Pratite nas

Komentar

Dok Rusija dijeli packe Vesni Pusić, Vrdoljak odlazi na forum u Moskvu!?

Objavljeno

na

Zastupnik u Europskom parlamentu (HDZ/EPP), potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a i prvi čovjek Izaslanstva EP-a za parlamentarnu suradnju između EU i Ukrajine Andrej Plenković sinoć je gostovao u HTV-ovoj emisiji Paralele (urednik i voditelj: Danko Družijanić). Među inim, govorio je o važnosti sporazuma u Minsku, održavanju primirja u Ukrajini, nespretnim izjavama i nejasnim potezima HNS-ovih ministara Pusić – Vrdoljak te korisnom modelu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja koji uvelike može pomoći u rješavanju teške situacije u Ukrajini.

Razgovor možete pogledati u cijelosti, a u nastavku prenosimo Plenkovićeve ključne poruke:

Ključno pitanje – decentralizacija

Veliki je doprinos kancelarke Merkel i predsjednika Hollandea koji su dali potporu da dođe do primirja u Minsku, svojevrsnog „Minska 2“, koji je imao dva ključna cilja. Jedan je prekid vatre od 15. veljače, a drugi je da se otvori jedan proces stvaranja demilitarizirane zone, pa i onoga što je najbitnije, a to je početak razgovora o decentralizaciji koji bi omogućili povratak dijelova Donbasa – dijelova oblasti Donjecka i Luganska – u ustavnopravni poredak Ukrajine. Decentralizacija je kapitalno pitanje ovog sporazuma. Situacija je vrlo teška, tako da je sporazum u Minsku iznimno bitan za normalno funkcioniranje ukrajinske države.

Mir, stabilnost i teritorijalni integritet

Očekujem da će se oformiti jedna komisija za izradu novoga ukrajinskog ustava na čijem će čelu biti predsjednik ukrajinskog parlamenta g. Grojsman, kojeg ću idućeg tjedna ugostiti u Bruxellesu budući da imamo prvi sastanak parlamentarnog odbora za pridruživanje. Upravo će ta ustavna definicija statusa dijelova Donjecka i Luganska biti ključna za dugoročni mir, stabilnost i teritorijalni integritet Ukrajine.

Ukrajina – žrtva agresije

Moramo biti vrlo izravni i jasni – da nema angažmana Rusije i te svojevrsne hibridne agresije na Ukrajinu bilo bi nemoguće da tzv. Luganska i Donjecka narodna republika mogu ovoliko dugo i snažno voditi operaciju s toliko oružja. Ukrajina je žrtva agresije, tu nema dvojbe. Kada Rusija odluči da je rata dosta, tada će on prestati.

Nespretnost HNS-ovih ministara

Sporazum iz Minska predvidio je povlačenje svih stranih trupa. Tu se prvenstveno misli na one postrojbe koje su neformalno u Ukrajini, a zna se iz koje su zemlje došle. Kada je riječ o hrvatskim državljanima koji su tamo, nema nikakve dvojbe da su oni u individualnom aranžmanu. Smatram da je reakcija ruskog ministarstva vanjskih poslova bila pretjerana. Ali, ona je bila reakcija na dosta nespretnu izjavu ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić. Nezgodno je da jednoj ministrici rusko ministarstvo daje packe, dok drugi ministar – iz iste stranke – vodi izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika na forum u Moskvu samo dva dana nakon inauguracije na koju Rusija nije poslala nikoga na višoj razini od veleposlanika.

Korisna hrvatska iskustva

U ovoj situaciji Hrvatska mora biti čvrsta te biti svjesna svog članstva u EU i NATO-u. Treba ponuditi iskustva našeg modela mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. On je, kada gledate detalje, idealan za mirnu reintegraciju Donbasa u ustavni poredak Ukrajine.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Novinarske trice i kučine

Objavljeno

na

Objavio

Poznato je kako tiskani mediji u nas i u svijetu proživljavaju svojevrsnu krizu koja se ponajviše ogleda u padu naklada. Glavni je tome razlog pojava inernetskog novinstva, ali, barem kad je riječ o domaćoj medijskoj sceni, nije samo to u pitanju.

Dnevni, središnji, tzv. ozbiljni politički listovi trivijalizacijom tema i događaja kao da oponašaju baš te portale te time sebi oduzimaju specifični prostor djelovanja.

Evo jedne male antologije urnebesnih naslova: Milijan Brkić napušta politiku zbog Ane Rucner, Ella Dvornik ima novu frizuru, Renata u Splićaninu našla sve što joj treba, gola žena čisti stanove muškaraca, Ava Karabatić se seksala u zatvoru, Nives Celzijus objavila razgolićenu fotografiju, preseksi Milica zapalila Split, Pažanin vikao na Špičeka i otrkio gdje će provesti vikend, Ivana Plehinger otkrila zašto nema migrenu, Melania Trump očajna i nesretna, Suzana Mančić mami seksipilom i u šezdesetoj, Borna Rajić umišlja da je plemkinja, Soraja pokazala previše, Ž. je očajna jer ju je muž prevario s prijateljicom, Severina zapjevala s novim svekrom koji zna svirati harmoniku, a s Igorom šalje poljupce iz Venecije, Ecija Ojdanić nikad bolje nije izgledala, Jelena Rozga istakla prebujni dekolte, a fanovi oduševljeni njezinim šeširom, Danijela Martinović drastično promijenila izgled, Neven Ciganović se podvrgao estetskoj kirurgiji, Monika tulumari dok joj se muž priprema za novi brak,Aca L. brutalno pretukao bivšu ženu, Madonina kći obrijala dlake pod pazuhom, Lana Jurčević u donjem rublju raspametila obožavatelje…

Ovakva trivijalizacija sigurno neće pomoći uspješnosti medija koji žele biti ozbiljni i koji žele imati ozbiljne čitatelje. Neki teoretičari komunikacija drže kako je trivijalizacija u funkciji zaglupljivanja masa i odvlačenja pažnje od stvarnih problema društva.

Objektivno, ona je u funkciji promocije posve beznačajnih osoba i njihovih zanimanja. No, uz opći pad elementarne pismenosti, pretjeranu uporabu anglizama i vulgarnosti u izrazima, koje se poput crnih filmova nameću kao moderan stil, kakve pristojni ljudi ne koriste niti u krugu prijatelja kamoli pred tisućama čitatelja, postoji još jedan veliki problem, a zove se kolumnisti.

Umjesto objektivnih komentara i analiza, kakvih srećom još uvijek ima, dominiraju otvorena politička pristranost, vrijeđanje neistomišljenika pa i publike, egocentrična „ja pa ja“ forma, brkanje vlastitih opsesija, uvjerenja, vjerovanja i želja sa stvarnošću.

Na primjer, ne vidi se izvor terorizma ako to narušava ideju multikulturalnosti. Brojnim je komentatorima tako važnije ono što se događa u njihovoj glavi, nego u svijetu oko njih.

Selektivno, od slučaja do slučaja, tretiranje događaja i ljudi, diskreditiranje nepoćudnih, ili otvorena laž dio su svakodnevnice. To je sve možda u interesu nekih moćnih stranaka, skupina i pojedinaca, ali zacijelo nije u interesu medija.

Josip Jović/SlobodnaDalmacija

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati