Dokumentarac ‘Ubojstvo u Titovo ime – tajna odreda smrti u Njemačkoj’ bit će prikazan na suđenju Perkoviću i Mustaču

0

Ubojstvo u Titovo ime – tajna odreda smrti u Njemačkoj naslov je 45-minutnog dokumentarnog filma o seriji ubojstava u režiji jugoslavenske tajne službe protiv političkih neistomišljenika – hrvatskih emigranata na njemačkom teritoriju, koji će se uskoro emitirati na 1. programu njemačke državne televizije, a potom i na Bavarskoj televiziji i Deutsche Welleu.

Dokumentarac o najdužoj seriji ubojstava u poslijeratnoj Njemačkoj, emitirat će se uoči početka suđenja bivšim šefovima Službe državne sigurnosti SFRJ Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, koje počinje 17. listopada ove godine na Vrhovnom zemaljskom sudu u Münchenu.

Nit vodilja ovog dokumentarca je likvidacija Đure Zagajskog u rano proljeće 1983. te potraga za istinom njegova sina Roberta. Kroz ubojstvo Zagajskog i nastojanja njegova sina da otkrije zašto je ubijen te tko je stajao iza likvidacije autori filma, novinari BR-a Philipp Grüll i DW-a Frank Hofmann, pokušali su njemačkoj javnosti ukazati na nevjerojatan niz ubojstava koji se događao u njihovu okruženju, a koji je desetljećima ipak ostao u sjeni.

– Iako se radi o ubojstvima velikog broja ljudi, njemačka javnost uglavnom nije upoznata s tom temom. Ljudi i danas ostaju zatečeni, s nevjericom pitaju gdje se to događalo. Stoga je naš primarni cilj bio upoznati javnost s tim zločinima – izjavio je za Jutarnji list Philipp Grüll.

U filmu prvi put bivši članovi njemačke vlade, ministar unutarnjih poslova Gerhart Baum i državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Klaus von Dohnanyi, javno priznaju da je Bonn još od kraja 70-ih godina bio potpuno svjestan da je Udba na tlu Njemačke počinila brojna ubojstva, ali da se s tim nije izlazilo u javnost kako se ne bi naljutilo jugoslavenski državni vrh, strateškog partnera tijekom hladnog rata.

Milan Dorić Hamzi ‘zvijezda’ dokumentarca

Njemački novinari potrudili su se pronaći dosad neobjavljene dokumente, obići razne lokacije u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji, te razgovarati s nizom aktera i šefova nekadašnje jugoslavenske tajne službe.

– Razgovarali smo s Božidarom Spasićem u Beogradu i Josipom Perkovićem u Zagrebu. U BiH smo pronašli i snimili Ivana Lasića za kojim su njemačke vlasti raspisale tjeralicu. Zajedno s Robertom Zagajskim bili smo kod prijašnjeg agenta Udbe koji danas živi u bavarskom Fürthu te smo ga suočili s dokumentima iz kojih proizlazi da je špijunirao njegova oca – naveo je Grüll ustupivši nam najzanimljivije izjave tog Udbina doušnika.

– Nije ubijen nitko nedužan – izjavio je pred kamerama njemačke ekipe, pri čemu je dao i posve kontradiktorne izjave o tome je li poznavao Zagajskog. Bivši doušnik potvrdio je da je radio za razne tajne službe, jugoslavenske, njemačke, te je istaknuo da se nema čega sramiti i da je ponosan na to.

Prema medijskim napisima, radi se o Milanu Doriću Hamziju, koji je na meti austrijskih vlasti zbog ubojstva Nikice Martinovića u Klagenfurtu, dok je u njemačkoj špijunirao Đuru Zagajskog, ali navodno i Đurekovića te Luku Kraljevića koji je preživio više pokušaja atentata. Iz dokumentacije proizlazi da je Dorić neposredno prije ubojstva Zagajskog intenzivno prikupljao podatke o njemu, kao i da je bio opskrbljen s više komada naoružanja.

 

>>Titovi odredi smrti: Njemački film uoči suđenja Mustaču i Perkoviću

facebook komentari