhom za kruhom”, dio sudionika Igara već najavljuje kako želi ostati u Lijepoj našoj – ne samo da bi je bolje upoznali, nego da bi u njoj i živjeli.

– Već imamo jednog mladog plivača iz Angole čiji je otac Hrvat, te koji je odlučio nakon sudjelovanja na Igrama ostati studirati u Zagrebu, a poslije moguće i živjeti i raditi u Hrvatskoj. Poput njega još je nekolicina sudionika odlučila još bolje od samog druženja za vrijeme Igara, upoznati domovinu svojih predaka te najavila dulji boravak, pohađanje tečajeva hrvatskog jezika ili pak studiranje na zagrebačkim učilištima – najavljuje ravnatelj Hrvatskih svjetskih igara.

A povratak predstavnika hrvatske dijaspore u domovinu upravo je i jedan od ciljeva Hrvatskih svjetskih igara, koje se ove godine igre-nogometodvijaju i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države dr. Ive Josipovića te uz veliku pomoć Grada Zagreba. Ljetni mjeseci poprilično sadržajno osiromaše metropolu, čemu će svako doskočiti ovogodišnje Igre.

I to ne samo kroz brojna zanimljiva sportska natjecanja, nego i veliki broj gostiju koji će pohoditi glavni grad.

igre-odbojka

– Želimo da Hrvatske svjetske igre postanu tradicija sportskog druženja iseljenih Hrvata u domovini, da se održavaju barem svake treće godine, a s obzirom na velike infrastrukturne mogućnosti da njihovo središte bude u Zagrebu – iznosi ravantelj Batarilo planove za profesionalizaciju ove velike manifestacije koja danas počiva isključivo na volonterizmu i velikoj ljubavi prema domovini nekolicine organizatora.

Cilj je Hrvatske svjetske igre dovesti barem blizu onoga što danas predstavljaju Židovske igre koje na sportskim natjecanjima pod Davidovom zvijezdom okupljaju sportaše iz cijelog svijeta, gotovo 10 tisuća sudionika sa svih kontinenata.

– Domovina treba dijasporu okupljenu oko Igara – ne samo u gospodarskom smislu, što joj može svakako donijeti prosperitet kojega toliko željno očekuje, nego i u kulturološkom, socijološkom, pa ako želite i u sportskom smislu. Jer riječ je o velikom potencijalu hrvatski ljudi, bez obzira što je veliki dio njih rođen u državama iz kojih dolaze, bez obzira što ne govore hrvatski jezik, ali sve ih povezuje jedna neraskidiva ljubav prema domovini koju treba iskoristiti za napredak – ocjenjuje Batarilo držeći da će igre koje će kroz nekoliko dana otpočeti u Zagrebu biti odličan ispit zrelosti hrvatskih institucija, ali i građana prigrliti Hrvate pristigle iz svih krajeva svijeta u svoju domovinu.

zagrebinfo.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati